Avantajele scintigrafiei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Scintigrafia este o investigatie imagistica moderna si specifica de medicina nucleara. Scopul procedurii de scintigrafie, printr-o examinare complexa, este de a sustine diagnosticul prin detectarea modificarilor aparute la nivelul organelor interne si al sistemului osos, precum si in procesele functionale si patologice.
In Spitalul OncoFort scintigrafiile sunt efectuate GRATUIT, prin contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in limita plafonului disponibil.
Tipurile de scintigrafii sunt:
Scintigrafie osoasa (trifazica, whole body, segmentara)
Scintigrafia osoasa este o procedura avansata de imagistica, neinvaziva, utilizata in diagnosticarea bolilor osoase, precum cancerul osos (primar sau metastaze osoase), infectiile osoase sau fracturile, in urma administrarii unui radiofarmaceutic. Este folosita, de asemenea si pentru depistarea artritei si monitorizarea sanatatii articulatiilor.
Beneficii scintigrafie osoasa
- Este singura investigatie imagistica ce poate cuprinde si vizualiza tot sistemul osos, din cap pana in picioare
- Depisteaza cu precizie si eficienta anomaliile osului sau leziunile de la nivel osos
- Identifica afectiuni grave, cum ar fi cele oncologice, chiar din stadii incipiente, inaintea altor investigatii imagistice
- Este rapida – primesti rezultatul in 24 ore
- Este neinvaziva – nu doare, nu produce reactii adverse, nu presupune riscuri legate de alergii sau alte afectiuni concomitente
Scintigrafie tiroidiana
Este o procedura imagistica neinvaziva, prin care se obtin imagini ale glandei tiroide, in urma administrarii unui radiofarmaceutic cu activitate dedicata pentru caracterizarea morfologica si functionala a tiroidei. Se recomanda in cazul unei glande tiroide hiperactiva/hipofunctionala, a nodulilor tiroidieni, a tiroidei ectopice sau pentru evaluare dupa tiroidectomie.
Beneficii scintigrafie tiroidiana
- Furnizeaza cele mai utile informatii pentru un diagnostic complet
- Depisteaza natura nodulilor tiroidieni, sub forma de noduli "calzi" sau "reci"
- Evalueaza structura tesutului tiroidian
- Depisteaza modificarile patologice ale glandei tiroidiene
Scintigrafie paratiroidiana
Scintigrafia paratiroidiana este o procedura avansata de imagistica, neinvaziva, care utilizeaza un radio-farmaceutic in scopul explorarii functiei glandelor paratiroide, respectiv tulburarile clinice majore ale functiei glandelor paratiroide.
Beneficii scintigrafie paratiroidiana
- Ofera informatii esentiale pentru medicul endocrinolog si/ sau pentru medicul chirurg
- Ofera informatii care vin in completarea altor examinari imagistice, a ecografiei, precum si analizelot de laborator: PTH, calcemia
- Este neivaziva si nedureroasa
Scintigrafie renala
Este o procedura avansata de imagistica, o scanare medicala nucleara renala pentru a diagnostica anumite afectiuni ale rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare. Aceasta investigatie furnizeaza informatii unice, adesea imposibil de realizat utilizand alte proceduri de imagistica.
Beneficii scintigrafie renala
- Utilizata pentru a diagnostica nu numai anumite afectiuni ale rinichilor, ci si cat de bine functioneaza acestia
- Poate depista cauza unei functii renale reduse
- Identifica existenta unor tumori sau chisturi
- Poate evalua functia rinichilor dupa tratament sau transplant renal
Limfoscintigrafia (detectia nodulului santinela)
Limfoscintigrafia permite chirurgului sa identifice si sa biopsieze facil ganglionul santinela, acesta reprezentand prima statie ganglionara limfatica ce deserveste o anumita zona.
Aceasta metoda ofera o solutie medicala in timp real, identifica ganglionul santinela, urmand ca in urma biopsiei si analizei histopatologice sa se stabileasca daca acesta este invadat de celule metastatice.
Beneficii limfoscintigrafie
- Diagnosticarea cu mare precizie a ganglionului santinela
- Ajuta la diagnosticarea precoce a invaziei metastatice limfatice
- Este foarte utila in stadiile incipiente ale tumorilor limfatice
- Tehnica de identificare a ganglionului santinela este singura procedura care ofera informatii precise despre starea generala a ganglionilor axilari
Afla mai multe despre scintigrafie aici: https://oncofort.ro/blog/scintigrafia