Glioblastomul - cancer la creier, simptome, tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Acest neoplasm este unul agresiv, cu o multiplicare rapidă și o extindere semnificativă, și se poate situa atât la nivelul encefalului (cel mai des), cât și la nivelul măduvei spinării. Pornește de la nivelul astrocitelor, un tip particular de celule gliale cu rol esențial în menținerea integrității structurale și funcționale a neuronilor.
Citește mai departe despre ce semnifică mai exact glioblastomul, din ce cauze apare acest tip de cancer, care sunt principalii factori de risc, în ce fel se manifestă o astfel de neoplazie, dar și cum se poate depista și trata această afecțiune.
Glioblastom multiform - ce este și de ce apare
Prin glioblastom se înțelege acel tip de cancer situat la nivel cerebral, cu un caracter agresiv și o multiplicare rapidă și cu pornire de la nivelul astrocitelor.
Astrocitele reprezintă o categorie particulară de celule gliale (de suport pentru neuroni). Acestea pot fi identificate ușor, prin forma specifică de stea (astro), iar principala lor funcție este de a asigura susținerea și nutriția celulelor nervoase.
Clasificarea glioblastomului se realizează în funcție de gradul de agresivitate al tumorii. Astfel, se împarte în două mari categorii:
-
Glioblastom primar (de novo) - constituie atât forma cea mai des întâlnită (aproximativ 90% din cazuri), cât și cea mai agresivă;
-
Glioblastom secundar - este o formă mai puțin agresivă, dar mai rar întâlnită (aproximativ 10% din cazuri).
Până la momentul actual, nu a putut fi identificată o cauză exactă de apariție a glioblastomului. Se consideră că predispoziția genetică și prezența factorilor de risc pot influența probabilitatea de apariție a acestui tip de cancer, de-a lungul vieții.
Factori de risc în gliom malign
În general, glioblastomul este un tip de cancer cerebral specific vârstelor mai înaintate. Astfel, vârsta reprezintă factorul de risc major, depistarea gliomului malign realizându-se după vârsta de 60 de ani, cu limitele intervalului de referință situându-se între 45 și 70 de ani.
Alți factori de risc identificați în practica medicală includ:
-
Sexul - glioblastomul este diagnosticat mai des la bărbați;
-
Expunerea la radiații - tratament radioterapic în antecedente, aplicat la nivelul capului;
-
Expunerea la factori dăunători (pesticide, cauciucuri, clorură de vinil);
-
Prezența unor anomalii genetice la nivelul sistemului nervos (ex: neurofibromatoza).
Semne și simptome glioblastom
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, unde simptomatologia are tendința de apariție mai tardivă, în glioblastom, semnele și simptomele apar destul de repede de la momentul începerii multiplicării celulare.
Tabloul clinic din glioblastom poate fi constituit din următoarele manifestări clinice:
-
Dureri de cap;
-
Tulburări de vedere - diplopie (vedere dublă) și/sau distorsionată;
-
Tulburări de memorie;
-
Greață și vărsături;
-
Pierderea apetitului;
-
Afectarea dispoziției generale;
-
Tulburări de vorbire;
-
Crize de tip epileptic;
-
Parestezii.
Aceste manifestări pot diferi de la o persoană la alta, precum și de la un grad de progresie al tumorii la altul.
De asemenea, este important ca semnele și simptomele să fie completate de către investigațiile paraclinice, întrucât acestea sunt comune altor afecțiuni cerebrale și, prin urmare, nu pot oferi o certitudine diagnostică.
Diagnostic glioblastom
Întrucât simptomatologia din glioblastom este specifică unei afectări la nivelul sistemului nervos, prima etapă diagnostică este reprezentată de consultația neurologică.
În cadrul acestei consultații, medicul neurolog preia istoricul personal al pacientului (atât pe cel personal, cât și pe cel familial) și efectuează un examen clinic complet. Ulterior, pentru a putea realiza diagnosticul diferențial și a obține o certitudine, acesta cere efectuarea unor teste paraclinice.
Principalele teste paraclinice ajutătoare într-o astfel de patologie sunt cele imagistice, cel mai bun reprezentant fiind RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară). Acest test poate identifica atât sediul tumorii primare, cât și extensia în vecinătate sau la distanță.
În funcție de localizarea tumorii, se poate încerca efectuarea unei biopsii, pentru a obține informații asupra celulelor maligne în cadrul examenului histopatologic.
Odată ce a fost obținut diagnosticul de glioblastom, este necesară o consultație cu medicul oncolog, cu scopul identificării schemei terapeutice potrivite particularităților de caz.
Programează-te aici pentru o consultație și beneficiază de sfaturile medicale de care ai nevoie! O consultație la medicul oncolog are un preț ce variază între 150 și 300 de lei.
Tratament glioblastom
Nu orice persoană care suferă de glioblastom primește același tip de tratament. Fiecare schemă terapeutică este adaptată nevoilor și particularităților pacientului în cauză, pentru a obține efectul terapeutic maxim și a crește calitatea vieții.
Există mai multe tipuri de tratament, fie cu viză curativă, fie paliativ (crește speranța de viață). Acestea includ tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită, precum și alternativă (inovatoare).
Tratament chirurgical glioblastom
Interventia chirurgicala reprezintă un tip de tratament efectuat cu intenția obținerii îndepărtării tumorale și este adesea tratamentul de primă intenție în glioblastom.
În urma intervenției chirurgicale se încearcă eliminarea integrală a formațiunii tumorale sau cel puțin a unei părți cât mai mari din aceasta.
Radioterapia în glioblastom
Radioterapia țintită (ex: prin Gamma Knife) se folosește ca adjuvant pentru intervenția chirurgicală și are scopul de a o completa pe aceasta și de a elimina celulele tumorale restante, precum și de a menține efectul terapeutic.
Chimioterapia în glioblastom
Tratamentul chimioterapic se poate administra atât sub formă intravenoasă, cât și orală și se asociază cu radioterapia.
În plus față de tratamentul chirurgical, radioterapie și chimioterapie, se poate opta pentru tratamentul țintit (care inhibă formarea de vase noi pentru celulele tumorale) sau pentru alte inovații terapeutice (neoplaziile cerebrale sunt un subiect de studiu continuu).
Viața cu gliom cerebral malign (glioblastom recidivă)
Cu toate că există mai multe opțiuni terapeutice, care au ca scop îndepărtarea tumorii, cu ameliorarea simptomatologiei și creșterea speranței de viață, nu există un tratament care poate elimina complet acest tip de cancer.
Fiind o tumoră agresivă, speranța de viață este situată între un an și un an și jumătate, cu doar în jur de 7% speranță de viață, la 5 ani de la diagnostic. Astfel, principalul scop al tratamentului este îmbunătățirea calității vieții, indiferent de speranța duratei acesteia.
Totuși, din fericire, glioblastomul este unul din tipurile de cancer care beneficiază de prezența a multiple studii și cercetări, cu scopul identificării unor noi opțiuni terapeutice care ar putea obține vindecarea.
În concluzie, glioblastomul este o neoplazie cerebrală agresivă, ușor de depistat ca urmare a tabloului clinic pronunțat și a prezenței acesteia pe investigațiile imagistice. Tratamentele actuale, deși nu pot vindeca acest tip de neoplazie, pot îmbunătăți calitatea vieții și, într-un procent redus, pot obține o speranță de viață la 5 ani de la debut.
Bibliografie:
-
Glioblastomul https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/glioma/symptoms-causes/syc-20350251
-
Despre glioblastom https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17032-glioblastoma
-
Tablou clinic https://www.healthline.com/health/brain-tumor/glioblastoma#glioblastoma-symptoms
-
Diagnostic și tratament https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/glioma/diagnosis-treatment/drc-20350255