Cancerul mamar de la descoperire la tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Neoplasmul mamar nu mai este ceea ce a fost acum 20 ani. Ratele de supravietuire pentru pacientii diagnosticati cu neoplasm mamar sunt in continua crestere, datorita detectarii timpurii a acestuia, a constientizarii si a progreselor in ceea ce priveste tratamentele. Terapiile personalizate realizate in spitalul OncoFort sunt stabilite de comisia de Tumor Board pentru fiecare pacient oncologic.
Dr. Oana Saptefrati, medic specialist oncologie medicala in Spitalul OncoFort Bucuresti, ne-a prezentat un scurt ghid pentru depistarea si preventia neoplasmului mamar.
Simptomele neoplasmului mamar
Cancerul mamar este cancerul cu cea mai mare incidenta in randul femeilor, conform Institutului National de Statistica. De foarte multe ori, cancerul de san nu se caracterizeaza prin prezenta simptomelor. Durerea poate fi, de asemenea, un simptom, dar este neobisnuita. Pot aparea unele modificari, sau la simpla palpare se poate descoperi ceva care sa alarmeze si sa necesite consult medical de specialitate, ca de exemplu:
• Formatiune nedureroasa la nivelul sanului
• Modificari de forma sau dimensiune a sanului
• Scurgeri sau modificari ale mamelonului
• Modificari la nivel axilar
Cele mai multe cancere de san sunt descoperite in faze incipiente si au o forma comuna a bolii. Sunt, frecvent, noduli descoperiti la palpare, care sunt apoi investigati. Exista insa si cazuri in care neoplasmul mamar este de tip inflamator, este descoperit in faze avansate, cand cancerul s-a raspandit si in tesutul limfatic din jur. In acest caz nodulul poate sa nu fie vizibil si reprezinta un tip tumoral rar, cu crestere rapida. Rar determina o formatiune distincta, in schimb tegumentul mamar devine ingrosat, eritematos, cu aspect de “ coaja de portocala”.
Ce tipuri de investigatii exista si in ce cazuri se recomanda ele:
Autoexaminarea sanilor
In primul rand, fiecarei femei i se recomanda examinarea lunara a sanilor. Femeile ar trebui sa-si "cunoasca" sanii, pentru a putea observa orice modificare a lor. Ce se intampla daca descoperim o formatiune la nivelul sanului? In primul rand, nu ne panicam. Aproximativ 80% dintre aceste formatiuni nu sunt maligne. Pot fi, de exemplu, chisturi nedureroase, sau modificari tisulare in contextul ciclului menstrual. Adresati-va medicului de indata ce descoperiti ceva anormal. Daca este cancer, cu cat este mai devreme descoperit, cu atat mai repede poate fi tratat, cu rate foarte mari de supravietuire. Daca nu este cancer, investigatiile va pot oferi liniste.
Unele femei prezinta risc crescut de a dezvolta cancer de san pentru ca au modificari sau mutatii in diferite gene, de la nastere. Cele mai des intalnite gene implicate in cancerul de san sunt BRCA1/2. Femeile care au aceste mutatii au sanse mai mari de dezvoltare a cancerului, comparativ cu cele care nu au aceste mutatii. Acestora li se recomanda screening periodic
Mamografia, Ecografia Mamara si RMN-ul
Cu cat boala este descoperita din timp, cu atat este mai usor de tratat. Mamografia poate decela tumori nepalpabile. Nu se recomanda mamografia femeilor sub 40 ani, fara factori de risc. Ecografia mamara poate face distinctia intre o formatiune chistica, cu continut lichid, si o formatiune tumorala. Ea este recomandata o data pe an fiecarei femei. Femeilor cu risc inalt li se poate recomanda RMN mamar, ca parte din rutina, alaturi de mamografie.
Biopsia mamara
Daca s-a descoperit un chist, sau o formatiune de natura necunoscuta, singura cale sigura pentru a sti daca o tumora este maligna sau nu, este efectuarea unei biopsii. Aceasta reprezinta extragerea unei mostre de tesut din tumora, printr-o manevra numita punctie, in vederea examinarii acesteia la laboratorul de Anatomie Patologica. Medicul va preleva acest tesut cu ajutorul unui ac fin, sub ghidaj ecografic sau nu. Poate fi insa nevoie de interventie chirurgicala pentru a scoate o parte din sau intreaga tumora. Rezultatele vor confirma sau infirma diagnosticul de cancer. Tratamentele personalizate se stabilesc de catre medic, dupa mai multe investigatii, in functie de fiecare tip de cancer. La spitalul OncoFort, o comisie multidisciplinara analizeaza fiecare caz in parte si de comun acord, medicii stabilesc terapia personalizata pentru fiecare pacient.
Rezultatul examenului histopatologic trebuie sa precizeze natura tumorii, volumul ei, nivelul invaziei tumorale, status ganglionar, status receptori hormonali si statusul HER2, pe langa altele, necesare medicului oncolog pentru un diagnostic complet.
Stadializarea neoplasmului mamar
Unele tipuri de cancer sunt “ hranite” de hormonii estrogen si/sau progesteron. Acesti receptori hormonali pot face cancerul sa se dezvolte. Medicul va face teste pentru acesti receptori hormonali sau proteine ce preiau semnale de la hormoni. Este important pentru medic sa stie daca tumora este sensibila la hormoni sau nu. Aproximativ 2 din 3 cancere mamare sunt hormonosensibile, neoplasm mamar hormono-senzitiv. Pentru tratamentul acestor tipuri de cancere se folosesc terapii hormonale.
La aproximativ 20% dintre pacienti, celulele canceroase exprima prea multa proteina numita HER2/neu. Acest tip de cancer este numit HER2 pozitiv si tinde sa se extinda mai rapid ca alte forme. Este important de stiut daca tumora este HER2 pozitiva, deoarece exista tratamente tintite pentru acest subtip de neoplasm mamar.
Daca s-a stabilit diagnosticul de cancer, urmatorul pas este de a vedea extensia tumorii. (daca a invadat sau nu alte organe). Acest proces este numit stadializare. Medicii folosesc stadiile 0-IV pentru a descrie daca tumora este localizata doar la nivel mamar, daca s-a extins in ganglionii regionali sau la alte organe. Cunoasterea stadiului si tipului de cancer ajuta echipa medicala la stabilirea planului de tratament personalizat.
Ratele de supravietuire in neoplasmul mamar
Combaterea cancerului este strans legata de precocitatea diagnosticului. 99% dintre pacientele cu stadiul I supravietuiesc cel putin 5 ani de la momentul diagnosticului. Cu cat cancerul este mai avansat, cu atat rata de supravietuire scade, ajungand la aproximativ 27 % pentru pacientele cu stadiul IV la 5 ani.
Tratamente pentru cancerul mamar
Chirurgia: Daca este necesar, medicul oncolog va recomanda interventia chirurgicala. Exista multe tipuri de interventii chirurgicale la nivelul sanului, de la sectorectomie (interventie conservatoare ), pana la mastectomie (interventie radicala). Chirurgul oncolog va discuta si analiza cu pacientul modalitatea cea mai buna de interventie.
Radioterapia: acest tratament distruge celulele maligne prin raze de energie inalta. Se poate folosi dupa interventia chirurgicala pentru a steriliza zona. Ca si efecte secundare ar fi de mentionat oboseala, eritemul local.
Chimioterapia: acest tratament foloseste substante citostatice pentru a distruge celulele canceroase oriunde in organism. In general, se administreaza sub forma de perfuzii, dar exista si substante ce se administreaza per os. Chimioterapia poate fi neoadjuvanta (iniante de interventia chirurgicala) pentru a reduce dimensiunea tumorilor mari, sau adjuvanta (dupa interventia chirurgicala) pentru a scadea riscul de recidiva. La femeile cu neoplasm mamar avansat, chimioterapia poate tine sub control cresterea tumorala. Efectele secundare includ alopecie, greata, oboseala, risc crescut de infectii.
Terapia hormonala: acest tratament se adreseaza femeilor cu receptori estrogenici si/sau progesteronici prezenti. Tumorile ce exprima acesti receptori cresc mai repede. Terapia hormonala poate bloca acest efect.
Terapia tintita: femeile cu neoplasm mamar HER2 pozitiv exprima prea multa proteina numita HER2. Terapiile tintite pot opri aceasta proteina din a produce cresterea celulelor tumorale. Terapiile tintite se administreaza in general impreuna cu chimioterapia, pentru ca tind sa aiba efecte secundare mai moderate.
Viata dupa diagnosticul de neoplasm mamar
Fara dubiu, cancerul este o experienta ce schimba viata. Pacientele pot intampina probleme in a-si desfasura activitatile zilnice. In primul rand, se pot simti izolate. Apelarea la familie sau prieteni este cruciala, scopul fiind de reamintire a faptului ca lupta nu se duce de unul singur. Multe femei aleg ca dupa mastectomie sa efectueze reconstructie mamara. Aceasta interventie se poate face fie cu implant, fie cu tesut din alta zona a corpului. Unele femei incep acest proces imediat dupa mastectomie, dar se poate face si luni/ani mai tarziu.
Reducerea riscului de cancer mamar
Exista mai multi factori care pot reduce riscul de aparitie al cancerului mamar. Este important un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, activitate fizica zilnica, mentinerea indicelui corporal in limite normale (Body Mass Index) si limitarea consumului de alcool. Screening-ul periodic, care incepe cu autoexaminarea sanilor trebuie sa faca parte din rutina fiecarei femei.
Pentru consultatii si tratament oncologic la Dr. Oana Saptefrati, medic specialist oncologie medicala, va rugam sa sunati la 021 323 0000 sau puteti solicita programare online aici.