Cancer vezica biliara
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul vezicii biliare este cea mai frecventa malignitate a tractului biliar. Incidenta creste constant cu varsta. Varsta medie la momentul diagnosticului este de 65 ani. Femeile sunt de doua pana la sase ori mai frecvent afectate decat barbatii.
Dr. Ionela Bizu, medic specialist in Oncologie, ne spune mai multe despre ce inseamna cancerul de vezica biliara, ce factori de risc exista pentru aparitia lui si ce putem face pentru preventie.
Cancerul vezicii biliare se dezvolta din celulele aflate in stratul interior al mucoasei.
Exista cativa factori de risc implicati in aparitia cancerului de vezica biliara, printre care enumeram:
1. Litiaza veziculara, cu prezenta inflamatiei cronice (colecistita cronica), este factorul de risc cel mai raspandit, iar riscul creste direct proportional cu dimensiunea calculului.
2. Vezica biliara calcificata („vezica de portelan”)
3. Polipii vezicii biliare: polipii solitari si simtomatici, mai mari de 1 cm, prezinta risc crescut de malignitate si au indicatie de colecistectomie.
4. Infectiile cronice (Salmonella typhi, Helicobacter pylori, Opisthorchis viverrini)
5. Colangita sclerozanta primara
6. Malformatiile congenitale ale arborelui biliar (chisturi coledociene)
7. Carcinogenii: industria cauciucului, nitrozaminele
8. Obezitatea, estrogenii - asociati litiazei biliare
Oricare dintre bolile de mai sus trebuie sa ne aduca pentru un screening periodic la medicul specialist. Preventia este foarte importanta, investigatiile periodice iti pot salva viata.
Simptomatologia cancerului de vezica biliara
In stadiile precoce, cancerul de vezica biliara este, de obicei, asimptomatic si este descoperit, in mod obisnuit, dupa operatia unei afectiuni presupuse benigne. Boala este de obicei avansata in momentul in care pacientul dezvolta simptome. Simptomele tardive sunt: durere in hipocondru drept, greata, varsaturi, intoleranta alimentara la grasimi, anorexie, icter obstructiv, scadere ponderala si prurit.
Investigatii paraclinice pentru diagnosticarea cancerului de vezica biliara
In cazul in care exista suspiciunea clinica pentru aparitia cancerului de vezica biliara, exista o serie de investigatii pe care medicul oncolog le recomanda a fi efectuate pentru stabilirea diagnosticului.
Toate aceste investigatii pot fi realizate in Centrele GRAL Medical. Importanta efectuarii lor cat mai repede, inseamna diagnosticare corecta si inceperea tratamentului personalizat cat mai curand.
1. Evaluarea biologica – realizata prin analize de laborator, poate constata: anemie, leucocitoza, valori crescute ale bilirubinei serice, transaminazelor, markerilor tumorali (CEA si CA 19.9)
2. Ecografia abdominala - poate fi utila pentru examinarea initiala (identifica obstructia biliara)
3. Examinarea CT/RMN – permite evaluarea extensiei locale, detecteaza prezenta metastazelor ganglionare si indepartate.
4. Colangiografia transhepatica percutana, colangiografia cu rezonanta magnetica neinvaziva, colangiopancreatografia retrograda endoscopica - pentru determinarea localizarii obstructiei si a invaziei hepatice.
5. Laparotomie exploratorie – permite stadializarea (exclude prezenta metastazelor peritoneale) si prelevarea de tesut pentru examenul histopatologic
Examenul histopatologic
Examenul histopatologic efectuat in Laboratorul de Anantomie Patologica GRAL Medical este cel care stabileste diagnosticul de certitudine. Peste 85% din tumorile colecistului sunt adenocarcinoame. Exista mai multe subtipuri de adenocarcinoame care pot fi prezente: papilar, intestinal, nodular, tubular, mixt, mucinos, cu celule in inel cu pecete, cu celule clare, scleros. Alte tipuri histopatologice: carcinomul anaplazic, scuamos, cu celule mici, carcinosarcomul, leiomiosarcomul.
Factorii prognostici pentru supravietuirea pe termen lung:
- Stadiul tumorii este cel mai important factor prognostic: cancerele invazive limitate la lamina propria (pT1a), au prognostic excelent, deoarece colecistectomia simpla vindeca boala, iar rata de supravietuire pe termen lung se apropie de 100 %, in timp ce tumorile pT1b-pT4 au un risc mare de recurenta.
- Tipul histopatologic: subtipul papilar are prognostic mai bun.
- Gradul histopatologic ridicat (diferentiere slaba) si invazia vasculara sunt factori de prognostic slab
- Extensia tumorala la nivelul canalului cistic, este un predictor al progresiei.
Tratamentul tumorilor rezecabile
Rezectia completa cu margini negative ramane singurul tratament curativ pentru pacientii cu cancer de vezica biliara. Rezectia optima consta in colecistectomie cu rezectie hepatica limitata si limfadenectomie portala, pentru a cuprinde tumora cu margini negative. Limfadenectomia este obligatorie, si ar trebui sa includa ganglionii hepatici portali, din zona ligamentului gastrohepatic si retroduodenali. Rezectiile hepatice extinse si rezectia canalului biliar pot fi necesare la unii pacienti pentru a obtine marje negative, in functie de stadiul si locatia tumorii, profunzimea invaziei tumorii si apropierea de organele adiacente.
Incidenta recidivei locale dupa rezectia chirurgicala este crescuta, si trebuie luat in considerare un tratament adjuvant, constand in chimioterapie si/sau radioterapie.
Tratamentul tumorilor avansate/metastatice
La pacientii pentru care exista dovezi de boala locoregionala avansata, trebuie luata in considerare chimioterapia neoadjuvanta, cu unul din regimurile citostatice specifice. Chimioterapia neoadjuvanta, poate permite oncologului sa evalueze biologia tumorii si sa identifice pacientii care ar avea beneficiu in urma interventiei chirurgicale.
Rolul radioterapiei in tratamentul cancerului de vezica biliara este pentru adenomocarcinoamele locale, dar non-metastatice. Chimioterapia combinata cu radioterapia este considerata o optiune de tratament.
Tumorile de tip MSI-H/dMMR (instabilitate microsatelita de grad inalt/ deficit de MMR), pot beneficia de imunoterapie.
Rolul chirurgiei in aceste stadii este unul paliativ, constand in caz de obstructie biliara, in coledoco-duodeno-anastomoza, drenaj biliar transhepatic cu cateter ghidat radiologic, sau plasare endoscopica de stent.
Cancerul de vezica biliara este de obicei avansat in momentul in care pacientul dezvolta simptome. Pentru a evita complicatiile, solutia este efectuarea unui screening periodic chiar daca pacientul nu prezinta simptome. Un set de analize de laborator si cateva investigatii sunt minim necesare a fi realizate pentru un screening anual, reducandu-se in acest fel, riscul aparitiei bolii. Cei cu afectiuni similare sau istoric in familie sunt mai predispusi sa mosteneasca boala si mai indicati sa isi efectueze acest screening periodic. Medicii de specialitate din centrele GRAL Medical va pot ajuta sa descoperiti boala la timp!
Programari la 021 323 0000 sau pentru consultatii oncologice online: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE