Cancerul tiroidian
Doresc sa aflu mai multe detalii
În următorul articol veți afla informații cu privire la:
*Pentru o lecturare mai ușoară puteți da click pe titlul (de mai sus) de interes pentru dvs. și veți fi direcționat către acesta.
Cancer tiroidian - ce este?
Cancerul tiroidian reprezintă cea mai frecventă neoplazie endocrină, tumorile maligne ale tiroidei pot apărea la orice vârstă, media în momentul diagnosticului fiind la 50 ani. Femeile sunt de 2 ori mai afectate decât bărbații.
Glanda tiroidă normală este formată din 2 tipuri de celule:
-
celule foliculare - concentrează iodul și produc hormonii tiroidieni. Reprezintă originea atât pentru cancerul tiroidian bine diferențiat (ex. carcinom papilar tiroidian), cât și pentru cancerul tiroidian anaplazic;
-
celule parafoliculare - care produc calcitonina. Reprezintă originea carcinomului tiroidian medular.
Cancer tiroidian poze
Terese Winslow LLC, Medical And Scientific Illustration au reușit să reprezinte în poze noduli tiroidieni maligni, nodul tiroidian 4 cm, dar și carcinom papilar, la femeie și la bărbat:
Factori de risc în apariția cancerului de tiroidă
Printre cei mai importanți factori de risc se numără:
-
deficitul de iod;
-
antecedente de iradiere locală (iradierea ''in manta'' pentru boala Hodgkin);
-
expunerea accidentală la radiații;
-
istoricul personal de gușă;
-
istoricul familial de boală tiroidiană.
În cancerele tiroidiene medulare, factorul genetic joacă un rol important (carcinoamele medulare familiale, neoplazia endocrină multiplă: MEN 2a - cancere tiroidiene, feocromocitoame și hiperparatiroidism, MEN 2b - carcinoame medulare, feocromocitoame și neurinoame).
Expunerea la radiații este un factor etiologic important, riscul crescând liniar cu gradul acesteia. Cu cât expunerea se produce la o vârstă mai mică, cu atât crește riscul de apariție a tumorii.
Simptome cancer tiroidian
Semnele sau simptomele acestei maladii sunt variate și de cele mai multe ori depind de:
-
dimensiunile și localizarea procesului tumoral;
-
afectarea sau nu a capsulei tiroidiene;
-
infiltrarea țesuturilor și organelor adiacente;
-
prezența metastazelor regionale;
-
prezența metastazelor la distanță: răgușeală sau alte modificări ale vocii în urma invaziei nervului laringeu recurent, disfagie, dispnee, tuse seacă, durere.
Majoritatea cancerelor tiroidiene se prezintă sub forma unor noduli tiroidieni. Riscul de cancer la un pacient din populația generală cu nodul tiroidian este de 10%. Acest risc ajunge la 35% în rândul persoanele expuse la radiații în copilărie.
Diagnosticarea cancerului de tiroidă
Diagnosticarea sau ridicarea de suspiciuni cu privire la apariția acestei afecțiuni se poate realiza prin:
1. Ecografia tiroidiană. Este o metodă utilizată pe scară largă pentru evaluarea nodulilor tiroidieni. Modificările ecografice sugestive (însă nu diagnostice) pentru malignitate sunt:
-
prezența microcalcificărilor;
-
margini neregulate;
-
absența haloului periferic;
-
hipoecogenitatea;
-
circulația crescută intranodulară.
2. Scintigrafia glandei tiroide: prezența focarelor "reci" atenționează asupra unei posibile malignități; între 5-8% dintre nodulii reci sunt maligni.
3. Biopsia aspirativă cu ac subţire: permite prelevarea materialului celular cu examen citologic și reprezintă standardul de aur al diagnosticului diferențial preoperator.
Clasificarea histopatologică:
1. Cancer tiroidian care se dezvoltă de la nivelul epiteliului folicular:
- Carcinoame bine diferențiate - includ cancerul papilar și cancerul folicular;
- Carcinoame slab diferențiate;
- Carcinoame nediferențiate (carcinom anaplazic).
2. Cancer care se dezvoltă de la nivelul celulelor parafoliculare
- Carcinomul medular.
Agresivitatea clinică crește de la carcinoamele bine diferentiate (papilar, folicular) la cele cu grad intermediar de diferențiere (medular) și nediferențiat (carcinomul anaplazic).
Markeri tumorali cancer tiroidian
Markeri tumorali tiroidă sunt acele molecule generate de cancerul tiroidian sau de organism - ca răspuns la apariția acestei boli. Scopul acestora este de a furniza informații cu privire la stadiul și tipul de cancer și chiar la comportamentul pe care acesta îl are la tratament.
Calcitonina este markerul asociat cancerului tiroidian medular. Dar exista markeri tumorali ce pot fi utilizați și pentru alte tipuri de cancere, pe lângă cel de cancer tiroidian: antigenul carcinoembrionar (CEA).
Tratament cancer tiroidian
Conduita terapeutică a cancerului tiroidian diferă în funcţie de tipul histologic al tumorii, dar întotdeauna începe cu tratamentul chirurgical, iar în cancerul medular aceasta este unica modalitate de a ameliora prognosticul.
Intervenția chirurgicală în carcinomul tiroidian diferențiat este urmată de regula de administrare a tratamentului cu iod radioactiv. Scopul acestui tratament este distrugerea țesutului tiroidian rezidual pentru a preveni recurențele regionale (recidivă cancer tiroidian) și a crește sensibilitatea monitorizării prin scintigrafie cu iod radioactiv și prin dozarea tireoglobulinei. După iradiere este indicată supresia TSH care constă în administrarea de levotiroxina în doze care să asigure valori:
-
<0,1 mU/l pentru pacienții cu risc înalt
-
0,1-1,5 mU/l pentru pacienții cu risc scăzut.
În cazul recurențelor locale și leziunilor metastatice, terapia multimodală, incluzând chirurgia, radioterapia și chimioterapia, poate ameliora controlul local, cu impact redus asupra supraviețuirii.
Carcinomul tiroidian slab diferențiat/anaplazic este un tip de cancer foarte agresiv și are un prognostic extrem de rezervat (rata de supraviețuire cancer tiroidian este în medie de 5 luni). Luând în considerare acest aspect, se poate muri din cancer tiroidian. De aceea, o evaluare precoce, anuală, este mai mult decât recomandată (Click aici pentru programare!).
În cazul carcinoamelor tiroidiene medulare local avansate, inoperabile sau metastatice poate fi luată în considerare ca terapie de primă intenție administrarea de inhibitori de. De menționat că pentru pacienții la care mutația genei RET (Rearranged during Transfection) nu este prezentă, beneficiul acestei terapii poate fi scăzut.
Spitalul OncoFort oferă tratamente oncologice complete, decontate CNAS pentru tratarea și vindecarea cancerului de tiroidă:
-
prediagnostic: consult oncologic și scintigrafie
-
diagnostic: biopsie
-
tratamente: radioterapia cu iod, chimioterapie, chirurgie
PROGRAMAȚI-VĂ: 021 323 0000 sau prin completarea formularului de mai jos.