Cancer testicular - caz real pacient 25 ani
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancer testicular (cancer testicule)
Conform specialiștilor de la Cleveland Clinic, în momentul în care, la nivelul țesutului testicular se dezvoltă celule canceroase, discutam de apariția cancerului testicular (sau cancer testicule). Rare sunt cazurile în care ambele testicule dezvoltă nodul testicular, dar nu imposibile.
Cancerul testicular reprezinta doar 1% din cancerele sexului masculin, dar este cea mai frecventă neoplazie la bărbații între 20-40 ani.
Din păcate însă, ultimele studii realizate de Agenția de Cercetare a Cancerelor - World Health Organization, în anul 2020, arată că riscul apariției de cancer la testicule este de 14% în rândul bărbaților tineri cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.
PREZENTARE CAZ REAL - cancer testicular
Pacientul V.T, în vârstă de 25 ani, s-a prezentat la medic acuzând durere la nivelul testiculului drept, modificare de structură și dimensiune.
Ecografia testiculară a decelat o formațiune nodulară neomogenă, fără adenopatii locogregionale. În vederea completării stadializării s-a efectuat CT torace, abdomen și pelvis cu SC care nu a evidențiat determinări secundare. S-a efectuat dozarea cu markerii specifici, necesari pentru urmărirea în dinamică a bolii - LDH, bHcg și AFP- valorile lor fiind ușor crescute. Pacientul a fost referit către medicul urolog în vederea intervenției chirurgicale, practicându-se orhiectomie dreapta prin abord inghinal, rezultatul histopatologic fiind de carcinom embrionar moderat diferentiar cu componenta de tip imatur.
Cazul a fost prezentat în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare a spitalului Oncofort. S-a luat decizia de administrare a 3 serii chimioterapie tip BEP, pacientul fiind evaluat la final de tratament, urmat de PET-CT. Tratamentul a fost efectuat în cadrul secției de chimioterapie a Spitalului Oncofort, fiind relativ bine tolerat, fără toxicități inacceptabile. Ulterior, pacientul a efectuat PET-CT, conform recomandărilor, rezultatul fiind normal din punct de vedere oncologic. Markerii specifici s-au normalizat, iar la momentul actual, pacientul se afla în curs de monitorizare oncologică periodică, imagistică și biochimică.
Simptome cancer testicular
Cel mai frecvent simptom ce poate prevesti o tumoră testiculară este reprezentat de masa palpabilă, dureroasă sau nedureroasa, la nivel testicular. Alte simptome cancer testicular:
-
epididimita acută - în special la cancerele germinale asociate cu teratom;
-
ginecomastie;
-
dureri lombare;
-
infertilitate.
La aceste simptome de tumoare testiculară, se adaugă micșorarea testicului, acumularea bruscă de lichid pe scrot și prezența de noduli testiculari.
Rata supraviețuire cancer testicular
Medicii sunt foarte optimiști în ceea ce privește rata supraviețuire cancer testicular, iar datele arată că 95% dintre pacienții diagnosticați sunt vindecați. Mai mult decât atât, depistată din timp, afecțiunea cancer testicular poate fi curabilă în proporție de 98%.
Afecțiuni ale testiculelor poze (poze cu testicule bolnave):
Diagnostic și tratament cancer testicular (nodul testicular)
Diagnosticul și stadializarea se realizeaza prin anamneză și examen clinic complet care cuprinde bilanț hematologic, biochimic, dozare AFP, bHCG, LDH, ecografie testiculată, CT torace, abodmen, pelvis cu SC sau examen PET-CT și intervenție chirurgicală.
Tratamentul cancerului testicular avansat reprezintă unul din cele mai mari succese ale Oncologiei Medicale din ultimii 30 ani, fiind una dintre puținele tumori solide vindecabilă și în stadiu metastatic (cancer testicular metastaze).
Factorii de risc sunt reprezentati de: criptorhidie, cancer testicular În antecedente, cancer testicular in situ, istoric familial de cancer testicular, sindrom Klinefelter și expunerea la estrogeni intrauterin.
Aproximativ 95% din cancerele testiculare au origine în celulele germinale: seminom testicular (40-50%), coriocarcinom ( <0,5%), carcinom cu celule embrionare, teratom, tumora de sac Yolk.
Opțiunile de tratament se stabilesc în funcție de stadiul bolii și de tipul histopatologic, iar acestea includ:
Evaluarile postterapeutice se realizează prin examen clinic, markeri tumorali și evaluări imagistice: PET-CT, CT torace, abdomen, pelvis cu sc, sau CT torace cu substanță de contrast și RMN abdomen/pelvis tot cu substanță de contrast (SC). Frecvența evaluării oncologice periodice depinde de stadiul bolii și forma histopatologică.
Specializat în diagnosticarea, tratarea și menținerea sub control a patologiilor oncologice (cancere), spitalul OncoFort vă stă la dispoziție prin apel telefonic la 021 323 0000.