Biopsia percutanata
Doresc sa aflu mai multe detalii
Biopsia este prelevarea medicala de tesut de la pacient, pentru stabilirea prezentei sau naturii unei boli. Proba de tesut de la pacient este trimisa pentru analizare, laboratorului de anatomie patologica. Patologul, specializat in diagnosticarea bolilor precum cancerul, dupa prelucrarea histopatologica a bucatii de tesut, o va examina sub microscop cautand orice constatari anormale. Dupa aceea, va emite un raport care va cuprinde toate constatarile importante si anormale din biopsie. Raportul va fi trimis medicului care a efectuat biopsia pacientului.
Biopsia efectuata sub ghidaj imagistic s-a demonstrat a fi o procedura sigura si eficienta si a devenit o procedura uzuala ce reprezinta un pas esential pentru diagnosticul si planificarea tratamentului in multe situatii.
Biopsia percutanata se defineste ca insertia unui pistol de biopsie intr-o leziune suspecta sau un organ cu scopul obtinerii de tesut sau celule pentru diagnostic.
Indicatiile biopsiei percutanate:
• Stabilirea naturii unei boli parenchimatoase difuze
• Obtinerea materialului pentru analiza microbiologica in infectii cunoscute sau suspectate
• Stabilirea naturii benigne sau maligne a unei tumori suspectate
• Clasificarea malignitatii (incluzand evaluearea IHC- imunohistochimie)
• Stadializarea unui pacient cu tumori maligne cunoscute la alt nivel
• Obtinerea de material pentru analiza moleculara
Descrierea procedurii
Biopsia ghidata imagistic este superioara biopsiei standard prin cresterea acuratetii diagnosticului. Imagistica pre-procedurala permite planificarea procedurii. Este aleasa metoda imagistica, se stabileste pozitia pacientului, calea de acces, tipul de pistol de biopsie si traiectoria acului, la fel si numarul de probe. Imagistica poate identifica potentiale contraindicatii si riscuri ale biopsiei percutanate, anticipand complicatiile posibile.
Procedura se efectueaza sub ghidaj imagistic precum ecografie, CT, sau RMN. Tehnica imagistica adoptata depinde de tipul si localizarea leziunii, complianta pacientului, disponibiliatea tehnicii si preferintele operatorului.
• Biopsia presupune folosirea unui ac gol cu un mecanism de taiere si captare ce permite extragerea unei piese de tesut pentru evaluarea histologica. Succesul tehnic al biopsiei percutanate se defineste ca procurarea de material suficient pentru stabilirea diagnosticului si ghidarea deciziilor terapeutice.
• Succesul clinic al biopsiei percutanate este definit ca evolutia pacientilor in functie de rezultatele biopsiei (legat de managementul chirurgical sau medicamentos conform ghidurilor specifice).
Comparativ cu biopsia intraoperatorie sau excizionala, biopsia percutanata sub ghidaj imagistic poate fi propusa ca interventie in regim ambulator in majoritatea cazurilor. Procedura se realizeaza sub anestezie.
Succesul biopsiei percutanate
Succesul biopsiei percutanate este strict legat de selectia adecvata a pacientilor, pregatirea si management-ul post-procedural cat si de planificarea si monitorizarea procedurii.
In era terapiei oncologice personalizate, rolul biopsiei percutanate evolueaza deoarece biomarkerii ghideaza astazi deciziile terapeutice in multe tumori solide, nu numai in diagnosticul initial dar si pe parcursul progresiei.
Evaluarea atenta a examenelor imagistice este obligatorie pentru succesul biopsiei percutanate. Indicatia de biopsie trebuie discutata cu clinicienii tinand cont de nevoile clinice si riscurile procedurii.
Contraindicatiile absolute:
• Lipsa unui acces sigur
• Coagulopatie incorectabila
• Refuzul semnarii consimtamantului informat
Contraindicatiile relative ale biopsiei percutanate:
• Coagulopatii
• Incapacitatea pacientului de a coopera (necesara anestezia generala/sedarea profunda)
• Comorbiditati semnificative (ce asociaza instabilitate hemodinamica sau respiratorie)
• Sarcina (daca presupune expunerea la radiatii)
Pentru realizarea cu succes a biopsiei percutanate pentru toate tipurile de țesuturi moi (ficat, rinichi, tiroidian, pancreas, prostată) apelati la specialisti dedicati. In Clinica GRAL Radiologie Bucuresti, procedura este efectuata de Dr. Betianu Cezar.
Pentru detalii si programari sunati la 021 323 0000