lista interpretare rezultateinapoi la lista

GLICEMIA (GLUCOZA SERICA)

Ce este glicemia?

Glicemia reprezinta nivelul glucozei din sange in momentul recoltarii.

Glucoza este sursa principală de energie a celulelor. Provine din digestia alimentelor care contin carbohidranti si din transformarea la nivelul ficatului a depozitelor de carbohidrati (glicogenului) in glucoza.

Nivelul din sange este reglat in principal de doi hormoni: glucagon (creste glucoza in sange prin mobilizarea sa din depozite) si insulina (rol in reducerea glucozei din sange prin utilizarea sa in tesuturi).

Alti hormoni care detin un rol important in metabolismul glucozei sunt: ACTH-ul, glucocorticoizii,  adrenalina, tiroxina. 

In ce situatii se recomanda glicemia
  • Glicemia este un test screening si de diagnostic pentru diabetul zaharat. Se adreseaza atat persoanelor asimptomatice cat si celor care prezinta simptome, gravidelor in ultimul trimestru de sarcina, persoanelor care au o predispozitie genetica sau care prezinta factori de risc. 
  • Persoanale cu diabet isi masoara constant glicemia pentru monitorizarea nivelului glicemic si a raspunsului la medicatia antidiabetica.
Particularitati
  • Termenul de diabet zaharat se refera la  un grup de tulburari metabolice care au numitor comun cresterea glicemiei. Aceasta poate fi rezultatul  unei secretii  insuficientae de insulina ,a unui deficit functional al acesteia sau a ambelor. Afectiunea include diverse manifestari clinice si biologice, complicatii acute si cronice importante care conduc in timp la degradarea grava si ireversibila a mai multor organe si sisteme. 
  • Preventia si diagnosticul cat mai precoce sunt esentiale pentru evitarea instalarii diabetului zaharat sau pentru incetinirea evolutiei acestuia catre complicatii. 
  • Asociatiile internationale de diabet au stabilit protocoale de diagnostic si tratament. 
Recomandare Gral Medical
Daca valoarea glicemiei este > 100 mg/dl se recomanda in primul rand repetarea analizei dupa 2 3 zile dimineata, in conditii de repaus alimentar conform precizarilor referitoare la pregatirea pacientului. Daca valoarea este din nou crescuta trebuie sa va adresati medicului specialist.,efectuind inainte urmatoarele analize: 
  • Hemoleucograma
  • Hemoglobina glicata
  • Sumar de urina
  • TGO
  • TGP
  • GGT
  • Acid uric
  • Uree
  • Creatinina
  • TSH.colesterol total
  • LDL si HDL
  • Trigliceride.
Medicul curant va interpreta rezultatele in corelatie cu simptomele si istoricul dumneavoastra de boala.Daca va considera necesar va va recomanda investigatii suplimentare.
Specialitati recomandate : medicina interna, diabet si boli de nutritie
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

  • Valori crescute (hiperglicemie) : diabet zaharat, glucagonom, sin­drom Cushing, feocromocitom, acromegalie, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, pancreatită acută, insuficiență renală cronică,  diabet gestațional,  hemocromatoză.

Valori scazute:

  • Valori scazute ( hipoglicemie) sunt prezente in: inaniție, tumori secretante de insulină , afecțiuni hepatice severe, sindroame de malabsorbție, postgastrectomie,  carcinom suprarenal sau de stomac,  hipotiroidie, insuficiență hipofizară, boală Addison, galactozemie,intoleranță ereditară la fructoză ;supradozare de insulina,consum de alcool
ADA (Asociatia americana de diabet) recomanda interpretarea glicemiei bazale (dupa un repaus alimentar de minim 8 ore) astfel :
Normal : 70 – 99 mg/dl
Glicemie bazala modificata: 100 – 125 mg/dl
Diabet zaharat: ≥ 126 mg/dl

Prezenta unor valori usor crescute, apropiate de limita de diagnostic la pacientii asimptomatici necesita retestare. Este necesar ca prima valoare sa fie confirmata de a doua. In situatiile neconcludente se vor analiza si alte criterii de diagnostic. 
(criterii 2022)

Referitor la valoarea limita de la care glicemia bazala este considerata modificata nu s-a ajuns pana in prezent la un conses intre toate Asociatiile internationale de diabet. Spre deosebire de ADA, OMS (Organizatia mondiala a sanatatii) considera Glicemia bazala modificata : 110 – 125 mg/dl.

Glicemia bazala modificata nu inseamna diabet, ci doar risc crescut de a dezvolta diabet. Valorile glicemiei intre 100 – 110 mg/dl este indicat sa fie analizate si discutate cu un medic diabetolog. 

 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Scaderi tranzitorii ale glicemiei pot sa apara in urma efortului fizic intens , in afectiuni insotite de leucocitoza sau eritrocitoza marcata, in infometare.

Cresteri tranzitorii pot sa apara la persoanele sedentare, mari fumatori, in situatii de stres, anxietate, in prezenta unor valori marcat crescute ale ureei serice . In sarcina normala.
O gama numeroasa si variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale glicemiei :

Cresteri (hiperglicemie):
Nifedipin,betablocantele,estrogenii,con­traceptivele orale, corticosteroizii, hormoni tiroidieni, epinefrina,diureticele,  fenitoină,  , isoniazida, litiul, rifampicina, salbutamolul,  triamterenul ,antidepresivele triciclice
Scaderi(hipoglicemie):  alcoolul,  contraceptivele orale,  enalaprilul, eritromicina, gliburidul, inhibitorii de monoaminoxidază, in nitrazepamul,  propranololul, verapamilul , steroizii anabolizanți, sulfonilureicele
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • In mod obisnuit, masurarea glicemiei se efectueaza dupa un repaus alimentar de minim 8 ore, dar nu mai mult de 16 ore. In acest timp veti consuma doar apa.
  • In anumite situatii, la recomandarea medicului testarile se pot face si dupa mese (postprandial), in diferite momente ale zilei pentru alcatuirea profilului glicemic
  • Inaintea recoltării NU se administrează medicație antidiabetică orală sau insulină!
  • Se evita cu o zi inaintea recoltarii: efortul fizic intens ,stresul excesiv, consumul de dulciuri concentrate, alcool, cafea, fumatul excesiv .
     

Recoltare

Produs biologic recoltat:
 sange .
Recipient recomandat:
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu) sau vacutainer cu anticoagulant + fluorura de sodiu (NaF/Na2EDTA) (dop gri)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare – in maxim 2 ore de la recoltare (pentru vacutainerele fara fluorura de sodiu) . In cazul vacutainerelor fara gel separator, se va separa serul imediat dupa centrifugare. 
Necentrifugarea in timp util va conduce la scaderi ale glicemiei (cu aproximativ 7%/ora).
-pana la 24 ore de la recoltare, pentru vacutainerele care contin fluorura de sodiu ca si stabilizator 
 
Esantion analizat:
Ser /plasma – 1 ml
 
Stabilitatea serului separat:
   Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 8 ore, frigider (4-8ºC): 3 zile, congelat (-20°C): 1 luna

   Stabilitatea in plasma cu NaF: temperatura camerei (20-25ºC): 3 zile

 
Timpul de eliberare a rezultatului:
1 zi
 
 
Metoda de lucru:
enzimatica colorimetrica cu citire fotometrica

Bibliografie

  • American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes. In Diabetes Care, vol.45, supplement 1, January 2022.
  • Dr. Rodica Perciun – Tratamentul diabetului zaharat. Ghid practic, Sanatatea familiei, 2009 
  • F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Diabetes testing, blood glucose, blood sugar and related tests; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10