Imunoterapia, tratament inovativ pentru cancer
Doresc sa aflu mai multe detalii
Ce este imunoterapia?
Dr. Anca Zgura, Specialist Oncologie, ne spune ce reprezinta acest tratament:
Sistemul imunitar este protejat de celule precum limfocitele T (soldatii sistemului imunitar) si APCs (celule prezentatoare de antigen). APCs supravegeaza sistemul imunitar, si astfel, ajuta la detectarea aparitiei celulelor canceroase. In momentul in care celulele APCs detecteaza celule canceroase, trimit semnale catre limfocitele T care se multiplica si ataca aceste celule canceroase.
Datorita faptului ca imunoterapia nu actioneaza direct asupra cancerului, ci asupra sistemului imunitar, pot fi tratate diferite tipuri de cancer: pulmonar, renal, melanom si cancerele din sfera ORL.
Rezultatele benefice ale imunoterapiei continua sa fie vizibile si dupa terminarea tratamentului. Acest tratament ajuta sistemul imunitar sa descopere celulele canceroase si sa le distruga, chiar daca acestea reapar.
Efecte secundare ale imunoterapiei
Avand in vedere ca imunoterapia nu actioneaza direct asupra celulelor canceroase, ci asupra sistemului imunitar, pacientii prezinta rareori reactii adverse. Dintre pacientii tratati cu cele mai frecvente tipuri de imunoterapie (terapii de control imunitar), aproximativ 5-10% prezinta efecte secundare. Ca in cazul multor terapii pentru cancer, oboseala tinde sa fie una dintre cele mai frecvente reactii adverse.
Imunoterapia poate provoca un sindrom inflamator in intreg organismul. De exemplu, pacientii pot prezenta inflamatii ale pielii, manifestate prin eruptii cutanate si senzatia de mancarime. Aceasta senzatie poate aparea uneori chiar si fara prezenta eruptiilor cutanate. O alta reactie adversa care ar putea sa apara, este inflamatia localizata la nivel pulmonar, manifestata prin tuse si dureri in piept. De asemenea, se poate inflama colonul, provocand dureri abdominale si diaree.
Imunoterapia poate sa afecteze si sistemul endocrin, cu ajutorul caruia organismul produce si regleaza hormonii, responsabili de functionarea normala a organismului. La unii dintre pacienti pot aparea diabetul sau tiroiditele.
Informarea si recunoasterea
Informarea si recunoasterea timpurie a acestor reactii adverse este esentiala pentru gestionarea lor eficienta. La Spitalul OncoFort, medicii nostri isi informeaza pacientii, atat despre beneficii, cat si despre riscuri si reactii adverse, simptome si metode de combatere a lor: „Ne inarmam pacientii cu toate cunostintele posibile.”
Specialistii nostri sunt in permanenta la curent cu informatiile si tratamentele nou aparute pentru combaterea bolilor, in special a celor dificile precum cancerul. Pentru programare la medicii nostri oncologi, va rugam sa sunati la numarul de call center 021 323 0000.