Cancerul de piele
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de piele este o patologie neoplazică, ce se manifestă ca urmare a multiplicării excesive și necontrolate a celulelor de la nivel cutanat. Acest tip de cancer are cea mai crescută rată de apariție. Diagnosticarea precoce a acestei patologii maligne și aplicarea tratamentului încă din stadiile timpurii îmbunătățesc semnificativ prognosticul. De asemenea, cunoașterea metodelor de prevenție are un rol important în diminuarea cazurilor de cancer de piele.
- Tipuri de cancer de piele
- Cauzele cancerului de piele
- Simptome cancer de piele
- Diagnosticul cancerului de piele
- Tratament cancer de piele
- Prognosticul
- Prevenirea cancerului de piele
Tipuri de cancer de piele
Cancerul de piele poate fi încadrat în mai multe tipuri, fiecare având caracteristici proprii. Cunoașterea tipului de cancer este utilă pentru a recomanda tratamentul corespunzător. Cancerul de piele este clasificat în funcție de celulele care se divid anormal, în:
- carcinom bazocelular;
- carcinomul scuamos;
- melanomul.
Carcinomul bazocelular
Carcinomul bazocelular este cel mai întâlnit tip de cancer de piele. Se dezvoltă la nivelul celulelor bazale de la nivelul epidermului, cele care au un rol important în producerea de noi celule care să le înlocuiască pe cele îmbătrânite.
Primul simptom al acestei patologii constă în apariția unor leziuni la nivelul tegumentului:
- formațiuni asemănătoare unui nodul;
Această formațiune este de culoare albă sau roșiatică. Nu este dureroasă, dar poate sângera la traumatisme minore.
- leziune ulceroasă cu unele zone negricioase;
- placarde asemănătoare unei cicatrici;
- ulcerații cu margini bine definite.
Frecvent, carcinomul bazocelular apare la nivelul feței și al gâtului. Aceste zone sunt cele mai expuse la radiațiile ultraviolete ale soarelui, acestea fiind un factor favorizant al dezvoltării acestui tip de cancer.
Carcinomul scuamos
Carcinomul scuamos se află pe locul II ca frecvență, în rândul cancerului de piele. Acesta apare mai des la persoanele cu pielea deschisă la culoare și este favorizat de expunerea excesivă la soare.
Printre manifestările principale ale acestei neoplazii se află:
- formațiunile tumorale, de culoare roșiatică, având cruste;
- ulcerațiile caracterizate printr-o vindecare greoaie.
Carcinomul scuamos se dezvoltă la nivelul celulelor scuamoase din epiderm. Aceste celule alcătuiesc stratul cel mai exterior al pielii, aflându-se în contact cu mediul înconjurător. Procesele maligne de la acest nivel sunt precipitate de leziuni produse de radiațiile ultraviolete ale soarelui sau de alți factori traumatici. Frecvent, leziunile canceroase apar la nivelul feței, al gâtului și al membrelor, dar pot fi localizate și în alte zone ale corpului.
Melanomul
Melanomul este un tip de cancer agresiv, care își face apariția în cadrul melanocitelor. Melanocitele sunt celule cu rol în secreția unui pigment numit melanină, responsabil de culoarea pielii.
Printre manifestările incipiente ale acestui tip de cancer se află:
malignizarea nevilor (alunițelor), aceștia conținând un număr crescut de melanocite - malignizarea înseamnă modificarea caracteristicilor morfologice, precum: forma, mărimea, culoarea, aspectul;
apariția unor formațiuni de culoare maronie sau neagră, ce imită o aluniță, dar care arată diferit față de cele deja existente pe suprafața corpului.
Adesea, leziunile specifice se dezvoltă în zonele expuse excesiv la soare, dar pot apărea și în alte zone expuse foarte puțin sau chiar deloc. Este important a depista apariția leziunilor caracteristice, deoarece tratamentul în stadiile incipiente poate reduce numărul recidivelor și agresivitatea acestora.
Tipuri rare de cancer de piele
Alte tipuri de cancer care afectează pielea, dar care au incidență mai rară includ:
- limfomul cu celule T;
Acest cancer este rar întâlnit. Cauza apariției este dată de prezența mutațiilor care determină celulele T să atace pielea, provocând leziuni.
- dermatofibrosarcomul protuberans;
Această patologie malignă apare inițial la nivelul dermului, de unde se extinde. Evoluția este lentă, iar metastazele apar în puține cazuri. Tratamentul este adesea reprezentat de rezecția chirurgicală, însă riscul de recidivă este destul de ridicat.
- carcinomul cu celule Merkel;
Această neoplazie are ca punct de plecare celulele Merkel, situate în stratul bazal al epidermului. Celulele Merkel sunt mecanoreceptori ce au rolul de a percepe presiunea. Prevalența acestui carcinom este scăzută, dar evoluția acestuia este rapidă.
- carcinomul sebaceu;
Carcinomul sebaceu este un cancer ce apare rar, dar care are o evoluție agresivă. Glandele sebacee sunt situate în derm, în apropierea firului de păr. Rolul lor este de a secreta sebum, o substanță cu rol în hidratare.
Cauzele cancerului de piele
Cancerul de piele are o componentă genetică, însă principală cauză a apariției acestei neoplazii o constituie expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete de la soare. Expunerea moderată la soare, asociată cu utilizarea cremelor de protecție solară, este benefică și nu produce leziuni neoplazice. Însă riscul de a dezvolta cancer de piele crește în următoarele situații:
- timp prelungit de expunere;
- expunerea în timpul prânzului, în special vara, când razele soarelui prezintă o intensitate mai mare;
- omiterea aplicării cremelor cu factor de protecție ridicat;
- prezența a numeroase alunițe la nivelul pielii.
De asemenea, riscul de apariție a cancerului de piele este mai ridicat la persoanele care:
- au membri ai familiei diagnosticați cu neoplazii la nivel tegumentar;
- prezintă piele deschisă la culoare;
- dezvoltă cu ușurință arsuri solare;
- au keratoză actinică (placă aspră, solzoasă, ce poate fi însoțită de prurit) - este o leziune precanceroasă;
- merg frecvent la saloanele pentru bronzare;
- urmează tratamente cu lumină ultravioletă pentru psoriazis;
- sunt expuse la substanțe toxice;
- au urmat un transplant de organe;
- au un sistem imunitar slăbit;
- iau medicamente care scad capacitatea de funcționare a sistemului imunitar (corticosteroizi).
Modul de producere al cancerului de piele prin expunerea prelungită la soare este reprezentat de deteriorarea materialului genetic de către radiațiile ultraviolete, absorbite de piele. Mutațiile care apar la nivel genetic sunt transmise mai departe, în timpul procesului de diviziune, și pot conduce la multiplicarea anormală și rapidă a celulelor afectate. Acest amplu proces de diviziune necontrolată determină apariția formațiunilor tumorale.
Simptome cancer de piele
Cancerul de piele se manifestă diferit, în funcție de tipul de celulă care este afectată, însă acesta poate diferi și de la o persoană la alta, în cadrul aceluiași tip de cancer.
Simptomele specifice pentru un cancer de piele non-melanom pot include:
- formațiuni tumorale, de forma unui nodul;
- formațiuni care sângerează ușor și se vindecă greu;
- ulcerații a căror vindecare întârzie;
- placarde roșiatice și cu aspect diferit față de țesutul învecinat;
- suprafață aspră a leziunilor.
În cazul melanomului, printre manifestările care impun un control dermatologic se află:
- modificarea aspectului alunițelor (culoare, formă, aspect);
- asimetria de culoare a alunițelor (prezența a mai mult de două culori pe suprafața acestora);
- creșterea în dimensiuni a alunițelor;
- apariția unor pustule, leziuni sau ulcerații de formă neregulată;
- conturul neregulat al leziunilor;
- colorație maronie, negricioasă sau roșiatică;
- dimensiuni crescute ale leziunilor (mai mari de 1 centimetru);
- modificări constante ale formațiunilor nou-apărute.
Alte simptome care pot apărea în cancer includ:
- prurit;
- durere;
- modificări ale aspectului unghiilor.
Diagnosticul cancerului de piele
Diagnosticul cancerului de piele este stabilit de către medicul dermatolog. Consultul dermatologic este necesar a fi efectuat, dacă observi următoarele:
- modificări ale aspectului, formei, dimensiunilor alunițelor;
- apariția unor leziuni de tipul formațiunilor nodulare, placarde, ulcerații;
- leziuni care sângerează frecvent;
- vindecarea greoaie a leziunilor apărute.
În cadrul examenului fizic, medicul dermatolog va realiza o examinare atentă a tegumentului de la nivelul feței, al gâtului, al scalpului, al membrelor, al toracelui și al abdomenului. Cu ajutorului dermatoscopului, un instrument prevăzut cu lupă, medicul poate observa chiar și cele mai mici detalii ale leziunilor cutanate.
Dacă sunt evidențiate caractere maligne ale leziunilor apărute pe piele, medicul poate indica efectuarea unei biopsii. Prin intermediul acesteia, este prelevat un fragment de țesut ce va fi trimis la laborator, pentru a fi examinat prin tehnici de microscopie. Rezultatele emise de laborator pot stabili diagnosticul de patologie benignă sau malignă.
Pentru determinarea adenopatiilor pot fi utilizate metode imagistice. Acestea sunt utile pentru a evidenția răspândirea celulelor canceroase în sistemul limfatic. O invadare a ganglionilor limfatici indică un stadiu avansat al bolii.
Tratament cancer de piele
Tratamentul recomandat în cancerul de piele diferă în funcție de:
- tipul de cancer;
- stadiul de evoluție;
- starea medicală a pacientului.
Stadiile incipiente ale cancerului necesită un tratament mai puțin agresiv, comparativ cu stadiile avansate. De asemenea, riscul de recidivă este mai redus după finalizarea terapiei anticanceroase din primele stadii de evoluție ale cancerului.
Excizia chirurgicală
Intervenția chirurgicală este o formă de tratament prin care formațiunea tumorală este excizată chirurgical. Această metodă îndepărtează și o porțiune de țesut sănătos, cunoscută ca margine de siguranță. Rolul acestei excizii de țesut sănătos este de a reduce cât mai mult riscul de recidivă a cancerului, prin eliminarea posibilelor celule canceroase aflate în apropiere de formațiunea tumorală.
Criochirurgie
Criochirurgia presupune utilizarea azotului lichid la temperaturi foarte scăzute. Acesta are rolul de a îngheța leziunea, ceea ce va stopa activitatea de replicare a celulelor canceroase. După efectuarea procedurii, formațiunile tumorale se vor desprinde în câteva zile.
Chirurgia Mohs
Această metodă este utilizată în tratamentul cancerului de piele, caracterizat prin dimensiuni reduse. Medicul chirurg îndepărtează straturi subțiri de țesut tumoral, până ajunge la țesut sănătos. Fiecare strat este examinat la microscopul optic, pentru ca medicul să se asigure că ultimul strat excizat nu mai conține celule canceroase.
Radioterapia
Radioterapia este o tehnică terapeutică ce constă în folosirea radiațiilor ionizante de mare intensitate. Acestea au capacitatea de a distruge formațiunile tumorale. Este utilizată în special când metodele chirurgicale nu pot aduce rezultatele dorite.
Chimioterapia
Chimioterapia constă în aplicarea unor substanțe medicamentoase (citostatice) la nivelul leziunilor cutanate. Acestea pot fi sub forma cremelor sau a loțiunilor, însă, de cele mai multe ori, se utilizează administrarea intravenoasă a citostaticelor, care este asociată și cu unele efecte adverse. Printre cele mai frecvente reacții secundare se află:
- stările de greață;
- vărsăturile;
- diareea sau constipația;
- cefaleea;
- căderea părului;
- astenia;
- pierderea în greutate.
Electrodesicarea
Electrodesicarea este o tehnică prin care formațiunea tumorală este îndepărtată cu ajutorul unui electrod. Acesta distruge țesutul neoplazic, prin intermediul unui curent electric puternic.
Terapia biologică
Terapia biologică sau imunoterapia este utilizată pentru a stimula organismul să distrugă celulele canceroase. Metoda utilizează medicamente care stimulează sistemul imunitar în a recunoaște celulele anormale și a le ataca.
Imunoterapia prezintă mai puține efecte secundare, comparativ cu chimioterapia, însă majoritatea formelor biologice de tratament sunt încă în studii clinice.
Prognosticul
Cancerul de piele are un prognostic favorabil, dacă este diagnosticat încă din fazele incipiente. Cancerul de piele non-melanom are o rată de vindecare de aproximativ 90%. Bineînțeles, riscul de recidivă poate exista, de aceea, controlul periodic la medicul dermatolog este obligatoriu.
Cele mai multe cazuri de deces sunt date de melanom, mai ales dacă diagnosticul s-a stabilit în fazele avansate de boală. Diseminarea la nivelul ganglionilor limfatici îndepărtați este asociată cu o rată de supraviețuire la 5 ani de 27%. Dacă diseminarea este doar la ganglionii din apropierea leziunii canceroase, rată de supraviețuire la 5 ani crește la 66%. O diagnosticare timpurie reprezintă un factor de prognostic favorabil, asigurând supraviețuirea la 5 ani pentru 99% dintre cei afectați de melanom. Chiar și după vindecare, controlul periodic la medic este indicat.
Prevenirea cancerului de piele
Majoritatea formelor de cancer de piele pot fi prevenite prin adoptarea anumitor măsuri. Astfel, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, sunt indicate următoarele:
- evitarea expunerii prelungite la soare, mai ales în perioada prânzului (razele ultraviolete pot fi prezente chiar și în zilele în care este înnorat);
- aplicarea cremelor de protecție solară cu filtru UV (ultraviolete), de minimum SPF 30;
- purtarea ochelarilor de soare cu filtru pentru razele UVA și UVB;
- purtarea pălăriilor (protejează zona feței, a urechilor și a umerilor);
- utilizarea unui balsam de buze cu factor de protecție solară;
- evitarea ședințelor de bronzare cu radiații ultraviolete la salon;
- controlul dermatologic încă de la primele semne ale unor leziuni cutanate.
Medicul dermatolog îți poate recomanda produsele potrivite pentru pielea ta. De aceea, este important a merge la un consult dermatologic, chiar dacă nu prezinți simptome specifice cancerului de piele.
Cancerul de piele este o patologie malignă, care se manifestă prin apariția unor leziuni la nivel cutanat. Acestea pot fi de tipul pustulelor, al ulcerațiilor, al placardelor sau al unor alunițe care își schimbă aspectul, dimensiunea și forma. Tratamentul este ales împreună cu medicul dermatolog, în funcție de tipul de cancer și de evoluția acestuia. Cel mai important aspect care contribuie la o supraviețuire îndelungată a pacienților cu neoplazii la nivel cutanat constă în diagnosticarea încă din stadiile incipiente. De aceea, este extrem de util a merge la medicul dermatolog încă de la apariția primelor simptome, dar și pentru a cere sfaturi care să te ajute în prevenirea acestei patologii.
Programează-te aici pentru o consultație și află ce metodă de tratament este cea mai potrivită pentru tine.