Chirurgie oncologica - intervenții chirurgicale complexe
Doresc sa aflu mai multe detalii
Chirurgia oncologică este unul dintre tratamentele de care beneficiază pacienții diagnosticați cu neoplazii în cadrul Spitalului OncoFort prin Centrul de Chirurgie GRAL Medical (detalii despre centrul medical aici!). Deși zilnic, Centrul de Chirurgie realizează intervenții chirurgicale în sfera oncologică, există și intervenții complexe pe care chirurgii noștri oncologi sunt obligați să le realizeze. Printre acestea se numără:
Cistectomie parțială cu operație reimplantare de ureter și cistorafie
Dr. Claudiu Anghel, medic primar chirurgie generală
Pentru pacienta D.A.G. în vârstă de 30 de ani, descoperită, în noiembrie 2020, cu neoplasm col uterin în urma unui chiuretaj biopsic (examen histopatologic sugestiv pentru adenocarcinom HPV asociat slab diferentiat G3). În decembrie 2020, aceasta a realizat într-un spital din Turcia histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, fără limfădenectomie pelvină, fără tratament oncologic neoadjuvant, din păcate.
Pacienta a fost direcționată către clinica Gral Medical (Spitalul OncoFort) și mai exact către Centrul de Chirurgie de către medicul oncolog Prof. Dr. Rodica Anghel pentru recidivă tumorală vaginală cu ureterohidronefroză grad III decelată imagistic în februarie 2022 pentru care a urmat 5 ședințe de chimioterapie și 25 ședințe radioterapie.
- Concluziile examinării PET-CT (din 31.05.2022) sunt: recidivă tumorală și determinări secundare peritoneale leziuni metabolic active.
- Concluziile examinarii IRM (RMN) pelvis cu substanță de contrast (din 03.05.2022) sunt: formațiune expansiv-infiltrativă de bont vaginal, cu invazia fasciei mezorectale și a ureterului pelvin drept în contextul unei recidive loco-regionale (cvasinemodificată dimensional comparativ cu investigația anterioară, din februarie 2022).
În data de 19.09.2022 se intervine cistoscopic și se montează sonda Cook la nivelul ureterului drept. În data de 20.09.2022 se intervine chirurgical sub AG-IOT, intraoperator constatându-se recidiva tumorală bont vaginal invazivă în vezica urinară, ureterul drept (stentat anterior) și ultima ansă ileală.
Se practica ablația formațiunii tumorale în bloc cu cistectomie parțială, 1/3 inferioară ureter drept cu reimplantare de ureter în vezica urinară și cistorafie. Se stentează ureter stâng cu sonda cook, enterectomie minimă cu entero-entero anastomoză latero-laterală manuală în 2 starturi; visceroliza.
Evolutie postoperatorie favorabilă a pacientei, stare generală bună, afebrilă, stabilă hemodinamic și respirator, abdomen suplu, plagă suplă în curs de vindecare. Tuburi de dren cu debit în scădere suprimate progresiv, fără incidente.
Pe parcursul internării pacineta prezinta variații tensionale și tahicardie, motiv pentru care se solicită consult cardiologic și se instituie tratament conform indicațiilor. în ziua 5 postoperator, pacienta prezintă 10 scaune melenice și cu sange proaspăt, cu scăderea valorilor anemiei însă fără impact clinic asupra pacientei - se recoltează test de Clostridium Difficile care este negativ. Se inițiază tratament cu hemostatice. Se transfuzează cu 4 ui masa eritrocitară și 4 ui plasmă proaspăt congelată cu reechilibrarea constanțelor biologice.
Pacienta se externează în ziua 7 postoperator cu stare generală bună, afebrilă, stabilă cardiorespirator, plagă postoperatorie suplă,de aspect normal, drenaj minim seros, diureza prezenta pe SUV hematurica, tranzit intestinal și toleranță digestivă prezente.
La 3 săptămâni postoperator, pacineta revine pentru reevaluare și se suprimă tubul de dren și sonda uretro-vezicală. Starea pacientei este în continuare bună.
Pacienta: ”Îi mulțumesc din suflet dnei. prof. dr. Rodica Anghel și dr. Claudiu Anghel pentru că m-au ajutat să nu rămân mutilată pe viață și să mă vindec de această boală! Condițiile din spital au fost foarte bune, totul igienizat și un personal medical foarte atent; de la infirmiere și până la medici.”