Caz real: pacientă cu voință de fier și cancer mamar invaziv
Doresc sa aflu mai multe detalii
Articolul tratează situația unei tinere paciente care află dintr-un accident că suferă de cancer mamar invaziv.
Cuprins:
Caz real - al pacientei care a aflat că are carcinom mamar invaziv în pragul nunții sale
Pacienta se prezintă la cabinetul oncologic acuzând creșterea în volum a sânului stâng aparent după un traumatism avut la ski în urmă cu 2 săptămâni. La momentul consultului, în sânul stâng se palpa o formațiune tumorală de aproximativ 5,5 cm în diametrul cel mai mare și 3 adenopatii axilare stânga cu diametrul de maxim 1 cm, neaderente între ele. Următorul pas firesc a fost să extragem un fragment din aceasta tumoare la sân prin puncție biopsică. Rezultatul a arătat că, din păcate, era vorba de un neoplasm mamar invaziv de tip ductal, cu receptori hormonali prezenți și HER 2 negativ. Pacienta trebuia să înceapă de urgență chimioterapia neoadjuvantă.
Vestea a căzut ca un trăsnet asupra familiei și asupra pacientei în cauză pentru că, în numai 10 săptămâni, pacienta avea planificată nunta. Planuri peste planuri: ce facem, cum facem, când cade parul, cum mascăm asta, dar ce se va întâmpla mai tarziu? Va mai putea avea copii?
Tratament carcinom mamar invaziv pentru o tânără mireasă
Toate au fost stabilite: începem tratamentul cât mai repede, tundem părul, facem peruca pe coafura actuală și... să vedem.
Cu privire la copii, subiectul a fost oarecum marginal întrucât viitorul soț nu își dorea decât ca superba lui viitoare soție să fie bine. Lucru foarte intelept, căci la o asemenea dimensiune tumorală riscul de recidivă este fooooarte mare.
Zis și făcut. S-a început chimioterapia care a fost tolerată foarte de bine. Peruca a fost cu maiestrie făcută, în așa fel încât niciunul dintre nuntași nu au bănuit ce tragedie se află sub coronița albă și în inima tinerei mirese. Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă pacienta nu avea un psihic „de fier” și o ușoară inconștiență care o determina să nu vrea să deruleze adevaratul film mai departe și dacă suportul celor din jur nu ar fi fost unul total. Așadar pacienta a avut nunta, a fost și în luna de miere, iar la sfârșitul chimioterapiei neoadjuvante tumora imensă din sânul stâng s-a transformat cuminte în 2 noduli mici, iar ganglionii axilari dispăruseră.
A urmat intervenția chirurgicală care nu putea fi decât o mastectomie totală cu evidare axilară stângă. Surpriza a fost imensă când rezultatul histopatologic postoperator a arătat doar un reziduu tumoral de sub 1 cm la nivelul sânului, fără a fi decelați ganglionii axilari invadați. Evenimentul a fost exploatat la maximum, sânul stâng a fost înlocuit cu o proteză, iar sânul controlateral nu a fost nici el neglijat.
A urmat radioterapia la nivelul sânului și axilei stângi și apoi a fost inițiată hormonoterapia. Perioada de liniște, din nefericire, nu a durat prea mult, iar peste 1 an de la terminarea tratamentului radioterapic pacienta revine cu suspiciune de recidivă la nivelul scheletului osos. Un PET-CT efectuat la acel moment alături de creșterea markerilor tumorali a confirmat suspiciunea de cancer mamar cu metastaze osoase dar și hepatice.
S-a început din nou chimioterapia, de data aceasta cu intenție paliativă alături de care s-a început administrarea de inhibitori de osteoclaste. Ulterior s-a efectuat și chemoembolizarea celor 3 noduli metastatici de la nivel hepatic, iar chimioterapia a fost continuată aproape permanent.
Un moment important a fost cel în care, în ciuda tratamentului chimioterapic, boala a progresat, deși au fost încercate mai multe chimioterapice. Atunci s-a luat decizia biopsierii unei formatiuni hepatice metastatice nou apărute la care pacienta a fost extrem de compliantă. Biopsia a fost efectuată și efortul a fost răsplatit. Noile metastaze care apăreau aveau prezent receptorul HER 2 într-o cantitate foarte mare ceea ce dădea șansa utilizării în tratament a unui noi resurse terapeutice moderne și extrem de eficiente. S-a început tratamentul cu trastuzumab și chimioterapie care a fost continuat timp de aproape un an. După care progresia tumorală a reaparut. Și din nou am apelat la biopsierea metastazelor nou apărute. De data asta altă surpriză: noile leziuni erau formate atât din celule cu receptor HER 2 pozitiv cât și dintr-o populație de tip neuroendocrin.
O nouă provocare, un nou tratament. S-au aplicat ghidurile internationale de tratament, dar și toată experiența medicală în oncologie și astfel tratamentul a fost continuat cu o noua formula, iar boala este ținută sub control cu terapie țintită de ultimă generație.
Nu e lipsit de interes să spunem că am apelat în două rânduri și la investigații de mare finețe și anume analiza genomică a materialului tumoral. În așa fel încât să putem identifica anumite mutații targetabile, care ar fi putut fi tratate cu terapie țintită. Din păcate aceste mutații nu au fost identificate.
Cu toate acestea, optimismul debordant și dorința de viață a pacientei nu au împiedicat-o să își viziteze rudele de la celălalt capăt al lumii și chiar să stea un timp acolo, să călătorească, să își facă planuri și să meargă la serviciu ca și cum nimic nu s-ar întâmpla.
Privind retrospectiv mi-am dat seama că o mare parte a faptului că succesului terapeutic (pacienta este în viață la 6 ani de la diagnosticul unei tumori avansate local) s-a datorat suportului familiei, stării de spirit a pacientei, dar și experienței, și profesionalismului echipei care a tratat-o. Toate acestea sunt importante în stagnarea evoluției bolii, în încrederea pacientului în viitor și în parteneriatul medic oncolog-pacient, iar povestea continua...
Carcinom mamar invaziv ce inseamna
Cancerul mamar reprezintă tipul ce cancer care invadează celulele de la nivelul sânilor. Această afecțiune oncologică este cel mai des întâlnită la femei, dar nici partea masculină nu este scutită de acest risc (nodul la sân bărbați).
Ca să răspundă la întrebarea ”carcinom mamar invaziv ce înseamnă”, specialiștii de la Mayo Clinic explică faptul că acest tip de cancer apare în glandele mamare responsabile de producerea laptelui și în primul rând în canalele mamare. Stadiul avansat definit prin ”invaziv” și denumit carcinom mamar invaziv arată că celulele canceroase au ieșit din lobii glandelor mamare și se pregătesc să invadeze alte zone din corp.