A învins cancerul rinofaringian pentru a-și putea crește copilul (caz real)
Doresc sa aflu mai multe detalii
-
Prezentare caz: lungul drum al suferinței în lupta cu boala cancer nazofaringian
-
Un diagnostic dur, dar tratabil: metastaze cancer rinofaringe
Ce este cancerul rinofaringian (rinofaringe)?
Afecțiunea, numită și cancer orofaringian, constă în apariția de celule canceroase/tumori la nivelul nazofaringelului (nasopharynx) - zonă situată în spatele nasului și sub formațiunile gâtului.
Cancer rinofaringe simptome
Cancerul nazofaringian (rinofaringian) este, la debut, de cele mai multe ori asimptomatic sau cu o simptomatologie redusă și sugestivă. Mai degrabă, pentru o patologie inflamatorie sau infecțioasă cronică, motiv pentru care mulți pacienți se prezintă când boala este deja avansată local și/sau regional.
Prezentăm în continuare cazul unei paciente tinere, de 39 ani, diagnosticată cu această afecțiune: cancer de rinofaringe, cu debut și evoluție insidioase.
Prezentare caz: lungul drum al suferinței în lupta cu boala cancer nazofaringian
Pacienta s-a prezentat la medicul de familie, pentru apariția unei formatiuni laterocervicale, nedureroase. În urma examenului clinic, medicii au stabilit ca are un ganglion inflamat (inflamație rinofaringe), probabil în contextul unei infecți din sfera ORL. Pacienta a primit tratament antibiotic, în urma căruia, formațiunea a scăzut ușor în dimensiuni, dar nu a dispărut.
La 2 ani de la situația prezentată mai sus, pacienta a început să aibă dureri de cap tot mai frecvente și mai puternice. Le-a pus pe seama somnului insuficient, mai ales că lucra în ture de noapte ca să-și poată crește copilul, de care se ocupa singură.
Un diagnostic dur, dar tratabil: metastaze cancer rinofaringe
Spre sfârșitul anului în care durerile de cap nu conteneau, pacientei i-au apărut și tulburări de vedere (vedere dublă), și ptoză palpebrală dreapta (pleoapa căzută). Investigațiile imagistice au evidențiat o formațiune tumorală de cavum (cancer cavum), cu extensie în etajul mediu al bazei craniului, infiltrare meningeala bilaterală și a sinusurilor cavernoase, adenopatii laterocervicale.
Impactul emoțional al defectului fizic a fost major la început. Pacienta a purtat ochelari de soare ca să-l ascundă, chiar și atunci când a venit la consultație (în cadrul Spitalului OncoFort). Aceasta se temea că defectul fizic îi va crea probleme la locul de muncă.
Examenul clinic ORL, oftalmologic, examinarea RMN cap și gât, CT - torace, abdomen și pelvis și testele histopatologice, stabilesc, într-un final, diagnosticul clar:
-
Carcinom rinofaringian (carcinom nazofaringian) biopsiat cT4 cN2 M0 (stadiul IV A - metastaze cancer rinofaringe);
-
Ochi drept: paralizie nerv III, ptoză palpebrală dreapta (pleoapă căzută), ambliopie forte anizometropica, miopie fortissima, astigmatism miopic compus.
- Ochi stâng: normal.
Tratament carcinom rinofaringian
Cazul a fost prezentat în Comisia Oncologica Multidisciplinară (tumor board), alcătuită din:
-
profesori universitari de oncologie medicală din România (Prof. Dr. Rodica Anghel) și Austria (Prof. Dr. Thomas Brodowicz),;
-
medici primari;
-
specialiști în oncologie medicală, radioterapie, radiologie, ORL, oftamologie care au recomandat secvența terapeutică: chimioterapie de inducție, urmată de radiochimioterapie și testare EBV.
Tratamentul: chimioterapie și radiochimioterapie
Pacienta a început imediat chimioterapia de inducșie TIP DCX, iar după 3 serii efectuate pe parcursul a 9 săptămâni, pareza de nerv III și ptoza palpebrala dreapta s-au remis parțial.
La 3 săptămâni de la încheierea ședințelor de chimioterapie, a urmat apoi radiochimioterapia, iar la o lună după aceasta, reevaluarea RMN.
Investigația nu a evidențiat leziuni sugestive pentru restanța tumorală sau leziuni cerebrale suspecte, așa că medicii au decis să facă o examinare PET/CT. Aceasta a arătat faptul că nu mai există leziuni metabolice active cu substrat oncologic, în contextul cunoscut al tumorii nazofaringiene.
O nouă viață
După 6 săptămâni, pareza de nerv III și ptoza palpebrala dreapta (pleoapa căzută) erau remise aproape în totalitate. În prezent, pacienta este monitorizată periodic prin examen ORL, oftalmologic și imagistic, iar aceasta se va putea reintoarce la viața cotidiană prin care se va putea ocupa de creșterea copilului său.
Din dorința de a ajuta un număr cât mai mare de oameni, Spitalul OncoFort pune la dispoziție:
-
un prim consult gratuit la radioterapie, la 3 medici radioterapeuți;
-
chimioterapie și radioterapie decontate CNAS;
- montarea camerei implantabile (camera pentru chimioterapie) prin decontare CNAS.