Cancerul de colon
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie generala in Clinica de Diagnostic GRAL Medical ne vorbeste despre simptomele, diagnosticarea si tratamentul cancerului de colon:
Simptome cancer de colon
Prezentarea la medic cat mai devreme, dupa aparitia celor mai mici tulburari ale tranzitului intestinal, poate descoperi precoce prezenta unui cancer la nivelul tractului digestiv. Astfel cele mai semnificative tulburari ale tranzitului digestiv asociate cu un neoplasm de colon pot fi:
- aparitia colorarii aproape in negru a materiilor fecale(melena) ce tradeaza prezenta hemoragiilor la nivelul tractului digestiv
scaune cu prezenta unor materii vascoase (glere) cu sau fara urme de sange
- prezenta cu intermitenta a unor perioade de constipatie alternand cu scaune diareice
- balonari, scaderea in greutate inexplicabila, paloare, ameteli, sete, oboseala marcata (astenie), etc.
Analize si investigatii pentru diagnosticarea cancerului de colon
Prezentarea la medicul de specialitate cu unele din aceste simptome pot motiva realizarea unor examene medicale de laborator sau investigatii: analize de sange, examen al materiilor fecale, ecografii, rectoscopii, colonoscopii, CT, RMN, etc. Acestea pot descoperi o tumora ce poate fi biopsiata si in urma examenului anatomopatologic se poate pune diagnosticul de cancer.
Analizele si investigatiile pentru stabilirea diagnosticului pot fi realizate in centrele GRAL Medical.
Confirmarea prezentei unei tumori maligne si stadiul bolii conduce catre o consultatie de indicatie terapeutica care in ultimii ani este facuta de o comisie multidisciplinara alcatuita din medici cu specialitati diferite (tumor bord).
Indicatii terapeutice
In cazul tumorilor de colon, indicatia de tratament poate cuprinde recomandarea unor interventii chirurgicale care au ca scop indepartarea tumorii impreuna cu o parte de intestin, a ganglionilor din jur si refacerea continuitatii intestinului cand este posibil.
Rezultatul examenului histopatologic poate duce la recomandarea unor tratamente cu citostatice (chimioterapie)si/sau eventuale iradieri locale (radioterapie).
Insanatosirea dupa tratament este mai lunga sau mai scurta in functie de tipul acestuia si de cooperarea pacientului. Reintegrarea in viata cotidiana este de cele mai multe ori completa cu recomandarea efectuarii unor controle periodice.
Pentru consultatii la Dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie generala in Clinica de Diagnostic GRAL Medical, va rugam sa sunati la 021 323 0000 sau online aici.