În lupta cu afecțiunea cancer mamar. Împreună, medic și pacient
Doresc sa aflu mai multe detalii
Prezentul articol tratează un topic important cu privire la diagnosticarea și tratarea unui tip de cancer mamar, dar și a impresionantei lupte cu această afecțiune a pacientului și a medicului oncolog. Veți afla informații despre:
Cancer mamar, cel mai frecvent tip de cancer care provoacă suferință femeilor
Cancerul la sân este una dintre cele mai frecvente neoplazii la femei, incidența în cazul lor crește o dată cu vârsta, iar cifrele sunt îngrijorătoare. În Europa, cancerul de sân ocupă locul întâi în categoria cancerelor înregistrate la femei, doar în 2018, s-au înregistrat peste 522.000 de cazuri noi, asta înseamnă că peste 1/4 dintre tipurile de cancer sunt reprezentate de cancer sân.
Și în România, cancerul mamar reprezintă tot peste 25% dintre cazurile de cancer, iar în anul 2018, se înregistraseră aproape 10.000 de noi cazuri, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Cu toate acestea, veștile sunt bune, peste 40% dintre decesele provocate de cancer ar putea fi prevenite și astfel crescută rata de șanse de vindecare cancer la sân. Nu neglijați nici cel mai mic simptom!
Simptomele cancerului de sân (cancer simptome femei)
Primele dintre semnele cancerului mamar o reprezintă apariția unei rugozități a tegumetului diferită față de zonele înconjurătoare și prezența unui nodul la sân (unuia sau mai multor noduli).
Împreună cu aceste semne pe sân mai pot apărea și alte simptome cancer sân:
-
modificări în dimensiune și formă a pieptului;
-
aspect de gropițe la nivelul memelei;
-
mamelon inversat;
-
descuamarea, exfolierea sau formarea de cruste a zonei tegumentare a sânului;
-
aspect de coajă de portocală a pielii;
-
inflamare, mâncărime sau arsură a tegumentului mamar;
-
nu lipsește nici durerea în cancerul de sân;
-
senzație de greutate sau de căldura la nivelul sânului.
Cancer la sân simptome poze
Caz real: Importanța diagnosticării la timp în cancerul mamar
Dr. Paula Toma povestește deseori pacienților aflați în dificultate povestea unei tinere care a putut ține în frâu cancerul mamar timp de 6 ani și acum, încă, mai are putere să se lupte cu el.
,,În urmă cu 6 ani, o pacientă de 34 de ani ajungea la cabinetul meu din cadrul Spitalului OncoFort, pentru că sânul stâng crescuse. Tânara a crezut că motivul ar fi un accident avut la schi în urmă cu 2 săptămâni. La primul consult, în sânul stâng se simțea la palpare o formațiune tumorală de aproximativ 5,5 cm în diametrul cel mai mare și adenopatii axilare stânga cu diametrul de maxim 1 cm.”
A urmat, apoi, extragerea unui fragment din formațiunea tumorală prin biopsie. Rezultatul eliberat de Laboratorul de Anatomie Patologica a arătat că este vorba despre un cancer mamar invaziv de tip ductal, cu receptori hormonali prezenti și HER 2 negativ. S-a decis ca pacienta să înceapă chimioterapia neadjuvantă cât mai repede, adică citostaticele să fie administrate înainte de operație, pentru a optimiza rezultatul.
Pe toți boala ne ia prin surprindere, este nevoie de colaborare între pacient – medic – familie, pentru ca bolnavul să nu renunțe la viața pe care o avea înainte de diagnostic.
Sunt pacienți care îi inspiră pe medici, sunt curajosi, ambițiosi și indiferent de diagnostic fac orice pentru a trăi frumos alături de cei dragi. Optimismul pacientului îl ajută pe medic să pună în aplicare planul de tratament, să încerce toate variantele posibile, pentru a da o șansă celui care a apelat la el. Fapt recunoscut și de către Dr. Paula Toma, medic primar oncolog la Spitalul OncoFort din București. Aceasta susține că “succesul terapeutic se datorează și suportului familiei, stării de spirit a pacientului, la care se adaugă experiența și profesionalismul echipei care tratează pacientul”.
În cazul acesta, pacienta urma să se căsătorească în 10 săptămâni. Iar diagnosticul de cancer mamar a venit cu multe întrebări despre ce va urma. Cum va face față evenimentului, cum va masca pierderea părului și, bineînțeles, se gândea, dacă va mai putea avea copii.
Am stabilit un plan, în care tratamentul era prioritatea numărul 1, însă am pregătit și celelalte aspecte pentru a nu schimba viața pacientei, pentru a avea un minim de confort. Am decis împreună tunderea părului, și-a făcut o perucă, iar cât privește copiii, pacienta a avut înțelegerea viitorului soț, pentru că acesta își dorea doar ca ea să fie bine. Sprijinul oamenilor din jur este foarte important, pentru că la o tumoră cu o asemenea dimensiune riscul ca boala să reapară este foarte mare.
Tratament carcinom mamar invaziv
Chimioterapia, primul pas
Pacienta a început imediat chimioterapia, care a fost tolerată foarte bine. Între timp, tânăra a trecut cu optimism și prin momentul special – cel al nunții, fără ca cei din jur să știe tragedia prin care trecea. Evenimentul a putut avea loc și pentru că pacienta a avut un psihic puternic. Iar suportul celor din jur a fost un medicament în plus. A urmat și luna de miere, iar la finalul chimioterapiei neadjuvante, tumora din sânul stâng s-a redus la 2 noduli mici, iar ganglionii axilari au dispărut.
Intervenția chirurgicală, o necesitate
A urmat a doua etapă – intervenția chirurgicală. S-a efectuat mastectomie totală cu excizia ganglionilor axilari stângi. Rezultatul a fost îmbucurător, în urma examinării la microscop a secțiunilor din biopsie a rezultat că există doar un reziduu tumoral de sub 1 cm la nivelul sânului, fără a fi decelați ganglioni axilari invadați, semn că tratamentul chimioterapic fusese foarte eficace.
Am decis atunci să înlocuim sânul stâng cu o proteză și s-a efectuat și plastia sânului drept. A urmat radioterapia la nivelul sânului și a axilei stângi, apoi a fost inițiată hormonoterapia.
Suspiciunea de recidivă la un an de la terminarea radioterapiei
Trecuse un an de la terminarea tratamentului prin radioterapie, când tânăra a revenit la cabinet cu suspiciune de recidivă la nivelul scheletului osos. S-a efectuat de urgență un PET-CT, o tomografie a întregului organism. După rezultatul acestuia și a creșterii de markeri tumorali sân, s-a confirmat diagnosticul de metastaze osoase și hepatice. Boala reapăruse.
Pacienta a fost nevoită să înceapă din nou chimioterapia, cu intenție paliativă de data aceasta, la care s-a adăugat și administrarea de inhibitori de osteoclaste. Camera implantabila pentru chimioterapie a fost de un real ajutor pentru administrarea citostaticelor. S-a recurs și la chemoembolizarea celor 3 noduli metastatici de la nivel hepatic. În acest timp, chimioterapia a continuat.
Din păcate, boala a progresat, deși s-au încercat mai multe scheme de tratament pe parcursul mai multor ani. A fost nevoie de o nouă biopsie, de data aceasta a unei formațiuni hepatice metastatice nou apărute, în speranța găsirii unor noi variante de tratament. Pacienta a înțeles necesitatea acestor proceduri și a fost cooperantă.
În urma biopsiei, bănuiala s-a confirmat și noile metastaze aveau prezent receptorul HER 2 în cantitate foarte mare, astfel am putut utiliza în tratament resurse terapeutice moderne și extrem de eficace. Am început cu trastuzumab și chimioterapie, care a continuat timp de un an, apoi progresia tumorală a reapărut. A urmat o altă biopsie a metastazelor nou apărute. Și atunci am aflat că noile leziuni erau formate din celule cu receptor HER 2 pozitiv, dar și dintr-o populație de tip neuroendocrin.
A urmat un nou tratament, la care s-a ajuns prin aplicarea ghidurilor internaționale de tratament, dar și cu ajutorul experienței echipei medicale. Apoi, încă o perioadă, boala a fost ținută sub control cu terapii de ultimă generație.
Apariția toxicităților în urma tratamentului cu citostatice
Cum era de așteptat, au apărut și toxicitățile. La un moment dat, pacientei i s-a recomandat tratament cu denosumab în locul acidului zoledronic, pentru a ține sub control metastazele osoase. Dar acest medicament poate provoca necroză de mandibulă, ceea ce s-a și întâmplat la începutul anului. Așa că s-a decis întreruperea terapiei antiresorbtive osoasă.
În tot acest timp, am recurs de două ori la o investigație de ultimă generație, analiza genomică a materialului tumoral, pentru a identifica mutațiile, care ar fi putut fi tratate cu terapie țintită. Dar acest fel de mutații nu au fost identificate.
Având în vedere că pacienta a trecut timp de 6 ani prin atâtea serii de tratamente de chimioterapie, radioterapie și biopsii, optimismul său a fost remarcabil, ajutând-o ca în ciuda tuturor acestor probleme, să nu renunțe la visuri, la viața de familie, la vacanțe, călătorii și la a merge la muncă în continuare.
Pacienta continuă și acum tratamentul. Este important să sprijinim acești pacienți pentru că dorința lor de viață și speranța, pot avea un efect miraculos în evoluția bolii, și totodată ajută enorm echipa medicală care o tratează.
Nu lăsați un simplu simptom să vă schimbe viața, faceți o programare la un control amănuntit , pentru a ști ce se întâmplă cu sănătatea dumneavoastră.
Spitalul OncoFort vă stă la dispoziție telefonic la 021 323 0000 sau prin completarea formularului de mai jos.