Cancerul colorectal - CAZ
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr Cristina Tiut, medic specialist in Oncologie Medicala, in cadrul Spitalul OncoFort, ne-a prezentat cazul unui pacient cu NEOPLASM RECTOSIGMOIDIAN STADIUL IV.
Investigatiile care au descoperit NEOPLASMUL RECTOSIGMOIDIAN
Colonoscopia este procedura de examinare a sanatatii mucoasei intestinului gros. Aceasta procedura salveaza vieti si ne ajuta sa descoperim la timp modificarile aparute la nivelul colonului sau rectului.
Pacientul nostru in varsta de 68 ani, cu antecedente personale patologice de hipotiroidism, hipertensiune, hipercolesterolemie si obezitate, se prezinta in Spitalul Oncofort pentru consultatie de specialitate cu rezultatul colonoscopiei efectuata in alta clinica din provincie.
Colonoscopia a fost facuta in septembrie 2012 unde a fost descoperita tumora gastrica.
In urma consultului medicului oncolog, primeste indicatia de completare a diagnosticului cu efectuare de analize de sange cu markeri tumorali, CT torace, RMN abdomen, pelvis.
Pacientul a efectuat investigatiile conform recomandarilor: CT de TORACE fara determinari secundare si RMN de ABDOMEN, ambele realizate la GRAL Medical Radiologie . In urma determinarii secundare hepatice au fost descoperite 2 leziuni de 20/19mm segment II/III si 21/16mm corespunzator santului sagital drept segment IV/V;
NEOPLASM RECTOSIGMOIDIAN – Interventia chirurgicala
In baza noilor informatii, cazul pacientului a fost prezentat in comisia multidisciplinara a spitalului primind indicatia de interventie chirurgicala de colectomie urmata de chimioterapie si re-evaluare in vederea interventiei chirurgicale pentru metastazectomie hepatica.
Interventia chirurgicala a avut loc in septembrie 2012, unde a fost descoperita tumora rectosigmoideana extinsa pe 8 cm cu metastaze hepatice multiple. S-a realizat rezectie rectosigmoidiana cu anastomoza colorectala lateroterminala.
Dupa interventie s-a efectuat examenul histopatologic: ADK mucinos si testarea moleculara K-RAS.
Tratamentul la Spitalul OncoFort
A fost indicata initierea chimioterapiei in 8 serii, foarte bine tolerate, fara terapie tintita anticorpi monoclonali avand in vedere tentarea ulterioara a interventiei chirurgicale pentru rezectia metastazelor hepatice.
Avand in vedere imposibilitatea efectuarii interventiei chirurgicale la acest moment se decide continuarea chimioterapiei pentru a mentine rezultatul bun de pana in present.
Se continua chimioterapia in total 12 serii.
Pentru ca evaluarea CT a fost facuta fara substanta de contrast s-a decis ca pentru o mai precisa evaluare a ficatului sa fie efectuat un RMN abdominal. Substanta de contrast pentru computer tomograf nu a putut fi folosita (aceasta continand iod) din cauza afectarii tiroidiene a pacientului.
Evaluarea prin RMN cu substanta de contrasta fost facuta in septembrie 2013 si a fost fara determinari secundare.
Lupta pacientului cu cancerul de colon
Avand in vedere raspunsul complet, fara semne de boala, la acest pacient se decide urmarirea atenta a cazului.
In continuare pacientul a ramas in urmarirea clinicii noastre pana in present efectuand analize de sange din 3 in 3 luni cu markeri tumorali, CT orace, RMN abdomen, pelvis din 6 in 6 luni si colonoscopie annual pana in annual 2017 cand s-au implinit 5 ani de la diagnostic.
Colonoscopia din anul 2017 a descoperit prezenta unui polip care a fost rezecat cu diagnostic histopatologic de leziune premaligna.
Dupa anul 2017 avand in vedere trecerea celor cinci ani, investigatiile se fac cu urmatoarea frecventa: analize de sange cu marker tumorali CEA, CA 19-9 din 6 in 6 luni, CT torace, RMN abdomen, pelvis annual iar colonoscopia ramane tot anual.
Pana in present toate investigatiile sunt in limite normale iar starea pacientului este una foarte buna cu simptomatologie legata de bolile associate.
Pentru programari la Dr. Cristina Tiut, Medic Primar Oncolog la Spitalul OncoFort, sunati la 021 323 0000!
Consultatii oncologice online: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE