Efectele secundare ale tratamentului de cancer sunt mai severe la femei decât la bărbați (ex. după chimioterapie)
Doresc sa aflu mai multe detalii
Institutul Național de Cancer din SUA a relevat informații cu privire la noile studii din aria afecțiunilor oncologice și menționează că femeile sunt cu 50% mai afectate, în mod sever, de efectele secundare ale tratamentului de cancer (posibile tratamente: chimioterapie, imunoterapie etc) față de bărbați. Constatările au reieșit din studierea a 202 cazuri de cancere și 23.000 de persoane (femei și bărbați). Cercetătorii au concluzionat:
”există diferențe mari în funcție de sex!”
Deja se știa că efectele secundare aspre se manifestă mai degrabă în rândul femeilor care au urmat procedura de chimioterapie. Iată că, de curând, s-a observat că și alte tratamente cauzează efecte secundare aspre mai degrabă la femei decât la bărbați.
(Sursa: https://www.cancer.gov/)
Coordonatorul investigațiilor, doctorul Joseph Unger, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, consideră că studii mai amănunțite ar trebui efectuate în vederea înțelegerii motivelor pentru care diferențele de sex contează în acest subiect.
Studiile care susțin topicul s-au efectuat pentru cancere ce pot apărea atât la femei cât și la bărbați. De exemplu, nu au fost luate în considerare rezultatele date de analiza cancerului de sân sau de testicul. Mai mult decât atât, cazurile au fost formate din 38% femei și 62% bărbați. Acest lucru arată că apariția cancerului nu este depend de latura sexuală a pacientului, dar apariția efectelor secundare da.
Rezultatele au evidenția că 65% dintre pacienți au dezvoltat unul sau mai multe efecte secundare severe:
-
simptomatice (ex. durere sau amețeală) sau
-
obiective - înregistrate doar la verificarea prin instrumentar/aparatură medicală (ex. tensiune arterială crescută).
(Sursa: Shutterstock.com)
S-a observat că femeile au un risc mai mărit de apariție a efectelor secundare simptomatice, dar și obiective, în comparație cu bărbații. Acestea au dezvoltat anemie sau chiar neutropenie. Doctorul Unger este de părere că un studiu mai aprofundat va ajuta pe viitor în elaborare de tratamente personalizate în funcție de sex care să reducă toxicitatea.
Aceeași cercetători ne menționează că rezultatele pot fi ușor influențate de diferențele de gen versus sex. În condițiile în care, genul se referă la comportament, ocupație, utilizare, percepție legată de sănătate, generate sau dezvoltate de norme societale sau culturale; bărbații și femeile prezintă simptomele (date de efectele secundare ale tratamentelor) în mod diferit:
-
femeile consideră normal să se exteriorizeze cu privire la durerea sau inconfortul pe care îl simt
-
în comparație cu bărbații care pot considera această exteriorizare o slăbiciune pe care nu doresc să o arate.
Aceste diferențe de gen vs sex pot fi valabile doar în cazul efectelor secundare simptomatice. Pentru că cele obiective susțin în continuare că femeile simt efectele secundare (date de tratamentele contra cancerului) mai sever decât bărbații.