Cancerul bronho-pulmonar
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul pulmonar tine capul de afis al neoplaziilor atat la capitolul incidenta, dar mai ales la cel al mortalitatii. Si daca pana nu de mult era un cancer care afecta intr-o foarte mare proportie barbatii, acum balanta tinde sa se egalizeze cu femeile.
De multe ori in cabinet intra pacienti si apartinatori care isi incep povestea cam asa ˝...am fost diagnosticat cu cancer pulmonar si mi s-a spus ca trebuie sa merg la un oncolog...˝. Dr. Paula Toma, Medic Primar Oncolog, ne ofera informatii valoroase din experienta sa dobandita in tratamentul diferitelor tipuri de cancer.
Factori de risc
Fumatul este principalul factor de risc. In afara de acest factor de risc atat de bine cunoscut in aparitia neoplaziilor pulmonare, inhalarea gazelor toxice sau a pulberilor, au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea cancerelor pulmonare, in special in mediul urban, in orasele aglomerate si poluate. Ca medici oncologi, avem ocazia sa aflam povesti: povesti de viata, povesti de boala, stiluri de viata si obiceiuri. Am putut vedea de-a lungul timpului din ce in ce mai multe cazuri de pacienti care se pare ca nu aveau nici unul din factorii de risc din cei enumerati anterior. Orice modificare a unei celule normale in celula tumorala , este determinata de o mutatie gentica sau mai multe, indusa de factorii de risc. Insa la acesti din urma pacienti desigur ca altul este mecanismul transformarii celulelor normale in celule tumorale si anume o modificare genetica determinata spontan sau transmisa genetic. Uneori aceasta transmitere genetica este demonstrata de un istoric familial de neoplazii, chiar daca membrii afectati ai familiei au suferit de alte tipuri de cancer.
Screening
La noi in tara, screeningul cancerului pulmonar nu se face in cadrul unui program sustinut de sistemul de sanatate. In unele tari, acesta se face intr-un astfel de program sustinut si validat pe baza unui algoritm care ia in calcul mai multe variabile. Pacientii sunt impartiti in pacienti cu risc inalt, moderat sau scazut. Studiile au demonstrat ca exista un beneficiu pentru efectuarea screeningului, doar la pacientii cu risc inalt de aparitie a bolii. Acestora li se efectueaza un CT pulmonar cu doza scazuta in vederea identificarii in faza incipienta a unor eventuale formatiuni pulmonare. Riscul inalt este reprezentat de pacientii cu istoric incarcat de fumat, expunere la gaze toxice sau pulberi, istoric personal sau familial. Totodata se ia in calcul si varsta pacientului si posibilitatea de a tolera un tratament curativ in situatia diagnosticarii unui cancer in stadiu initial. La GRAL Medical, se poate efectua acest tip de CT pulmonar cu doza scazuta, care poate fi recomandat de catre un medic de specialitate pentru pacientii cu risc inalt.
Simptomele si aparitia cancerului bronho-pulmonar
Povestea incepe de multe ori cu simptome respiratorii: raceli trenante care nu raspund la tratamentul antibiotic, dureri toracice sau junghiuri, tuse cu urme de sange (hemoptizii) mai mici sau mari dar care treneaza in timp si se agraveaza, raguseala, uneori dureri osoase sau probleme neurologice datorate manifestarii metastazelor osoase sau cerebrale. Rareori se intampla ca, accidental, o tumora pulmonara sa fie diagnosticata intr-un stadiu de dezvoltare atat de incipient incat tratamentul sa se poata rezuma doar la o interventie chirurgicala de excizie tumorala.
Investigatii utile in diagnosticarea cancerului bronho-pulmonar
Indiferent daca boala este diagnosticata ca urmare a identificarii unei metastaze sau chiar a tumorii primare insasi, singurul care pune diagnosticul de certitudine este rezultatul histopatologic al unei biopsii din tumora sau dintr-o metastaza. Foarte rar, suntem in situatia in care gasim o metastaza cu punct de plecare pulmonar fara sa reusim identificarea tumorii pulmonare chiar si dupa efectuarea celei mai noi investigatii imagistice numita PET-CT.
Astfel, rezultatul histopatologic obtinut postoperator, dupa biopsia bronhoscopica, transparietala sub ghidaj CT sau prin mediastinoscopie cu biopsie, ne arata daca vorbim de un cancer pulmonar cu celule mici sau cu celule non-mici, precizare indispensabila pentru a putea stabili un plan terapeutic.
Tratamentul cancerului bronho-pulmonar
Data fiind incidenta acestui tip de cancer si a impactului asupra supravietuirii, interesul stiintific a dus la explorarea lui amanuntita si la elaborarea unor scheme de tratament extrem de specifice in functie de tipul de celula, de stadiul tumoral cat si de markerii celulari de suprafata sau de mutatiile genetice predominate si targetabile pe care le poarta fiecare cancer.
Tipul de interventie terapeutica se stabileste dupa confirmarea diagnosticului de neoplazie si dupa ce a fost apreciata diseminarea sau extensia acestuia. Pacientului i se va recomanda efectuarea unei tomografii computerizate a toracelui, abdomenului si pelvisului cu contrast, un RMN cerebral cu substanta de contrast si o scintigrafie osoasa, de la caz la caz, sau PET-CT. Apoi, neoplaziei i se va putea atribui un stadiu al extensiei in stadializarea TNM (tumora, ganglioni, metastaze) si totodata un prognostic.
Ar fi de mentionat ca, statistic, neoplaziile cu celula mica au un prognostic mai prost decat cele cu celula non-mica, pentru acelasi stadiu de extensie al bolii. Asta deriva din modul de raspuns la tratament al celor doua tipuri de neoplazii si rapiditatea recaderii bolii. De aici si diferentele de tratament si abordare.
Asadar, daca pentru neoplaziile cu celula mica principalul arsenal terapeutic in cazul tumorilor localizate il reprezinta chimioterapia/radioterapia concomitenta si radioterapia cerebrala profilactica, pentru boala extinsa tratamentul va fi de chimioterapie paliativa si radioterapie cerebrala profilactica (in unele cazuri) sau paliativa in functie de absenta, respectiv prezenta metastazelor osoase. Pentru acest ultim stadiu, alaturi de chimioterapie, a fost aprobata recent si imunoterapia care a dus la o supravietuire mediana de aproximativ 12 luni.
Pacientii diagnosticati cu cancer bronho-pulmonar cu celule non-mici si stadiu localizat: I, II si IIIA, beneficiaza de tratament chirurgical prin lobectomie sau pneumectomie urmat sau nu de tratament chimioterapic si radioterapic adjuvant in anumite cazuri. Studiile mai noi spun ca si radioterapia cerebrala profilactica aduce un beneficiu de supravietuire. Pentru stadiile inoperabile si stadiul IIIB sau IIIC se recomanda tratamentul radioterapic si chimioterapic concomitent definitiv, urmat de tratamentul de mentinere cu imunoterapie si iradierea cerebrala profilactica.
Pentru stadiul metastatic (stadiul IV), tratamentul este actualmente specific in functie de numarul leziunilor si rezecabilitatea lor. De cele mai multe ori, are scop paliativ si se bazeaza pe utilizarea concomitenta sau secventiala a mai multor tipuri de tratamente. Astfel, actualmente boala metastatica este abordata diferit fata de acum cativa ani. S-a instituit termenul de boala oligometastica, unde, in cazul existentei leziunilor metastatice abordabile chirurgical, se incearca rezectia tuturor leziunilor si tratarea cazului cu intentie curativa. In cazul bolii extinse, cu metastaze multiple sau nerezecabile, tratamentul are intentie exclusiv paliativa.
Managementul tratamentului cancerului bronho-pulmonar in stadiul metastatic s-a modificat foarte mult in ultimii 3 ani si actualmente el trebuie sa ia in considerare factori multiplii. Inafara de subtipul histologic, markerii de suprafata celulara, mutatiile sau translocatiile genetice, un rol foarte important il joaca statusul de performanta al pacientului, bolile lui concomitente si determinarea lui de a avea un tratament pentru boala incurabila. Tipul histologic, scuamos sau non-scuamos cat si mutatiile EGFR care beneficiaza de tratament tintit cu terapii cu inhibitori de tirozinkinaza (osimertinib, afatinib, gefitinib sau erlotinib), translocatiile ALK sau mutatia ROS1 care beneficiaza de tratament cu alectinib sau crizotinib, expresia PD-L1 care, in functie de nivelul de expresie, poate da indicatia de imunoterapie plus sau minus chimioterapie. Identificarea biomarkerilor este de importanta majora pentru personalizarea tratamentului si astfel, poate contribui la cresterea ratei de supravietuire si cresterea calitatii vietii pacientului. Biomarkeri in cancerul pulmonar non-microcelular: PD-L1,ALK,EGFR pot fi efectuati in laboratorul de Anatomie Patologica si Biologie Moleculara.
In functie de prezenta metastazelor cerebrale sau a celor osoase dureroase, se poate actiona cu radioterapie in scop paliativ ca si in cazul aparitiei diverselor complicatii date de extensia tumorala (sangerare, compresie). De asemenea si linia a II-a de tratament a suferit modificari de abordare. Daca acum 5 ani, tratamentul de electie in linia a II-a era exclusiv chimioterapia pe baza de docetaxel, astazi, prin definitie, ea este rezervata imunoterapiei in lipsa contraindicatiilor. Liniile ulterioare de tratament sunt constituite de chimioterapie, iar secventierea si asocierea chimioterapicelor depind de statusul de performanta al pacientului, de toxicitatile acumulate, de comorbiditatile lui dar si de experienta oncologului. De aceea, daca pentru liniile I si II tratamentul este foarte bine definit in ghiduri, incepand de la linia a III-a tratamentul devine arta. O arta pe care oncologul si-a rafinat-o o data cu trecerea timpului si cu experienta capatata in sutele de cazuri tratate.
Pe langa tratamentul bolii neoplazice care se discuta si se decide in comisiile multidisciplinare a fiecarei indicatii terapeutice, pacientul necesita si o abordare multidisciplinara prin echipele de suport nutritional si psihologic. Este de asemenea important pentru orice pacient sa-si inteleaga boala, sa isi abordeze echilibrat trairile si deciziile si sa inteleaga de la un specialist care sunt recomandarile potrivite din punct de vedere nutritional pentru boala lui.
Toate aceste servicii medicale le puteti gasi in cadrul clinicii GRAL Medical, stabilindu-va o intalnire prin call center cu un medic oncolog sau radioterapeut, la care indicat ar fi sa veniti insotit de un membru al familiei impreuna cu toate documentele medicale. Nu va sfiiti sa puneti intrebari, sa cereti lamuriri la toate intrebarile pe care le aveti. Va sfatuiesc sa va notati toate intrebarile si nu va ingrijorati daca e lista e lunga (asa se intampla de obicei), va vom raspunde cu rabdare la fiecare.
Programari la Call Center 021 323 0000
Pentru consultatii oncologice online va puteti programa aici:
https://oncofort.ro/blog/consultatii-oncologice-online-simplu-cu-un-click