CANCERUL GASTRIC
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr. Cristina Tiut, Medic Primar Oncolog, ne vorbeste despre cancerul gastric: ne spune care sunt simptomele, investigatiile de screening si metodele de tratament.
Stomacul este un organ in forma literei J, situat in partea superioara a abdomenului. Face parte din sistemul digestiv, iar impreuna cu esofagul, intestinul subtire si intestinal gros, formeaza tractul gastrointestinal. Stomacul incepe la nivelul jonctiunii gastroesofagiene si se termina la nivelul pilorului (prin care comunica cu duodenul). Peretele stomacului este format din 4 tunici – dinspre interior spre exterior: mucoasa (formata din 3 straturi: stratul epitelial, lamina propria si musculara mucoasei), submucoasa, musculara si seroasa.
Aproximativ 95% dintre toate cancerele gastrice sunt adenocarcinoame, cu origine in celulele producatoare de mucus ale mucoasei gastrice. Alte tumori maligne gastrice sunt rare si includ carcinoame cu celule scuamoase, tumori carcinoide, carcinoame mucinoase, tumori neuroendocrine, tumori stromale gastrointestinale, leiomiosarcoame, limfoame. In general, termenul de cancer gastric se refera la adenocarcinoamele stomacului.
Exista 2 forme histologice de adenocarcinoame gastrice, tipul intestinal si tipul difuz, cu particularitati distincte:
• Tipul intestinal reprezinta o forma de cancer caracterizat prin celule tumorale bine diferentiate cu tendinta de a forma glande, in special de tip colonic
• Tipul difuz este caracterizat prin celule tumorale nediferentiate, cu o slaba coeziune celulara si o predilectie spre extensie submucosala si metastazare precoce
Factori de risc si simptome privind aparitia cancerului gastric
Riscul de aparitie al cancerului gastric creste in prezenta unor factori dobanditi sau genetici. Exemple de factori de risc dobanditi sunt: dieta bogata in sare si alimente afumate, dieta saraca in fructe si legume, consumul crescut de nitrati, fumatul, infectia cu Helicobacter pylori, virusul Ebstein-Barr, istoricul de interventie chirurgicala pentru ulcer gastric. Printre factorii de risc genetici regasim anemia pernicioasa, cancerul gastric difuz ereditar (mutatia CDH1), cancerul colorectal non-polipozic ereditar (sindrom Lynch), sindromul polipozei juvenile, polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Peutz Jeghers, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Bloom. Leziuni precursoare ale adenocarcinomului gastric sunt polipii gastrici adenomatosi, gastrita atrofica cronica, displazia, metaplazia intestinala.
Factorii de risc enumerati pot fi utili pentru stratificarea riscului in cadrul programelor de screening. Programe de screening in masa pentru cancerul gastric au fost implementate in zonele geografice cu risc crescut, in special Japonia. Screeningul se realizeaza prin efectuarea serologiei pentru Helicobacter pylori, radiografii cu substanta de contrast baritata sau endoscopie digestiva superioara.
Cele mai obisnuite simptome si semne asociate cu cancerul gastric sunt: lipsa apetitului alimentar, senzatia de disconfort abdominal, scaderea in greutate, senzatia de slabiciune cauzata de anemie, greata si varsaturile, melena (scaun negru ca pacura). Din cauza simptomelor vagi, nespecifice, multi pacienti sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii.
Investigatii si analize pentru diagnosticarea cancerului gastric
Testele si procedurile utilizate in diagnosticul si stadializarea cancerului gastric includ: endoscopie digestiva superioara, ecoendoscopia (ultrasonografia endoscopica), computer tomografia (CT), tomografia cu emisie de pozitroni (PET), rezonanta magnetica nucleara (RMN), laparoscopia cu lavaj peritoneal, biopsia metastazelor.
Endoscopia digestiva superioara este investigatia care permite vizualizarea directa a tumorii si biopsia cu obtinerea de tesut pentru examenul histopatologic si imunohistochimic. Proba de tesut este trimisa la Laboratorul de Anatomie Patologica.
Ecoendoscopia este utila pentru evaluarea profunzimii invaziei tumorale in peretele gastric si a raspandirii cancerului in ganglionii limfatici si organele de vecinatate. In cazul in care se suspecteaza afectarea ganglionilor sau organelor de vecinatate, endoscopul poate fi utilizat pentru efectuarea unei biopsii cu ac fin ghidata ecografic.
Examenul CT cu substanta de contrast a toracelui, abdomenului si pelvisului, reprezinta o investigatie esentiala in cazul cancerului gastric permitand evaluarea extensiei bolii.
Examinarea FDG-PET (FDG - fuorodeoxyglucoza) singura nu este o procedura diagnostica adecvata pentru detectia si stadializarea cancerului gastric, dar este utila atunci cand este folosita in combinatie cu examinarea CT (PET/CT).
Examenul RMN nu este folosit de rutina in stadializarea cancerului gastric, dar poate fi util in evaluarea leziunilor hepatice evidentiate la examenul CT.
Laparoscopia diagnostica permite vizualizarea metastazelor peritoneale sau hepatice mici care nu pot fi detectate prin mijloace imagistice. Examenul citologic al lichidului peritoneal obtinut prin lavaj poate ajuta la identificarea carcinomatozei oculte. Laparoscopia cu lavaj peritoneal trebuie efectuata de rutina la pacientii care sunt candidati pentru rezectia chirurgicala.
Testarea biomarkerilor are implicatii in managementul terapeutic al cazurilor de cancer gastric metastatic. Astfel, testarea moleculara pentru statusul HER2, statusul instabilitatii microsatelitare si a expresiei PD-L1 este recomandata in cazul prezentei bolii metastatice.
Markerii tumorali au utilitate limitata in diagnosticul cancerului gastric, fiind mai utili in urmarirea ulterioara dupa tratament. Cei mai folositi markeri in cancerul gastric sunt CEA (antigenul carcinoembrionar), CA 19-9, CA 50 si CA 72-4.
Stadializarea cancerului gastric cuprinde 2 componente – stadializarea clinica (inaintea interventiei chirurgicale) si stadializarea patologica (post interventie chirurgicala), aceasta din urma oferind o imagine mai exacta cu privire la extensia cancerului si cu implicatii pentru atitudinea terapeutica ulterioara.
Tratamentul cancerului gastric
Optiunile terapeutice in cazul cancerului gastric includ:
• rezectia endoscopica
• gastrectomia
• radioterapia
• chimioterapia
• terapia tintita
• studiile clinice
Rezectia endoscopica implica excizia tumorilor superficiale care nu au depasit tunica mucoasa si se poate realiza fie prin rezectie endoscopica mucosala, fie prin disectie endoscopica submucosala.
Gastrectomia reprezinta interventia chirurgicala prin care se inlatura intreg stomacul (gastrectomia totala) sau parte din stomac (gastrectomie subtotala). Se poate realiza printr-o tehnica chirurgicala ,,deschisa” sau laparoscopic. In timpul aceleiasi proceduri chirurgicale se efectueaza si excizia ganglionilor limfatici din jurul stomacului.
Managementul terapeutic in cazul cancerului gastric difera in functie de extensia acestuia – cancer gastric localizat (limitat la mucoasa peretelui gastric), locoregional (tumora a trecut de tunica mucoasa, invadand celelalte 3 straturi ale peretelui gastric sau s-a extins la ganglionii limfatici de langa stomac, fara insa a disemina la distanta) sau metastatic.
In cazul cancerului gastric localizat, optiunile initiale de tratament includ rezectia endoscopica sau interventia chirurgicala, rezultatele acesteia dictand necesitatea ulterioara de tratament sau doar urmarirea ulterioara.
In cancerul gastric locoregional rezecabil, sunt posibile urmatoarele variante de tratament: chimioterapia perioperatorie (inainte si dupa interventia chirurgicala), chimioradioterapia postoperatorie, chimioradioterapia preoperatorie sau chimioterapia postoperatorie. In cazul pacientilor care refuza interventia chirurgicala sau in cazul celor in care tumora nu este rezecabila, solutia terapeutica este reprezentata de chimioradioterapie.
In cazurile metastatice, un rol important in alegerea terapiei il are statusul de performanta al pacientului. Daca acesta este unul bun, se poate opta pentru terapie sistemica sau chimioradioterapie.
Tratamentul suportiv/paliativ are ca scop amelioararea indiferent de stadiul de boala, prin preventia si tratamentul simptomelor determinate de boala si de tratament (de ex. durere, greata, varsaturi).
Tratamentul si urmarirea pacientilor cu cancer gastric la Spitalul OncoFort, implica o echipa multidisciplinara formata din medici oncologi, radioterapeuti, chirurgi oncologi, gastroenterologi si nutritionisti.
Pentru programare la investigatii de screening sau tratament, apelati cu incredere 021 323 0000!
Consultatii oncologice online in siguranta: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE