Depistarea cancerului de san
Doresc sa aflu mai multe detalii
Screeningul salveaza vieti!
Undeva in lume, o femeie moare de cancer de san in fiecare minut. Cancerul mamar reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor la nivelul tarii noastre. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, exista sanse mari de vindecare atunci cand este depistat in statii incipiente. Diagnosticarea precoce a cancerului de san, inaintea raspandirii in organism, creste la 95% rata de supravietuire de 5 ani.
Cea mai importanta metoda de screening pentru cancerul mamar este autoexaminarea, care trebuie efectuata la orice varsta. Pentru a creste sansele descoperirii unui nodul in faza incipienta este indicat ca fiecare femeie sa isi faca autoexaminarea o data la doua luni. Daca in urma acesteia se depisteaza modificari la nivelul sanilor sau aparitia unor noduli, se recomanda un consult de specialitate. Medicul specialist de obstetrica-ginecologie va realiza un consult clinic si ecografic pentru a verifica daca totul este in regula.
Primele semne ale cancerului mamar
Depistarea cancerului mamar in stadiu incipient va ofera o sansa mai buna de supravietuire, de aceea este bine sa cunoasteti semnele cancerului mamar.
Este recomandat sa efectuati un control de specialitate daca aveti urmatoarele simptome:
- Aparitia unui nodul la nivelul sanului sau axilei. In special daca acesta persista dupa ciclul menstrual si este nedureros sau provoaca o senzatie de intepatura
- Durere si sensibilitate la nivelul sanilor
- Modificari ale texturii pielii de pe sani si din jurul acestora
- Secretii neobisnuite
- Senzatia de arsura si aparitia unei ulceratii la nivelul mamelonului
Preventia cancerului de san
Screeningul este esential in depistarea cancerului de san, scopul principal fiind de a depista boala inaintea aparitiei simptomelor. Cele mai importante teste de screening sunt: autoexaminarea, ecografia mamara, mamografia, RMN, CT. De regula, pentru femeile sub 40 ani, se recomanda ecografie mamara la trei ani, in timp ce pentru femeile de peste 40 ani este recomandata o mamografie anual.
In Spitalul OncoFort puteti efectua, pe langa toate metodele imagistice de screening, odata cu descoperirea unui nodul si testele de confirmare: biopsie ecoghidata, excizionala sau incizionala si testele genetice.
Factori de risc ce conduc la aparitia cancerului mamar
Factorii de risc major ai cancerului de san nu pot fi schimbati, dar este important sa ii cunoastem.
Elementele care pot creste riscul aparitiei cancerului de san pot fi:
- Factorii hormonali (aparitia ciclului menstrual la varste mici, aparitia menopauzei la varste inaintate, pilulele contraceptive)
- Factorii genetici (principalele gene implicate in formele ereditare de cancer de san sunt BRCA1 si BRCA2)
- Radiatiile
- Alimentatia bogata in grasimi
- Densitatea mamara
In Spitalul OncoFort se poate efectua testul "Cancer ereditar de san si/sau ovar (Determinare risc, secventiere NG a peste 21 gene: BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2, BRIP1, TP53, PTEN, STK11, CDH1, ATM, BARD1, MLH1, MRE11A, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PMS1, PMS2, RAD50, RAD51C)(BGI)”.
Testul se recomanda in cazul:
- Femeilor care au rude apropiate cu cancer la san sau ovarian
- Celor cu antecedente personale de cancer de san/ovarian
- Daca exista alte suspiciuni de transmitere ereditara a cancerului, se recomanda analiza mutatiilor genelor BRCA1 si BRCA2.
Daca te regasesti in informatiile de mai sus, nu mai astepta si programeaza-te acum pentru un consult la Call Center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).