CANCERUL ESOFAGIAN
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul esofagian apare la nivelul tubului digestiv, situat intre marginea inferioara a cartilajului cricoid si jonctiunea gastro-esofagiana. Carcinomul epidermoid şi adenocarcinomul (ambele de origine epiteliala), reprezinta peste 95 % din tumorile maligne esofagiene. Sunt mai rar intalnite tumorile maligne neepiteliale, cum ar fi sarcoamele si limfoamele.
Carcinoamele epidermoide și adenocarcinoamele difera printr-o serie de caracteristici, inclusiv localizarea tumorii și factorii predispozanti. Astfel, carcinomul epidermoid este mai frecvent in cazul tumorilor esofagului cervical şi treimii superioare si mijlocii a esofagului toracal, in timp ce adenocarcinomul este tipul histologic cel mai frecvent al esofagului distal.
Dr. Ionela Bizu, Medic Specialist in Oncologie, ne ofera informatii despre cancerul esofagian:
Factori de risc in aparitia cancerului esofagian
Majoritatea studiilor au aratat ca alcoolul este factorul principal de risc pentru carcinomele epidermoide, dar fumatul in combinatie cu consumul de alcool, poate avea un efect sinergic si creste riscul relativ.
Alti factori de risc sunt: nitrozaminele gasite in anumite alimente sarate si conservate, consumul cronic de alimente si bauturi foarte fierbinti, ingestia de substante caustice, deficit de seleniu, deficit de zinc, tratamentul oral cu bifosfonati, expunerea la radiatii ionizante, sindromul Plummer-Vinson, sindromul Howel-Evans, acalazia si diverticulii esogafieni, infecţia cu human papiloma virus (HPV).
Refluxul gastroesofagian netratat, conduce la aparitia esofagului Barret si creste riscul de adenocarcinom, din cauza inflamatiei cronice a mucoasei. Riscul anual de transformare neoplazica la pacientii cu esofag Barrett este de aproximativ 0,5%.
Alte conditii patologice precum: infectia cu Helicobacter pylori, obezitatea, colecistectomia, au fost de asemenea asociate cu un risc crescut.
Riscul de aparitie a cancerului esofagian pare a fi redus de tratamentul cronic cu antiinflamatoare nesteroidiene (ex. aspirina), adoptarea unei diete bogate în legume şi fructe, consumul moderat de cafea. De asemenea, riscul de carcinom epidermoid scade marcat la 10 ani dupa renuntarea la fumat, in timp ce riscul de adenocarcinom nu se modifica aproape deloc nici chiar dupa 30 ani de la intreruperea fumatului.
Simptomele cancerului esofagian
La majoritatea pacientilor, disfagia progresiva, dificultatea la deglutitie initial la solide apoi la lichide, este primul simptom. Unii pacienti pot prezenta durere retrosternala sau in epigastru, cu caracter permanent, sau doar in momentul deglutitiei (odinofagie).
Din cauza alimentatiei dificile, asociata cu scaderea apetitului si modificarile biologice induse de tumora, pacientii cu cancer esofagian, prezinta scadere ponderala marcata si rapida.
In formele avansate de boala, pacientul poate prezenta: disfonie (in caz de invazie a nervului laringeu recurent), regurgitare de saliva sau alimente nedigerate, sangerare cronica, tuse iritativa (in cazul aparitiei de fistule traheo-esofagiene).
Diagnosticarea cancerului esofagian
Diagnosticul de cancer esofagian este stabilit de medic in urma rezultatelor unor investigatii:
1. Examenul clinic si evaluarea biologica (hemograma si analize biochimice)
2. Tranzitul baritat – releva in mod tipic prezenta unei stricturi sau a unei ulceratii esofagiene.
3. Endoscopia digestiva superioara, cu biopsia tumorala, pentru confirmarea histopatolgica a diagnonsticului si precizarea clara a subtipului histologic.
4. Tomografia computerizata (torace, abdomen si pelvis) cu substanta de contrast si/sau PET /CT ul - pentru a stabili prezenta sau nu a leziunilor metastatice.
5. Ecografia endoscopica - determina gradul de invazie tumorala in peretele esofagian, si evalueaza starea limfoganglionilor regionali.
6. Bronhoscopia - pentru a detecta invazia traheala
7. Scintigrafia osoasa - in caz de dureri osoase sau valori crescute ale fosfatazei alcaline
Tratamentul cancerului esofagian
Alegerea tratamentului pentru pacientii cu cancer esofagian depinde de o varietate de factori, cum ar fi: stadiul bolii, localizarea tumorii, comorbiditatile si varsta pacientului.
Cand tumora nu s-a raspandit dincolo de ganglionii limfatici regionali, este o boala care poate fi vindecata. Tratamentul curativ consta in chirurgie, chimioterapie combinata cu radioterapie sau o combinatie de chirurgie si chimioterapie cu sau fara adaugarea radioterapiei.
Tumorile esofagiene sunt considerate rezecabile daca nu sunt situate la esofagul cervical si nu sunt stadializate T4b.
Pentru cazurile rezecabile, trebuie luata decizia de a incepe cu terapia neoadjuvanta (chimioterapie sau chimioterapie combinata cu radioterapie), chimioterapie perioperatorie sau terapie adjuvanta (chimioterapie sau chimioradioterapie).
Pacientilor cu tumori ale esofagului cervical, li se recomanda numai chimioterapie combinata cu radioterapie definitiva.
Investigatiile pentru stabilirea diagnosticului de cancer esofagian, se realizeaza in Centrele GRAL Medical.
Pentru consult de specialitate la Dr. Ionela Bizu, Medic Specialist in Oncologie, va puteti programa la la 021 323 0000
Consultatii oncologice online fara deplasare la centru: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE