Cancer de colon (colorectal)
Doresc sa aflu mai multe detalii
România se află pe locul 3, din păcate, în topul țărilor cu risc crescut de dezvoltare a cancerului de colon în rândul bărbaților și pe locul 5 în rândul femeilor.
Scopul următorului articol este de a vă informa cu privire la fiziologia acestui tip de cancer, cum îl puteți preveni sau depista timpuriu și posibilități de tratament. Conținutul articolului vă ține la curent cu privire la:
Ce este cancerul colorectal (cancer de colon)?
Colonul (intestinul gros) reprezintă ultima porțiune a tubului digestiv. Rectul este partea terminală a colonului. Din cauze histologice și a evoluției asemănătoare, neoplazia acestor două organe se mai numește și cancer colorectal.
Cancerul la colon se dezvoltă din formațiuni care inițial sunt benigne și care se numesc polipi. Aceștia din urmă sunt mici și pot deveni maligni fără să genereze neapărat semnale (simptome).
Simptome cancer colon (simptomele cancerului colorectal)
Cum simptomele de cancer colorectal sunt aproape inexistente, așadar nu putem vorbi de primul semn al cancerului de colon, mai ales în stadiile incipiente, detectarea precoce a unei posibile neoplazii la nivelul colonului se poate realiza doar prin testele de screening periodice (testul CRC Colotect).
În stadiile deja avansate, printre simptomele cancerului de colon se numără:
-
diaree, constipație sau o schimbare a consistenței scaunului - schimbare care persistă;
-
sângerare rectală (rectoragie) sau prezența sângelui în scaun;
-
disconfort abdominal persistent: crampe, gaze sau durere;
-
sentiment că intestinul nu ar fi complet gol;
-
slăbiciune sau oboseală;
-
scăderi bruste în greutate (mai rar).
Simtomele mai sus menționate vor varia în funcție de mărimea tumorii și de locația acesteia.
Test cancer colon
Cauzele apariției cancerului la colon nu sunt încă elucidate, dar specialiștii sunt de părere că acest tip de afecțiune începe de la celulele sănătoase (din colon) care suferă mutații ADN.
Din fericire, GRAL Medical pune la dispoziția pacienților un test cancer colon (CRC ColoTect) ce poate depista DIN TIMP cancerul de colon și se poate realiza din confortul casei. Așadar, testul poate detecta cu certitudine dacă aveți cancer la colon (fără să prezentați simptome) sau dacă există celule precanceroase pe traseul colonului.
Alte investigații care mai pot evidenția o neoplazie la nivelul colului sunt colonoscopia, CT-ul sau RMN colon.
Stadii cancer colorectal
După etapa de diagnosticare prin testele recomandate mai sus, în cazul depistării unei tumori la colon este important să se stabilească stadiul de cancer colorectal. Etapă care ajută la elaborarea unui tratament corespunzător fiecărui stadiu.
- În stadiul I celulele canceroase se află doar în mucoasa colonului și nu au trecut de peretele acestuia.
- Stadiul II arată o migrare a celulelor tumorale spre alte straturi, dar fără a se răspândi asupra ganglionilor limfatici din apropiere.
- Spre deosebire de stadiul III, unde tumora a afectat și ganglionii limfatici, însă nu s-a răspândit către alte zone ale corpului.
- În stadiul IV și cel mai periculos - cancer de colon metastază - tumora s-a răspândit și la alte organe (ficat, plămân etc).
Cancer de colon poze (cancer colorectal)
Sursa: https://patient.gastro.org/colorectal-cancer-crc/
Tratament cancer colon
În funcție de stadiul cancerului colorectal, opțiunile de tratament pot fi chirurgia oncologică = operație colon (ex. hemicolectomie) - tratament indicat în oricare dintre stadii, doar cu recomandarea echipei multidisciplinare; chimioterapia sau radioterapia.
În cadrul Spitalului OncoFort planul de tratament pentru orice tip de afecțiune oncologică este realizat de tumor board - detalii aici!
Factori de risc în apariția cancerului colorectal
Specialiștii în oncologie medicală atrag atenția asupra factorilor care cresc riscul apariției cancerului colorectal, iar aceștia sunt:
-
vârsta avansată, deși cancerul de colon poate fi depistat la orice vârstă, studiile arată că predispuse acestei afecțiuni sunt persoanele de peste 45 de ani;
-
persoanele afro-americane sunt cele mai predispuse la dezvoltarea acestei neoplazii;
-
bolile inflamatorii ale colonului reprezintă un risc mare care poate duce la cancer colorectal;
-
istoricul personal în care s-a manifestat deja cancerul de la nivelul colonului sau au apărut polipii;
-
istoricul familial prezintă un risc, de asemenea;
-
regimul alimentar bogat în grăsime și slab în fibre;
-
sedentarismul;
-
diabetul;
-
obezitatea;
-
fumatul și alcoolul;
-
radioterapie furnizată în zona pelvină.
Cât trăiești cu afecțiunea cancer de colon
Mulți pacienți au pe buze această întrebare când sunt diagnosticați cu orice neoplazie, nu doar în cazul cancerului colorectal. Răspunsul nu este deloc simplu, de aceea medicii evită să ofere perioade de timp, iar lucrul acesta nu ar trebui să stârnească intrigi pentru că tăcerea medicilor este justificată: fiecare organism este unic, așadar tu ești unic, iar un timp exact știe doar Dumnezeu.
Totuși specialiștii au realizat câteva statistici, iar pentru o perioadă de 5 ani, în funcție de stadiul neoplaziei, șansa de supraviețuire este de aproximativ 65%. Medicii oncologi speră ca acest procent să crească din ce în ce mai mult datorită testelor de screening posibile inclusiv de acasă - detalii aici!
Bibliografie:
https://fightcolorectalcancer.org/about-colorectal-cancer/general-information/survival-rates-of-colorectal-cancer/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669
https://patient.gastro.org/colorectal-cancer-crc/