Ingrijirea pacientilor oncologici in timpul pandemiei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Date initiale legate de evolutia pacientilor oncologici infectati cu SARS-CoV-2 in China au indicat un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe sectia de terapie intensiva, ventilatie mecanica si deces, comparativ cu pacientii fara cancer.
Trebuie continuate tratamentele oncologice in perioada pandemiei?
Asigurarea continuitatii ingrijirilor pacientilor cu cancer a devenit o prioritate majora in ultimele saptamani in contextul pandemiei COVID-19. Au aparut diverse intrebari – trebuie continuate sau nu tratamentele unor pacienti cu cancer? Pentru a limita riscul pacientilor oncologici de expunere la infectie, avand in vedere transportul pana la spital si internarea in spital, ar fi mai potrivita amanarea consultatiilor? Iar pentru a evita starea de imunosupresie determinata de chimioterapie, ar fi oportuna intreruperea momentana a tratamentelor? In contextul actual, in care se incearca prin toate mijloacele scaderea transmiterii infectiei si protejarea mai ales a populatiei mai sensibile, raspunsurile sunt multiple.
Pacientii cu cancer sunt mai susceptibili la infectie decat populatia generala din cauza imunosupresiei produsa de cancer in sine, dar si de tratamentele antineoplazice, precum chimioterapia.
Printre grupurile de pacienti oncologici cu risc mai mare de infectii severe sunt cei cu: leucopenie produsa de neoplazie si de tratament (scaderea cronica a numarului de leucocite), imunosupresie cronica indusa de tratamentul cu anticorpi monoclonali sau corticoiz.
ESMO (Societetatea Europeana de Oncologie Medicala) recomanda:
Asigurati continuitatea ingrijirilor: Trebuie asigurate ingrijirile esentiale pentru cancer, luand in acelasi timp toate masurile de siguranta pentru a proteja pacientii de infectia COVID-19. Riscul individual al expunerii la SARS-CoV-2 difera de la pacient la pacient, si trebuie pus in balanta cu nevoia de control al neoplaziei. Decizia trebuie luata de la caz la caz, in urma unei discutii cu pacientul.
In unele sectii de oncologie, serviciile au fost prioritizate in functie de urgenta – cea mai mare prioritate a fost acordata tratarii bolilor active iar controalele medicale au fost amanate. Cu toate acestea, pentru majoritatea pacientilor, beneficiul urmaririi unui plan de tratament bine stabilit este mai mare decat riscul infectiei cu noul coronavirus.
Fiti pregatiti pentru modificarea practicilor medicale
Realocarea resurselor si masurile restrictive de siguranta stabilite in urma pandemiei vor avea impact asupra practicilor de zi cu zi. Unele actiuni ar putea ajuta echipele sa isi adapteze practicile clinice obisnuite la noul scenariu:
• teleconsultatii pentru pacientii stabili, mai ales pentru cei care primesc terapie orala;
• triaj telefonic cu o zi inaintea consultatiei pentru a identifica pacientii cu simptome sugestive pentru COVID-19 si a putea lua masurile necesare;
• reevaluarea regimurilor terapeutice pentru a reduce numarul de consultatii medicale (odata la 2-3 saptamani, fata de saptamanal; administrare orala sau subcutanata fata de intravenoasa).
Protejati-va pe voi, pentru a va putea proteja pacientii
Medicii oncologi, precum toata comunitatea medicala, sunt in prezent expusi riscului de infectare cu SARS-CoV-2 – prin expunere la virus, program de lucru extenuant, stres psihologic.
Sprijiniti pacientii
Impactul pandemiei COVID-19 asupra pacientilor cu cancer este mare – a aparut anxietatea, teama. Oferirea informatiilor despre masurile necesare pentru a preveni si controla infectia, discutiile deschise despre schimbarea regimului terapeutic, anularea sau amanarea unor vizite medicale sunt esentiale pentru a asigura bunastarea pacientilor cu cancer.
In acest moment nu exista suficente dovezi care sa sustina schimbarea sau intreruperea chimoterapiei sau a imunoterapiei la pacientii cu cancer, nefiind recomandata amanarea terapiei anticanceroase. Balanta dintre posibilele efecte adverse ale amanarii tratamentului si beneficiile prevenirii infectiei cu COVID-19 reprezinta o incertitudine. Luarea unei decizii ar trebui individualizata in functie de anumiti factori precum:
• recurenta bolii in cazul intarzierii, modificarii sau intreruperii tratamentului;
• toleranta pacientului la tratament;
• numarul de cure de tratament deja efectuate.
Ar trebui luate in considerare urmatoarele idei
• Pentru anumiti pacienti poate fi luata in considerare trecerea de la terapia intravenoasa la terapia orala, ceea ce ar reduce prezentarile la spital;
• Oprirea tratamentului poate fi o optiune pentru pacientii aflati in remisie, care primesc terapie de mentinere;
• Daca transmiterea coronavirusului reprezinta o problema in cadrul spitalului in care pacientul efectueaza tratamentul, se poate decide intreruperea pe o perioada de 2 saptamani sau realizarea tratamentului in cadrul altui centru medical.
• In anumite situatii, intreruperea tratamentului poate prezenta un risc mare in controlul bolii si in supravietuirea pe termen lung, dar in cazurile in care beneficiul tratamentului este mic sau exista alte optiuni, riscul de infectie cu SARS-CoV-2 poate fi luat in considerare ca un factor de risc suplimentar;
• Se poate lua in considerare realizarea tratamentului la domiciliu, in cazul in care este fezabil din punct de vedere logistic si medical.
Ar trebui continuat screeningul cancerului?
ASCO (Societatea Americana de Oncologie Medicala) recomanda ca anumite teste de screening care necesita vizite repetate la spital, sa fie facute cu anumite precautii privind restrictiile impotriva COVID-19, pentru a reduce contactul pacientilor cu alti pacienti si cu spitalul.
Activitatea de screening periodic a bolnavilor si vizitele medicale de rutina vor fi realizate cu programari prealabile si respectarea tuturor protocoalelor de triaj in contextul actual al pandemiei de COVID-19.
Accesul pacientilor oncologici la tratamentul potrivit, conform schemei stabilite initial, este esential, chiar in contextul in care gestionarea cazurilor de COVID-19 este prioritara. In acest sens, Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR) si Societatea Romana de Radioterapie si Oncologie Medicala (SRROM) au elaborat o serie de recomandari pentru a asigura protectia pacientilor oncologici si continuarea accesului acestora la tratament. Echipele medicale care se ocupa de ingrijirea pacientilor cu cancer vor continua in perioada urmatoare sa faca tot posibilul pentru a asigura ingrijirea optima a pacientilor. Cu toate acestea, in contextul pandemiei actuale, managementul cancerului se va schimba. Probabil vom incepe sa luam decizii punand in balanta riscurile si beneficiile. Modul de lucru va trebui adaptat la contextul si restrictiile actuale, consultatiile pot fi telefonice sau online atunci cand este posibil. Pentru consultatiile de control medicul este cel care va lua o hotarare de adaugare sau nu a unor medicamente profilactice la regimurile chimioterapice, pentru a scadea riscul de complicatii pe parcursul internarii.
In functie de evolutia pandemiei COVID-19, este posibil ca si recomandarile legate de ingrijirea pacientilor oncologici vor necesita adaptari.
Important de retinut: nu este recomandata intreruperea tratamentului pentru pacientii cu cancer.
Pentru detalii sau programari sunati la 021 323 0000.