Ghid - radioterapie
Doresc sa aflu mai multe detalii
Specialistii OncoFort au creat un ghid medical care sa vina in ajutorul pacientilor ce urmeaza sau vor urma un tratament radioterapeutic in cadrul centrului oncologic. La Spitalul OncoFort incepi tratamentul in 48-72 ore de la efectuarea CT-ului de plan!
Astfel, etapele de mai jos reprezinta pasii de diagnosticare si tratament pe care ii parcurge un pacient sub tratament in cadrul departamentului de Radioterapie:
Pasul 1: Consult medical de specialitate
Pacientii care au o suspiciune sau care au deja un diagnostic oncologic confirmat se pot programa la centrul nostru pentru un consult medical de specialitate - este primul pas pe care pacientul trebuie sa il faca. La acest consult se prezinta documentele medicale acumulate anterior (rezultate examene histopatologice, rezultate examene CT/RMN/PET CT/scintigrafie, scrisori medicale, informatii privind doza de iradiere si zona tratata anterior daca pacientul a mai facut radioterapie, informatii despre tratamentul chimioterapeutic daca este cazul). Daca in urma consultului pacientului i se recomanda radioterapie, medicul prescrie pe un formular tip indicatiile pentru computerul tomograf dedicat, in vederea stabilirii planului de tratament. Cu aceste indicatii pacientul este indrumat catre Centrul OncoFort, unde este programat pentru examinarea CT.
Pasul 2: Examinarea CT si achizitia de date
Computerul tomograf simulator are un rol cheie in procesul de planificare a radioterapiei conformationale 3D. Examinarea imagistica difera de examinarea tomografica pentru diagnostic si are loc dupa proceduri specifice tratamentului de radioterapie. Diferentele sunt atat la nivelul achizitiei de date, cat si la nivel tehnic, deoarece pozitia corpului pacientului in timpul examinarii CT-SIM trebuie sa fie identica cu cea din timpul tratamentului de radioterapie.
Pacientul este pozitionat de catre asistentele de radioterapie pe masa computerului tomograf, dupa proceduri specifice, criteriile stabilite de medicul radioterapeut curant si sub indrumarea fizicienilor medicali. Computerul tomograf de inalta rezolutie se foloseste pentru a scana sectiunea vizata si a obtine imagini ale zonei ce urmeaza a fi tratata. Masa de examinare este perfect plana - ca si masa de pacient de la acceleratorul linear, iar sistemele de pozitionare si geometria lor folosite aici se respecta si in timpul tratamentului de radioterapie, la fel si coordonatele pozitionarii pacientului pe masa de examinare, confirmate de localizarea tip laser 3D. In functie de caz, pacientul poate fi sustinut de diferite sisteme de pozitionare masca termomodelanta, pernuta de pozitionare ce se modeleaza pe forma corpului, sisteme ce vor fi purtate la fiecare sedinta de radioterapie. Prima examinare CT SIM sta la baza planificarii radioterapiei 3D-CRT si ofera imagini de cea mai buna calitate pentru delimitarea volumului tumoral si a organelor de risc din jur. Dupa acesta examinare pacientul poate merge acasa, urmand ca la finalizarea planului de tratament sa fie anuntat si programat pentru inceperea sedintelor de radioterapie.
Pasul 3: Conturarea 3D conformationala
Conturarea 3D conformationala (3D-CRT) este etapa ce succede examinarea CT SIM si achizitia de date, si este efectuata de medicul curant. Acesta preia seriile de imagini CT si delimiteaza pe fiecare imagine zona tumorala si organele de risc, cu ajutorul softului FOCAL SIM. La final, imaginile pe care s-au delimitat regiunile de interes se reconstruiesc si genereaza volumul 3D al tesutului tumoral si al organelor de risc din jur.
Acesta etapa este foarte importanta in stabilirea planului de tratament intrucat trebuie asigurata delimitarea precisa a volumelor clinice, inclusiv a ariilor ganglionare daca este cazul. La finalizarea conturarii 3D conformationale, medicul curant transmite aceasta etapa a planului de tratament catre statia de lucru a fizicienilor medicali pentru ca acestia sa stabileasca planul de incidente al fasciculelor de radiatii.
Pasul 4: Planificarea 3D a fasciculelor de radiatii
Odata ce medicul curant a delimitat volumul tumoral si volumele organelor de risc din jur, transmite ulterior aceasta faza a planului de tratament la softul XiO, iar fizicienii medicali aleg incidentele si a geometria optima a fasciculelor de radiatie. Fasciculul trebuie directionat tintit pe volumul tumoral astfel incat sa se obtina o distributie a dozei care sa acopere volumul de tratat, iar pe de alta parte sa se evite pe cat posibil organele de risc din jur.
Planul de incidente si geometria fasciculelor de radiatii, dar mai ales distributia dozelor la nivelul volumului tumoral si a organelor de risc, este verificata si validata de catre medicul curant, moment in care planul de tratament este transferat catre acceleratorul liniar medical ELEKTA spre a fi pus in aplicare. Planul de tratament nu poate fi modificat de operatorii acceleratorului medical (in speta asistentele de radioterapie), medicul curant fiind singurul care poate modifica planul de tratament, sub parola personalizata si din motive medicale.
Pasul 5: Consilierea preliminara a pacientului
In momentul in care planul de tratament a fost validat de catre medicul curant, pacientul este anuntat si programat pentru consilierea preliminara inceperii tratamentului de radioterapie.
Medicul curant explica pacientului procedura pe care o va urma, numarul de sedinte de efectuat, respectiv ce conduita trebuie sa adopte pe durata tratamentului, ce regim alimentar trebuie sa urmeze (in functie de caz). De asemenea sunt comunicate si explicate efectele secundare ce pot aparea (dupa caz).
Toate informatiile transmise de medicul curant pacientului sunt inscrise in consimtamantul de tratament, semnat inainte de inceperea tratamentului in doua exemplare - unul pentru pacient si unul care va ramane la dosarul medical. Pe toata durata tratamentului pacientul va primi consilierea necesara din partea medicului curant, care va urmari evolutia sa medicala si va completa la fiecare consult fisa de monitorizare, indicand ce alte investigatii trebuie sa urmeze pacientul in timpul si dupa terminarea tratamentului.
Pasul 6: Simularea virtuala CT SIM
Dupa finalizarea planului de tratament, acesta se verifica prin simularea virtuala, stabilindu-se coordonatele finale ale volumului tumoral ce urmeaza a fi tratat. In urma consilierii preliminare si a semnarii consimtamantului de tratament, pacientul este indrumat catre departamentul de radioterapie, unde va fi preluat de echipa de fizicieni medicali si de asistentele de radioterapie, si va fi condus catre locatia CT SIM unde va avea loc simularea virtuala.
Procedura de simulare consta in pozitionarea pacientului pe masa CT SIM si fixarea celor 3 coordonate carteziene reale cu marker special, generate din sistemul de planificare. Pastrarea pozitionarii corecte in fiecare zi de tratament este foarte importanta, prin urmare se aloca o deosebita atentie si grija stabilirii coordonatelor planului de tratament.
Simularea virtuala dureaza cateva minute, dupa care pacientul se intoarce in departamentul de radioterapie pentru efectuarea primei sedinte de tratament.
Pentru definirea pozitiei corecte se foloseste un sistem de aliniere cu laser si, dupa caz, diferite sisteme de contentie (masca termomodelanta, pernuta de pozitionare etc), care se vor folosi de fiecare data cand pacientul vine la sedinta de tratament.
Pasul 7: Pozitionarea pacientului pe masa de tratament
De la simularea virtuala care a avut loc in locatia CT SIM, pacientul este condus la departamentul de radioterapie. Intr-un mediu prietenos, se face pregatirea pacientului pentru a intra in sala de tratament. Asistentele medicale de radioterapie verifica identitatea pacientului si selecteaza din softul special planul de tratament stabilit, configureaza pe masa de tratament sistemele de pozitionare (dupa caz) si apoi invita pacientul in sala. Acesta este pozitionat dupa indicatiile din planul de tratament, pozitionare verificata prin sistemul de lasere, identic cu cel folosit la simularea virtuala din locatia CT SIM.
Centrul dispune, pentru prima data in Romania, de sisteme de contentie, moderne si personalizate, pentru pozitionare: masca termomodelanta (premiera pentru san) si saltea vacuum pentru intreg organismul. Camera de comanda a aparatului, aflata in afara salii de tratament, dispune de interfon si de camera de luat vederi prin care asistentele monitorizeaza si comunica permanent cu pacientul. Pozitionarea pacientului are o deosebita importanta in obtinerea rezultatelor dorite, din acest motiv se verifica suplimentar si din punct de vedere imagistic. Dupa ce pacientul a fost pozitionat pe masa de tratament si s-au verificat coordonatele planului de tratament prin sistemul laser, se executa, cu ajutorul sistemului de radiografie digitala de care dispune acceleratorul medical, radiografii ale pacientului.
Pasul 8: Efectuarea sedintelor de radioterapie
In functie de numarul de sedinte stabilit de medicul radioterapeut curant, avand in vedere localizarea si complexitatea cazului, pacientul se va prezenta dupa programul stabilit. Pe durata sedintei de radioterapie se efectueaza verificarea pozitionarii prin intermediul sistemului de radiografiere digitala si iradierea propriu-zisa. Verificarea pozitionarii se face in anumite sedinte de radioterapie, astfel timpul petrecut de pacient in sala de tratament poate varia intre 2-3 minute si 10-15 minute pentru sedintele in care se face si verificarea pozitionarii prin preluare de radiografii digitale. Primele 2-3 sedinte se vor efectua dupa-amiaza, intrucat in cadrul acestora se face verificarea pozitionarii pe masa de tratament dupa o procedura bine stabilita, verificare la care trebuie sa asiste fizicienii medicali. Programul urmatoarelor sedinte se poate stabili in functie de posibilitatea pacientului de a se prezenta la centrul nostru pentru tratament si in functie de locurile disponibile in programator. Este indicat ca ora sedintei de radioterapie sa fie respectata pe cat se poate, in primul rand din punct de vedere radiobiologic, iar in al doilea rand este de preferat a nu se schimba echipa de asistente de radioterapie, intrucat acestea au responsabilitatea de a monitoriza starea de sanatate a pacientului si de a informa medicul radioterapeut curant daca apar modificari pe durata tratamentului.