CT Simulator
Doresc sa aflu mai multe detalii
Computerul tomograf simulator (CT SIM) are un rol important in procesul de planificare a radioterapiei conformationale 3D. Examinarea imagistica are loc dupa proceduri specifice tratamentului de radioterapie si difera de examinarea tomografica pentru diagnostic. Diferentele sunt atat la nivelul achizitiei de date, cat si la nivel tehnic, deoarece pozitia corpului pacientului in timpul examinarii CT SIM trebuie sa fie identica cu cea din timpul tratamentului de radioterapie.
Computerul tomograf de inalta rezolutie se foloseste pentru a scana sectiunea vizata si a obtine imagini ale zonei ce urmeaza a fi tratata.
Pentru a efectua o examinare CT SIM pacientul este pozitionat de catre asistentele de radioterapie pe masa computerului tomograf, dupa proceduri specifice, criteriile stabilite de medicul radioterapeut curant si sub indrumarea fizicienilor medicali. Masa de examinare este perfect plana - ca si masa de pacient de la acceleratorul linear, sistemele de pozitionare si geometria lor folosite aici se respecta si in timpul tratamentului de radioterapie, la fel si coordonatele pozitionarii pacientului pe masa de examinare, confirmate de localizarea tip laser 3D.
Prima examinare CT SIM sta la baza planificarii radioterapiei 3D-CRT si ofera imagini de cea mai buna calitate pentru delimitarea volumului tumoral si a organelor de risc din jur. Odata ce planul de tratament a fost efectuat si validat de catre medicul curant, are loc consilierea pacientului in ceea ce priveste tratamentul de radioterapie ce urmeaza a fi aplicat. Ulterior se efectueaza simularea virtuala a planului de tratament, in cadrul careia se stabilesc coordonatele finale ale zonei ce urmeaza a fi tratate. Pacientul este anuntat si programat pentru simularea virtuala, etapa ce dureaza cateva minute inainte de prima sedinta de radioterapie.
Procedura de simulare consta in pozitionarea pacientului pe masa CT SIM si fixarea celor 3 coordonate carteziene reale, generate din sistemul de planificare. Pentru definirea pozitiei corecte se foloseste un sistem de aliniere cu laser si diferite sisteme de contentie, care se vor folosi de fiecare data cand pacientul vine la sedinta de tratament. Pastrarea pozitionarii corecte in fiecare zi de tratament este foarte importanta si pentru aceasta se aloca o deosebita atentie si grija din partea asistentelor de radioterapie care explica pacientului pasii acestei etape si in buna colaborare cu acesta efectueaza asezarea corecta pe masa de tratament.
Atentie!
Pentru a urma un plan de tratament, folosind radioterapia moderna 3D/IMRT/VMAT si SBRT, trebuie sa existe un CT SIM (CT simulator), fara de care terapia nu se poate efectua.
In cazul in care nu se respecta acesta etapa, tratamentul nu este 3D, ci 2D. Terapia 2D nu se mai foloseste in strainatate, datorita riscurilor majore!