Cancerul de endometru
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de endometru este un cancer care se dezvolta la nivelul mucoasei ce tapeteaza interiorul uterului. Este cel mai frecvent tip de cancer al organelor reproducatoare feminine si se estimeaza ca 1-2 femei din 100 vor dezvolta in decursul vietii aceasta patologie. Doctorul Teodor Constantin, medic specialist in Oncologie Medicala, in cadrul Spitalului Oncofort, ne-a prezentat caracteristicile acestei boli.
Ce este cancerul de endometru?
Cele mai multe cancere de endometru sunt adenocarcinoame, cancere ce isi au originea in celulele glandelor producatoare de mucus. Exista si alte tipuri de cancere uterine mai rar intalnite precum sarcomul uterin, unde tumora isi are originea in tesutul muscular al uterului si carcinosarcomul.
Cat de frecvent este cancerul de endometru?
In Uniunea Europeana se raporteaza aproximativ 88.000 de noi cazuri in fiecare an, cu o tendinta usoara de crestere in majoritatea tarilor vest-europene. In ceea ce priveste mortalitatea, cancerul endometrial reprezinta a 7-a cauza de deces prin cancer in randul femeilor europene.
Cel mai adesea boala este diagnosticata la femei cu varsta de peste 50 de ani aflate in postmenopauza, insa exista si cazuri descoperite la femei in premenopauza, ele reprezinta mai putin de 25%.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de endometru?
Printre principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de endometru, putem enumera:
- inaintarea in varsta;
- obezitatea;
- debutul precoce al menstrelor (mai devreme de varsta de 12 ani) si menopauza instalata tardiv;
- sindromul ovarelor polichistice;
- lipsa sarcinilor;
- lipsa alaptarii;
- sindromul Lynch - sindrom genetic asociat cu cresterea riscului de cancer colorectal si alte tipuri de cancer printre care si cel de endometru;
- istoric de cancer de endometru in familie;
- istoric de tratament cu Tamoxifen pentru cancer de san;
Urmatorii factori ar putea sa va asigure protectie in fata cancerului de endometru: activitatea fizica, mentinerea unei greutati optime, consiliere din partea medicului ginecolog cu privire la folosirea anticonceptionalelor orale.
Simptomele, diagnosticul si stadiile cancerului de endometru
In cele mai multe cazuri, cancerul de endometru este diagnosticat intr-o faza incipienta, cand boala este limitata doar la uter (stadiul I), principalul simptom fiind sangerarea pe cale vaginala. In aceste cazuri prognosticul este unul bun, terapia chirurgicala fiind eficienta. Studiile arata ca 93% dintre pacientele care au efectuat aceasta terapie au supravietuit timp de 5 ani de la incheierea tratamentului.
Alte simptome ce se asociaza cu aceasta boala sunt: durerile pelvine, durerile in timpul actului sexual, urinarea dificila sau dureroasa.
Merita mentionat faptul ca pentru diagnosticul precoce al cancerului de endometru NU exista test de screening asa cum este in cazul cancerului de col uterin. Asadar este nevoie sa mergeti imediat la medic dupa aparitia simptomelor, acesta va stabili rapid un diagnostic si va initia tratamentul intr-o faza incipienta a bolii, cu rezultate si prognostic mai bune.
In prezent, sunt in dezvoltare tehnici de identificare de ADN tumoral in probe recoltate odata cu testul de rutina Babes Papanicolau (Ex. PapGene, PapSEEK), acestea nefiind inca teste de screening in practica.
Pentru diagnostic se folosesc:
• Examenul clinic - examenul pelvin: presupune examinarea de catre medicul ginecolog a organelor sexuale externe, a vaginului si colului uterin pentru depistarea de eventuale modificari patologice la nivelul acestora;
• Ecografia transvaginala: tehnica ce presupune utilizarea unei sonde speciale conectate la ecograf cu care este posibila vizualizarea si masurarea grosimii endometrului, detectarea unor eventuale modificari patologice la nivelul mucoasei;
• Histeroscopia: tehnica ce presupune folosirea unui aparat numit histeroscop (tub subtire cu sursa de lumina), cu ajutorul caruia se patrunde prin vagin si col pana in cavitatea uterina care poate fi astfel vizualizata, detectandu-se eventuale anomalii la nivelul mucoasei acesteia;
• Biopsia de endometru: presupune recoltarea unei probe de la nivelul mucoasei uterine pentru a fi analizata de medicul anatomo-patolog in laborator la microscop.
Diagnosticul de certitudine de cancer de endometru este pus de medicul anatomopatolog, dupa analiza piesei de biopsie.
Dupa confirmarea diagnosticului de cancer endometrial, medicul ginecolog/oncolog poate solicita teste suplimentare pentru a stabili cat de extinsa este boala. Aceste teste consta cel mai adesea in investigatii imagistice precum: tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN) si in cazuri selectionate scanarea PET-CT.
Boala poate fi incadrata intr-unul din cele 4 stadii:
- Stadiul I: Boala este limitata la nivelul uterului, fara a se fi raspandit la nivelul structurilor invecinate;
- Stadiul II: Cancer s-a extins la nivelul colului uterin;
- Stadiul III: Cancer s-a extins dincolo de uter si col uterin dar fara a ajunge in afara pelvisului (partea inferioara a abdomenului);
- Stadiul IV: Cancer s-a extins dincolo de pelvis, invadand si alte organe.
Tratamentul cancerului de endometru
Tratamentul pentru cancerul de endometru presupune un tratament chirurgical si unul adjuvant.
1. Tratamentul chirurgical - presupune indepartarea uterului (histerectomie), a celor 2 trompe uterine si a ovarelor (salpingo-ovariectomie bilaterala). Pentru boala aflata in stadiul II interventia chirurgicala presupune si indepartarea ganglionilor limfatici pelvini si chiar a celor paraortici. Pentru stadiile mai avansate (III si IV) rolul interventiei chirurgicale este de a indeparta pe cat posibil continutul tumoral (operatia fiind numita interventie de citoreductie tumorala).
2. Tratamentul adjuvant - are rolul de a preveni recidiva bolii la nivel local (in pelvis) sau la distanta (metastaze in ganglionii limfatici sau la nivelul altor organe).Tratamentul adjuvant poate consta in:
- Radioterapia externa. Se iradiaza cu ajutorul unei surse externe de radiatii zona pelvisului;
- Brahiterapia adjuvanta. Se iradiaza cu ajutorul unei surse de radiatii plasate la interiorul vaginului;
- Chimioterapia adjuvanta. Presupune administrarea pe cale perfuzabila de citostatice (recomandate in acest tip de cancer sunt sarurile de platina);
Evolutia bolii
Dupa incheierea tratamentului, urmeaza o perioada de 5 ani in care este necesara o urmarire atenta a evolutiei pacientului, pentru a depista precoce o eventuala recidiva a bolii. Acest lucru este deosebit de important, majoritatea recidivelor apar in primii ani de la incheierea tratamentului. Astfel, medicul oncolog va recomanda investigatii imagistice (CT sau RMN) la intervale scurte 3-6 luni, examen ginecologic si testare Papanicolau.
Pacientele vor fi instruite sa fie atente la aparitia unor eventuale simptome precum sangerari vaginale, dureri pelvine, tulburari de urinat, tuse, scadere ponderala, etc.
In lipsa unei recidive tumorale, boala este considerata vindecata dupa incheierea unei perioade de urmarire de 5 ani.
Pentru programari la consultatii de specialitate in cadrul Spitalului OncoFort, sunati la 021 323 0000 sau online aici.
Bibliografie:
1. Ghid ESMO pentru paciente:www.esmo.org;
2. https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer;
3. DeVita, Hellman, and Rosenberg's Cancer: Principles & Practice of Oncology, 11th ed.