Beneficiile radioterapiei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Despre radioterapie
Radioterapia reprezinta un tratament complex, utilizat cu succes in tratamentul diferitelor tipuri de cancer de peste 100 ani, avand ca scop distrugerea celulelor canceroase, cresterea calitatii vietii si prelungirea supravietuirii pacientului.
Acest tratament are in spate munca unei echipe multidisciplinare, iar fiecare pacient in parte dispune de un tratament personalizat, in functie de diagnostic, stadiul bolii, varsta, comorbiditati asociate, etc.
Cand se recomanda tratamentul de radioterapie?
Radioterapia reprezinta in prezent unul dintre cele mai importante tratamente loco-regionale ale cancerului fiind indicata la mai mult de 50% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala.
Radioterapia utilizeaza radiatiile ionizante cu scopul de a distruge tesuturile neoplazice, fara a depasi toleranta tesuturilor sanatoase.
Este utilizata cu scop curativ, atunci cand exista probabilitatea unei supravietuiri pe termen lung, precum si cu scop paliativ, in situatia absentei sperantei de vindecare, situatie in care tratamentul se va concentra pe combaterea simptomelor care provoaca disconfort, reducerea suferintei cauzata de boala si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
Tratamentul de radioterapie la Spitalul OncoFort
Beneficiile inceperii tratamentulului in 48-72 ore de la efectuarea CT-ului de plan:
•Pentru a evita progresia tumorala
•Pentru a evita aparitia variatiilor anatomice (variatii de greutate, aparitia edemelor, schimbari ale tonusului muscular)
De la inceputul anului pana in prezent, ne-au oferit increderea lor peste 1300 pacienti tratati cu succes, la cele mai inalte standarde, in cadrul Spitalului Oncofort. Deoarece ne dorim sa dam o sansa la o viata normala fiecarui pacient care ne cere ajutorul, fiecare caz medical este analizat de catre o Comisie Oncologica Multidisciplinara, formata din medici radioterapeuti, oncologi, chirurgi, radiologi, cu scopul de a asigura pacientilor cel mai potrivit plan de tratament.
Alegerea si planificarea tratamentului ia in calcul mai multi factori printre care: tipul tumorii, stadiul bolii, radiosensibilitatea tumorii, toleranta tesuturilor sanatoase din jur, starea medicala a pacientului, etc.
Aparatura utilizata in Spitalul OncoFort foloseste tehnologie de ultima generatie IMRT-VMAT ce permite modularea fasciculului de fotoni si obtinerea unei mai bune omogenitati a dozei in volum tinta, respectiv o doza redusa de radiatii la organele sanatoase din jurul tumorii.
Care sunt etapele tratamentului de radioterapie?
O prima etapa a tratamentului este discutia detaliata cu medicul radioterapeut in cadrul primei consultatii, discutie in care pacientul este informat cu privire la etapele procedurii, riscurile si beneficiile tratamentului, precum si efectele adverse posibile. Odata ce pacientul accepta si semneaza consimtamantul informat, urmatorul pas este procesul de simulare cu ajutorul unui computer tomograf. In aceasta etapa se face delimitarea tumorii, a volumelor tinta si selectia dozei. Planul de tratament este conceput pe baza considerentelor clinico-imagistice de catre medicul radioterapeut in colaborare cu un fizician medical specializat. Pacientul va fi informat de numarul de sedinte de radioterapie pe care le va realiza si cand va incepe tratamentul.
Ce efecte adverse pot aparea?
Radioterapia afecteaza in mod diferit fiecare persoana. Aplicarea propriu-zisa a tratamentului de radioterapie este lipsita de durere, insa, pot aparea efecte adverse atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Aceste efecte adverse sunt de obicei limitate la zona care a primit tratamentul, insa, pot exista si efecte secundare generale cum ar fi oboseala si slabirea organismului, pe care le poate resimti pacientul in cursul tratamentului.
Este important ca orice efect advers aparut pe perioada tratamentului si dupa finalizarea acestuia, sa fie comunicat medicului curant radioterapeut si medicului oncolog.
Ce urmeaza dupa finalizarea tratamentului de radioterapie?
Controlul pacientilor diagnosticati cu cancer nu ia sfarsit odata cu terminarea tratamentelor oncologice pe care le-au efectuat. Acestia intra intr-o perioada de monitorizare pe termen lung, cu scopul de a depista precoce o eventuala recidiva si de a evalua si trata complicatiile tardive.
Pentru toate tipurile de cancer, in linii generale, monitorizarea se recomanda a se efectua la fiecare 3-6 luni in primii 3 ani, la fiecare 6-12 luni timp de 3 ani, iar ulterior anual.
La aceste intervale de timp se recomanda a se evalua:
• istoricul simptomelor recente
• examen fizic general pe aparate si sisteme
• examene biochimice
• examene imagistice
• si altele
Pentru a afla detalii despre sedintele de radioterapie ce pot fi efectuate in cadrul Spitalului OncoFort, vizitati pagina dedicata Radioterapiei Oncologice.
Pentru analize, consultatii oncologice, tratament de radioterapie si monitorizare atenta, apelati cu incredere la specialistii Spitalului Oncofort. Programari pentru consultatii oncologice online: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE
Tratamentul de radioterapie este decontat prin Casa Nationala de Asigurari.
Programari la 021 323 0000