Drumul catre tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Inregistrarea OncoFort
Pacientii OncoFort sunt inregistrati in softul de operare Mosaiq care centralizeaza dosarele medicale. Aceasta etapa faciliteaza experienta medicala de care va beneficia fiecare pacient in cadrul centrului. Inregistrarea presupune: fotografierea pacientului, preluarea datelor de identificare si de contact, introducerea dosarului medical in baza de date, prezentarea serviciilor incluse in planul de tratament si consemnarea acestora in formularele specifice.
Consultatia de specialitate
Pacientul afectat de cancer se adreseaza in primul rand medicului oncolog, care recomanda analizele si investigatiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic si tratament. Medicul specialist poate recomanda sedinte de chimioterapie, de radioterapie sau o combinatie eficienta intre ambele proceduri. Pentru sedintele de radioterapie, pacientul este directionat catre medicul radioterapeut care elaboreaza impreuna cu fizicenii medicali un plan de tratament, indicand combinatia optima a dozelor de radiatii.
Stabilirea planului de tratament
Pentru a oferi pacientului cea mai buna rata de succes a tratamentului de radioterapie, medicul radioterapeut curant si fizicienii medicali analizeaza mai intai dosarul medical al pacientului. Ulterior, pacientul efectueaza o examinare de tip imagistic la computerul tomograf simulator, examinare folosita pentru delimitarea volumului tumoral si a organelor de risc din jur. In functie de rezultatul obtinut in urma examinarii CT are loc planificarea 3D-CRT, planificarea IMRT sau planificare VMAT a tratamentului radioterapeutic. Se obtine combinatia optima a dozelor de radiatii, care sa asigure eficienta maxima a tratamentului pentru fiecare caz in parte. Inaintea de inceperea tratamentului, pacientul este consultat de catre medicul curant pentru consilierea preliminara si informarea asupra planului de tratament si a conduitei alimentare si igienice pe durata acestuia. Toate indicatiile medicale si informatiile date pacientului sunt consemnate in formularul de consimtamant (in 2 exemplare, unul pentru pacient, unul se pastreaza la dosarul medical) si in fisa de observatie a pacientului.
Simularea virtuala a planului de tratament
Dupa finalizarea planului de tratament, acesta se verifica prin simularea virtuala, stabilindu-se coordonatele finale ale volumului tumoral ce urmeaza a fi tratat. Pacientul este anuntat si programat pentru simularea virtuala a planului de tratament, etapa ce dureaza cateva minute inainte de prima sedinta de radioterapie. Procedura de simulare consta in pozitionarea pacientului pe masa CT SIM si fixarea celor 3 coordonate carteziene reale, generate din sistemul de planificare. Pentru definirea pozitiei corecte se foloseste un sistem de aliniere cu laser si diferite sisteme de contentie, care se vor folosi de fiecare data cand pacientul vine la sedinta de tratament. Pastrarea pozitionarii corecte in fiecare zi de tratament este foarte importanta si pentru aceasta se aloca o deosebita atentie si grija.
Sedinta de radioterapie
Odata ce planul de tratament a fost finalizat si validat, respectiv simularea virtuala a avut loc, pacientul poate incepe prima sedinta de radioterapie. Inainte de fiecare sedinta, pacientul este invitat in camera de pregatire, unde poate fi insotit si de 1-2 membri de familie. Asistenta medicala pune la dispozitia pacientului un halat si papuci de unica folosinta, in care se va schimba inainte de sedinta de tratament. Mediul intim si placut al camerei asigura comfortul necesar pentru pregatirea de care are nevoie fiecare pacient inainte de a fi insotit in camera de radioterapie.
Acceleratorul linear Elekta, disponibil in cadrul Centrului OncoFort, este unul dintre cele mai performante echipamente de radioterapie din lume si ofera avantaje semnificative pentru pacient. O sedinta de tratament dureaza cateva minute si nu este dureroasa, singurul efect resimtit fiind oboseala. Sedinta de radioterapie este initiata si monitorizata din camera de comanda, accesul vizual in camera de radioterapie fiind asigurat prin intermediul camerelor video, iar accesul auditiv prin intermediul unui interfon. Asistentele medicale urmaresc, sub supravegherea medicilor specialisti, buna desfasurare a procedurii, asigurand suportul necesar pacientului sub tratament.
Acceleratorul de particule, Versa HD, permite o planificare dozimetrica mai precisa, distribuie mai eficient doza de radiatie in tumora, permite iradierea unui volum tumoral mult mai mare, timpul de tratament s-a micsorat la doar 5 minute datorita tehnicii moderne VMAT (volumetric modulated arc therapy) ce permite tratament continuu prin modularea intensitatii odata cu cresterea vitezei de rotatie a aparatului, pot fi tratate tumori profund plasate in zonele organelor de risc.