13.03.2018 - Tratament cancer mamar in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)

Cauzele exacte ale aparitiei cancerului mamar nu sunt cunoscute, insa exista mai multi factori de risc care influenteaza sansele de a dezvolta cancer de san: inaintarea in varsta, genetica, expunerea la estrogen, expunerea la radiatii, terapia hormonala postmenopauza, aparitia menstruatiei la o varsta precoce, obezitatea, consumul de alcool.


Pentru a preveni aparitia cancerului de san, Specialistii OncoFort recomanda teste de screening regulate clinice si imagistice (ecografie / mamografie).

Caz cancer mamar

Pacienta B.F. in varsta de 69 ani, se prezinta la Clinica Gral Medical pentru efectuarea unei mamografii bilaterale de rutina, care deceleaza la nivelul sanului stang leziune suspecta (BIRADS 4-5). Pacienta este indrumata in Spitalul OncoFort pentru consult oncologic, care recomanda investigatii suplimentare si tratament chirurgical.

Se intervine chirurgical si se practica sectorectomie cu trimiterea piesei la examenul HP extemporaneu. Rezultatul de carcinom moderat diferentiat ridica suspiciunea ca tumora mamara sa fie o posibila determinare secundara de la un alt neoplasm, motiv pentru care se decide temporizarea interventiei si continuarea investigatiilor suplimentare, in vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.

Examenul computer tomograf torace+abdomen+pelvis nu deceleaza leziuni certe sugestive pentru un neoplasm primar, iar examenul HP la parafina pune diagnosticul de certitudine de carcinom papilar multifocal pT2N0M0. Coroborand datele paraclinice obtinute se decide si se practica mastectomie radicala stanga, cu evolutie postoperatorie favorabila. Examenul IHC releva- carcinom mamar papilar invaziv multifocal, ER+, PGR+, Her 2 negativ, Ki 67 -70%. Pacienta este retrimisa la medicul oncolog in vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.

Cazul este prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati, care considera initierea chimioterapiei adjuvante 4 serii de Epirubicin +Ciclofosfamida urmate de alte 4 serii de Docetaxel avand in vedere agresivitatea tumorii, urmand ca pacienta sa ramana pe hormonoterapie dupa incheierea chimioterapiei adjuvante.

In prezent pacienta, urmeaza sa se prezinte pentru a doua serie de chimioterapie, tratamentul fiind foarte bine tolerat.

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 

Parerea ta conteaza

Va rugam sa ne ajutati in a va oferi cele mai bune servicii evaluand experienta dvs.
 

Retele Sociale

    Facebook

    YouTube

Newsletter

 
 
Sunt de acord sa primesc mesaje din partea Gral Medical.