Cancerul rinofaringian
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este cancerul rinofaringian?
Carcinomul rinofaringian este cancerul care se formeaza in nazofaringe, ce se afla in spatele nasului si mai sus in partea din spate a gatului. Acest tip de cancer este mai des intalnit in Asia de Sud-Est fata de restul globului. Carcinomul rinofaringian este dificil de a fi detectat timpuriu. Aceast lucru se datoreaza si faptului ca acest tip de cancer nu este usor de examinat, iar simptomele carcinomului imita alte simptome ce au condiții asemanatoare.
Simptome si cauze ale cancerului rinofaringian
Cancerul incepe atunci cand unul sau mai multe mutatii genetice provoca celulele normale sa creasca fara control, invadand structurile inconjuratoare si raspandindu-se in cele din urma si in alte parti ale corpului sub forma de metastaze. In carcinoamele rinofaringiene, acest proces incepe in celulele scuamoase de la linia de suprafata rinofaringiana. Nu este cunoscuta cauza exacta a mutatiilor genietice, care duc la formarea carcinomului rinofaringian, desi, alti factori, cum ar fi – virusul Epstein Barr, a fost identificat ca fiind un factor de risc in aparitia acestui tip de cancer. Cu toate acestea, nu este clar de ce unii oameni ce prezinta toti factorii de risc nu dezvolta niciodata cancer, in timp ce altii care nu prezinta niciun factor de risc, il dezvolta.
Cercetatorii au identificat unii factori care par sa creasca riscul de a dezvolta carcinomul rinofaringian, printre care:
sexul (carcinomul rinofaringian este mai frecvent la barbati decat la femei), tipul de rasa (acest tip de cancer afecteaza mai frecvent oamenii din Asia si Africa de Nord), varsta (cancerul rinofaringian poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent este diagnosticat la adultii cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani), fumatul si consumul de acool (nr de pachete, cantitatea si tipul bauturii,) visurul Epstein – Barr (acest virus comun produce, de obicei, semne si simptome usoare, cum ar fi cele de raceala). Uneori, poate provoca infectii de tip mononucleoza. Virusul Epstein – Barr este legat, de asemenea, de mai multe tipuri rare de cancer, inclusiv carcinomul rinofaringian) si istoria familiei (daca aveti un membru al familiei diagnosticat cu carcinomul rinofaringian, va creste riscul de boala).
In faze incipiente, carcinomul rinofaringian poate sa nu cauzeze niciun simptom. Posibile simptome notabile ale acestui tip de cancer includ: un nod in gat cauzat de umflarea ganglionilor; sange in saliva; sange ce curge din nas; congestia nazala; infectii frecvente ale urechii; pierderea auzului; dureri de cap.
Diagnosticarea cancerului rinofaringian
Testele si procedurile utilizate in diagnostierea cancerului rinofaringian includ:
- Examenul ORL
- Endoscopia nazala
- Test pentru a elimina o proba de celule suspecte (biopsie)
Odata ce diagnosticul este confirmat, medicul comanda alte teste pentru a determina nivelul (etapa) de cancer, cum ar fi testele imagistice. Acestea pot include CT-ul (computerul tomograf), RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara), PET-ul (tomografie cu emisie de pozitroni) si razele X. Odata ce medicul a terminat evaluarea bolii, acesteia ii va fi atribuit un numar roman (de la I la IV) care semnifica stadiul ei, pentru a determina prognosticul si planul de tratament. O cifra mai mica inseamna ca, cancerul este mic si limitat la rinofaringe. O cifra mai mare inseamna ca, cancerul s-a raspandit dincolo de rinofaringe catre ganglionii limfatici din gat sau catre alte zone ale corpului.
Stadializare: T = tumora primara, N = adenopatiile loco regionale, M = metastazele la distant
Tx – tumora primara nu poate fi evaluata; To – fara evident tumorii primare; Tis – carcinom in situ;
T1 – tumora < 2 cm in diametrul maxim; T2 – tumora > 2 cm, dar mai < 4 cm in diametrul maxim; T3 – tumora > 4 cm in diametrul maxim; T4 – tumora invadeaza structurile adiacente, definite in functie de sediul anatomic
Nx – invazia in ganglionii regionali nu poate fi determinata; No – fara metastaze in ganglionii regionali;
N1 – metastaze intr-un singur ganglion homolateral, cu dimensiuni < sau = cu 3 cm; N2 – metastaze in ganglionii homolaterali, cu dimensiuni mai > 3cm dar < de 6 cm sau adenopatii bilateral sau controlaterale < 6 cm in dimensiunea maxima; N2a – metastaze intr-un singur ganglion homolateral dar < 6 cm; N2b – metastaze multiple in ganglionii homolateral, dar niciunul > de 6 cm, N2c – metastaze in ganglionii bilaterali sau controlaterali, dar niciunul > 6 cm; N3 – metastaze in ganglionii homolaterali sau controlaterali sau bilaterali, cu dimensiuni > 6 cm;
Mo – absenta metastazelor la distanta; M1 – cu prezenta metastazelor la distanta
Gruparea pe stadii
- Stadiul 0/ Tis/ No/ Mo
- Stadiul I/ T1/ No/ Mo
- Stadiul II/ T2/ No/ Mo
- Stadiul III/ T1-2/ N1/ Mo
- T3/No-1/ Mo
- Stadiul IVA/T1-3/ N2/ Mo
- T4/No-2/Mo
- Stadiul IVB/ orice T/ N3/ Mo
- T4 orice/No/ Mo
- Stadiul IVC/ orice T/ orice N/ M1
Tratamente cancer rinofaringian
Medicul impreuna cu dumneavoastra conlucreaza pentru a concepe un plan de tratament bazat pe mai multi factori, cum ar fi stadiul de cancer avut, obiectivele dumneavoastra de tratament, starea sanatatii generale si efectele secundare pe care sunteti dispusi sa le tolerati.
Tratamentul pentru carcinomul rinofaringian cuprinde: Radioterapia (singura sau concomitent cu chimioterapia), Chimioterapia (administrata in acelasi timp cu radioterapia, administrata dupa radioterapie sau administrata inainte de radioterapie), Interventia chirurgicala (este folosita mai ales pentru cazurile cu ganglioni laterocervicali restanti dupa radiochimioterapie).
Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).