Cancerul de san (prezentare de caz, neoplasm mamar)
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer in randul femeilor care traiesc in Uniunea Europeana. Peste 355.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de san in acest an, reprezentand peste 13% din totalul bolnavilor de cancer. Datele sunt rezultatul ultimului studiu realizat de Comisia Europeana in colaborare cu Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerelor si Reteaua europeana a registrelor privind cancerul.
Situatia este si mai ingrijoratoare, daca ne uitam la ce se intampla la noi in tara. 6.000 de femei primesc anual diagnosticul de cancer de san, potrivit Institutului Oncologic Bucuresti. Daca femeile s-ar prezenta la medic la inceputul bolii, rata de supravietuire la 5 ani ar fi de 95%. Screeningul anual, cateva investigatii minime, ar salva multe vieti.
Dr. Cristina Tiut, medic primar in oncologie medicala, in cadrul Spitalului OncoFort Bucuresti, ne-a prezentat un caz care ne arata inca o data ca o diganosticare precoce poate face minuni, iar pacienta poate ajunge sa se bucure de o viata normala.
Neoplasm mamar descoperit in urma unei ecografii
In urma cu 8 ani, pacienta, in varsta de 24 de ani, a venit pentru o consultatie de specialitate la Spitalul OncoFort. Nu avea antecedente personale patologice sau familiale semnificative, insa primise diagnosticul de tumora mamara stanga in februarie 2012, in urma efectuarii unei ecografii mamare.
Cazul a fost prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, care este alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, chirurgie generala, radiologie, anatomo-patologie). Acestia au recomandat investigatii imagistice pentru stadializarea bolii si interventia chirurgicala urmata de evaluare oncologica in vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.
Evaluarea imagistica ce a constat in efectuarea: CT torace, abdomen, pelvis, RMN cerebral si Scintigrafie osoasa, nu a decelat determinari secundare.
Interventia chirurgicala a sanului
Imediat, in luna urmatoare, are loc interventia chirurgicala, mastectomie radicala cu reconstructie mamara in timpul operatiei.
Rezultatul histopatologic si imunohistochimic releva neoplasm mamar stadiul II cu receptori hormonali pentru estrogen, progesteron prezenti si receptori Her2 neu ++, cu amplificare prezenta. Toate testarile au fost efectuate in cadrul laboratoarelor GRAL Medical.
Tratament pentru cancerul mamar
Dupa interventia chirurgicala, cazul este din nou discutat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, unde se iau urmatoarele decizii si se initiaza mai multe tratamente:
• Chimioterapie adjuvanta - au fost administrate 8 serii administrate la intervale de trei saptamani;
• La care s-a asociat tratament tintit pentru receptorii HER timp de un an;
• Hormonoterapie pana la 5 ani.
Au fost efectuate si testarile genetice pentru BRCA 1 si 2 fara identificarea mutatiilor.
Investigatii pentru monitorizare in timp
Evaluarile ulterioare prin analize de sange au fost efectuate din 3 in 3 luni pana la 2 ani de la interventia chirurgicala. Ca apoi sa fie efectuate din 6 in 6 luni pana la 5 ani, apoi anual, pana in prezent.
Investiile imagistice CT torace, abdomen, pelvis s-au efectuat din 6 in 6 luni pana la doi ani de la interventia chirurgicala, apoi anual. Aici vorbim despre RMN cerebral anual, ecografii mamare si transvaginale din 6 in 6 luni, apoi anual.
La un an de la incheierea hormonoterapiei, pacienta ramane insarcinata, iar in prezent se bucura de un copil sanatos pe care il si alapteaza.
Tratamentul a avut rezultate foarte bune, dar pacienta ramane sub urmarire oncologica anuala in cadrul clincii noastre, pentru ca preventia este un bilet sigur pentru mentinerea sanatatii.
Pentru consultatii si tratament oncologic la dr. Cristina Tiut, medic primar in oncologie medicala, va rugam sa sunati la 021 323 0000 sau puteti solicita programare online aici.