Cancerul de san - mit si realitate
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce e important de stiut este ca acest cancer poate avea o transmitere genetica, adica poate fi transmis de la mama/bunica/matusa la fiica sau nepoata, iar acest lucru poate fi sugerat daca in familie exista cazuri de cancer de san, ovar, pancreas sau prostata.
Cum puteti sti daca aveti o problema la san?
Primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este autopalparea (saptamanal ar fi suficient). Daca observati modificari de culoare sau aspect al tegumentului sanului (ulceratii, retractii ale pielii spre interiorul sanului sau umflaturi), retractii sau asimetrii ale mamelonului pe care nu le aveati inainte, atunci e cazul sa va prezentati fie la medicul de familie, fie la oncolog, fie la ginecolog, care ar trebui sa va examineze si sa va recomande investigatii amanuntite. Uitati-va cu atentie totodata si in santul situat sub san, acolo unde sanul se rasfrange peste coaste. Uneori tumorile de san se localizeaza acolo, si din cauza zonei ascunse, se observa mai greu, ceea ce duce la un diagnostic tardiv. De asemenea, este bine sa observati si zona de sub brat (axila) si sa o palpati. Daca la palparea sanului sau axilei simtiti formatiuni mai dure, situate mai profund sau mai superficial, sunt mai bine sau mai greu delimitate, atunci e nevoie de un consult la medic. Se spune ca tumorile nu dor. Din pacate asa e, dar cele care au o crestere rapida sau sunt situate in apropierea unor filete nervoase mai importante, pot sa doara, de aceea, nu ingnorati nici acest semn.
Uneori primul semn nu e nici unul din cele de mai sus, ci doar o scurgere mamelonara pe care o puteti remarca pe lenjerie si care poate fi rosiatica, laptoasa sau incolora. Mergeti la medic pentru un diagnostic adecvat. Asta nu inseamna ca aveti cu siguranta cancer, poate fi si o dereglare hormonala, dar lucrurile trebuie lamurite si tratate corespunzator.
Trebuie sa stiti ca, in ciuda diagnosticului de cancer de san, cu care e posibil sa fiti diagnosticata dupa toate investigatiile, asta nu inseamna ca trebuie sa va pierdeti speranta. Tratamentele disponibile astazi va ofera sanse de vindecare cu atat mai mari cu cat boala este diagnosticata intr-un stadiu mai mic si tratamentul este administrat mai repede.
Cum puteti sti daca sunteti predispuse la aceasta neoplazie?
Este mai greu dar sunt cateva cazuri in care puteti incerca sa apreciati asta singuri, bazandu-va pe cateva informatii pe care foarte probabil le aveti. Asadar, oamenii de stiinta au stabilit ca sunt cateva criterii pe care, daca le indepliniti, aveti un risc mai crescut de a face cancer de san. Aceste criterii spun ca daca ai avut rude de gradul I sau II la care s-a diagnosticat un cancer de san sub 35 ani, sau daca ai cel putin 2 rude de gradul I sau II care au fost diagnosticate cu cancer de san, de ovar, de pancreas sau prostata, atunci riscul sa fii si tu diagnoticata cu cancer de san este destul de mare. Acest risc este dat de posibilitatea de a mosteni o gena mutata (BRCA 1 sau BRCA2), care poate determina in timp aparitia de cancer de san, de ovar dar si de alte neoplazii. Asadar pentru aceasta situatie este bine sa va adresati unui genetician care va poate recomanda o lista de teste genetice pentru a vedea daca va incadrati in vreun sindrom stiut ca determina o incidenta mai mare a cancerului de san.
Mai exista insa si alte sindroame genetice care pot duce la aparitia de neoplazii printre care si sindromul Linch in care pot apare neoplazii ale tubului digestiv (neoplazii gastrice, pancreatice, de cai biliare, hepatice, colo-rectale) si ale aparatului genital (neoplazii ovariene, uterine, de trompe uterine, de san sau de prostata).
Daca sunteti deosebit de ingrijorat sau stresat de aparitia acestui tip de cancer din varii motive, tot geneticianul va poate aduce lamuriri. O urmarire mai frecventa, sistematica si amanuntita este recomandata si suficienta pentru a pune un diagnostic de boala incipienta cu sanse mari de vindecare. Retineti, este vorba doar de o predispozitie si nu de a face sigur una dintre multiplele neoplazii enumerate!
Acum daca tot suntem la diagnostic, sa vedem ce se poate face pentru a stabili cu certitudine despre ce e vorba.
Investigatii pentru diagnostic
Poate ca primul si cel mai simplu lucru de facut este o ecografie mamara si axilara urmata de o mamografie. Acestea pot spune cu destul de multa acuratete despre ce e vorba iar daca lucrurile nu sunt foarte clare, urmatorul lucru care poate fi facut pentru o evaluare superioara, este un RMN mamar cu substanta de contrast. Acum le avem pe toate si concluzia finala este ceea ce unii scriu pe rapoarte: verificare histologica! Ce reprezinta? Nimic mai mult decat o analiza microscopica a unei bucati sufient de mici de tesut extrasa printr-o mica intepatura din zona cu probleme (numita biopsie) din care sa ne putem da seama cu ce ne confurntam, daca tumora pe care o aveti este una benigna sau maligna, ce fel de tumora maligna este, ce caracteristici de agresivitate are, cu ce poate fi tratata in asa fel incat rezultatele sa fie cele mai bune. Nu va fie teama! Aceasta intepatura se face cu anestezie locala, nu dureaza mai mult de 10 min, si ce e cel mai important, nu face ca tumora sa se raspandeasca. Fara ea, nu puteti avea un diagnostic sigur. Ulterior, examinarea histopatologica se compteteaza cu un test, numit examen imunohistochimic, care pune diagnosticul sigur de malignitate si evidentiaza caracteristicile celulare ale acestuia (daca celula exprima receptori hormonali, de care si in ce grad, daca exprima receptorul HER, indicele de proliferare, infiltrarea limfocitara, uneori invazia vasculara sau limfatica si gradingul tumoral).
Pentru a nu avea posibile dezamagiri, trebuie sa stiti ca in foarte putine cazuri biopsia poate sa nu fie una relevanta, adica sa nu putem pune un diagnostic clar. Atunci exista 2 variante: fie se repeta biopsia, fie daca tumora este foarte mica (sub 1 cm), sa fie scoasa chirurgical. Si atunci poate va veti intreba de ce sa nu o scoatem chirurgical din prima? Aici e o alta discutie: daca tumora e mare (peste 1,5-2 cm) sau sunt semne clinice destul de convingatoare ca tumora este maligna, aceasta biopsie este obligatorie, intrucat studiile recente au aratat ca in cazurile cu tumori agresive, supravietuirea pacientilor este imbunatatita daca acestia primesc un tratament inaintea interventiei chirurgicale.
Evident toate acestea se recomanda de catre un medic specialist oncolog, ginecolog sau chirurg.
Preventia este foarte importanta, de aceea screeningul trebuie realizat periodic!
Consultatia la medicul oncolog se face cu programare prin Call Center 021 323 0000