Gusa multinodulara toxica
Doresc sa aflu mai multe detalii
Diagnostic si tratament
Prezentarea clinica clasica este un pacient hipertiroidian cu unul sau mai multi noduli (depistati clinic sau ecografic) iar cu ajutorul scintigrafiei tiroidiene putem pune diagonisticul de adenom toxic (cand apare un nodul hipercaptant cu supresia captarii in restul testului tiroidian.) sau de GMN toxica (cand apar una sau mai multe zone hipercaptante).
Pentru pacientii cu gusa multinodulara hipertiroidizata, tratamentul de radioterapie cu iod este individualizat. Se sugereaza acest tratament pacientilor care nu au indicatie chirurgicala (adica nu au gusi foarte mari, peste 80g, simptome de compresie/obstructie - tuse, dispnee, disfagie, coexistenta unui cancer tiroidian sau adenom paratiroidian - in aceste cazuri de prima intentie este interventia chirurgicala).
Radioterapia cu iod poate fi administrata ca prima terapie la pacientii cu hipertiroidism usor. Terapia duce la distrugerea nodulilor functionali in 6-18 saptamani de la administrare, cu amelioarea hipertiroidismului dar si scaderea in volum a nodulilor.
Siguranta pacientilor
Siguranta pacientilor este prioritara pentru noi. In aceasta situatie de criza cauzata de noul Coronavirus, toti pacientii care vor fi internati in Spitalul OncoFort pentru radioterapia cu iod, vor fi testati pentru COVID-19. Pentru mai multe informatii si programari, va stam la dispozitie: 021 323 0000
Studii recente au aratat ca la pacientii cu gusa multinodulara toxica, tratamentul cu iod radioactiv a vindecat hipertirodismul la 92% din cazuri, putini pacienti au avut nevoie de 2 doze. Doar 10-20% din pacienti au nevoie de a 2 a doza, de obicei acestia au hipertiroidism sever sau gusi de dimensiuni foarte mari.
Spre deosebire de Boala Basedow Graves, unde scopul radioterapiei cu iod este distructia glandei cu hipertiroidism, majoritatea pacientilor cu noduli functionali raman cu functia tiroidiana normala deoarece iodul radioctiv se acumuleaza preferential in nodulii hiperfunctionali.
Radioterapia cu iod amelioreaza si anumite gusi netoxice benigne care continua sa creasca si la care pacientii nu doresc tratament chirurgical sau au contraindicatii pentru acesta.
Sunt cateva studii observationale, majoritatea din Europa care descriu efectele radioterapiei cu iod la peste 300 pacienti cu gusa netoxica: reducerea dimensiunii gusilor a fost intre 40 si 60% la 1 si 2 ani de la radioterapia cu iod, efectul major instalandu-se dupa 3 luni.
Radioterapia cu iod se recomanda pentru:
1. Tipurile de cancer tiroidian bine diferentiat din foliculul tiroidian: cancerul tiroidian folicular, cancerul papilar tiroidian, variante ale acestora
2. Anumite boli benigne:
• Boala Basedow-Graves (Gusa toxica difuza)
• Gusa multinodulara hipertiroidizata / toxica
• Nodulul tiroidian autonom toxic
• Reducerea volumului gusilor tiroidiene netoxice voluminoase, inestetice
Contraindicatiile radioterapiei cu iod
Sarcina sau alaptarea sunt contraindicatii absolute. De asemenea, radioterapia cu iod nu trebuie administrata la femeile care planuiesc o sarcina in urmatoarele 6 luni, la pacientii cu cancer tiroidian preexistent, unde se indica tratament chirurgical in prima intentie.
Dr. Iuliana Ilie, Medic Specialist Endocrinologie la Clinica de Diagnostic GRAL, recomanda radioterapia cu iod in caz de gusa tiroidiana hipertiroidizata sau adenom toxic in mod individualizat.
Vezi aici site-ul nostru dedicat pentru afectiunile tiroidei: www.radioterapiecuiod.ro
Pentru detalii si programari sunati la Call Center 021 323 0000