Melanom malign - cel mai sever cancer de piele
Doresc sa aflu mai multe detalii
După o vară fierbinte, când majoritatea ne petrecem vacanța la mare sau chiar la munte, încep să apară tot mai multe cazuri noi de cancere cutanate. Soarele a fost întotdeauna considerat prietenul nostru, dar timpul a demonstrat că expunerea necontrolată și arsurile solare pot conduce la riscuri mari pentru sănătatea pielii noastre. În următorul articol vei putea afla:
- Importanța soarelui și ce înseamnă melanom malign
-
Cum ne dăm seama că alunița/zona este malignă (melanom malign simptome)
De ce este important soarele și ce înseamnă melanom malign
Soarelui îi datorăm sinteza de vitamina D3, care este foarte importantă pentru sănătatea sistemului imunitar, a sistemului osos și chiar a stării de bine în general. Însă, timpul necesar pentru sinteza optimă de vit. D3 este de aproximativ 5-10 minute pentru o suprafață corporală de 25% (mâini, picioare). Expunerea necontrolată și neprotejată la doze mari de radiații UVA și UVB determină în timp atât afectarea țesutului cutanat cu pierderea elasticității și apariția ridurilor, cât și mutații la nivelul ADN-ului celulelor cutanate ce conduc la aparița de cancer de piele melanom.
Există mai multe tipuri de cancere cutanate precum epitelioamele – ce pot fi bazocelulare și spinocelulare, dar și forma denumită melanom malign. Acesta din urmă reprezintă cea mai gravă formă de cancer de piele. El este perfect vindecabil în stadiile incipiente (melanom incipient). Totuși, în stadiile avansate sau metastatice (melanom malign stadiul 4), supraviețuirea scade considerabil din păcate. Graficul de mai jos evidențiază un număr de 502 decese de cancer de piele, în anul 2020, atât femei cât și bărbați.
Cauze apariție melanom malign
Cauzele exacte ale apariției acestui tip de cancer de piele nu sunt tocmai clare, însă există câtiva factori care influențează apariția unui melanom malign, iar dintre aceștia enumerăm:
-
expunerea excesivă la soare, în intervalul orar 10:00-16:00 - în 86% dintre cazuri;
-
bronzarea artificială – razele UVA și UVB emise de lămpile de bronzare artificială sunt extrem de dăunătoare. Sunt studii care atestă că folosirea aparatelor de bronzat, înainte de vârsta de 35 ani, crește riscul de melanom cu până la 59%;
-
ereditatea – persoanele care au o rudă de gradul I care a avut melanom, au la rândul lor un risc înalt de a dezvolta boala;
-
persoanele cu mai multe alunițe - în special acele alunițe care au forme atipice;
-
persoanele cu un sistem imunitar mai slab.
În ciuda faptului că acest tip de afecțiune oncologică reprezintă doar 1% (ceea ce înseamnă 1547 de cazuri, doar în 2020) din cancerele de piele, este și forma care cauzează majoritatea cazurilor de pierdere a vieții.
În cât timp evoluează melanomul - stadii
Un timp aproximativ cu privire la timpul evoluției melanomului nu există, vestea bună este că, depistat la timp, acesta are o rată de vindecare de 99%.
Într-o primă fază, dermatologul va putea îndepărta zona sau alunița suspicioasă și analiza la microscop dacă aceasta conține celule canceroase. Procedura se numește biopsie cutanată și este posibilă inclusiv în laboratoarele la GRAL Medical din Clinica de Diagnostic.
În cazul unui diagnostic pozitiv cu privire la prezența celulelor canceroase urmează proceduri prin care se va afla dacă melanomul s-a împrăștiat și spre alte zone. Etapa aceasta ajută medicul să afle în ce stadiu este malanomul. Melanom malign stadii posibile:
-
stadiul 0 - melanomul se află doar la suprafața pielii (în dermă) și reprezintă cea mai ușoară formă de cancer de piele;
-
stadiul I - prezența unui melanom primar care nu s-a răspândit și care va putea fi înlăturat prin chirurgie;
-
stadiul II - apariția unei recidive, dar care nu arată semne de răspândire;
-
stadiul III - stadiul în care melanomul s-a răspândit în nodulii și pielea din apropiere;
-
stadiul IV - este cel mai grav stadiu al cancerului de piele și se caracterizează prin dispersarea către noduli mai îndepărtați și chiar organe intern.
Cum ne dăm seama că alunița/zona este malignă (melanom malign simptome)
Semnele de malignitate ale unei alunițe sau a unei zone/tumori pigmentate sunt date de regula ”ABCDE” utilizată de American Academy of Dermatology's:
A – asimetrie: forma unei jumătăți nu seamănă cu forma celeilalte jumătăți;
B - border: alunița/zona are margini neregulate;
C - culoarea este neomogenă;
D - diametru leziunii este mai mare de 6 mm;
E - se poate observa o evoluție în timp a leziunii/zonei cu privire la culoare, formă sau dimensiune.
Poze melanom malign
Mai jos puteți observa câteva poze cu forme de melanom.
Cum prevenim un melanom malign
Riscul apariției melanomului malign poate scădea în măsura în care:
-
evităm arsurile solare prin expunerea controlată la soare (de evitat perioada dintre orele 10:00 și 16:00);
-
folosim o cremă de fotoprotecție cu spectru larg UVA/UVB și factor de protecție înalt;
-
purtăm îmbrăcăminte adecvată care să ne protejeze de soare: pălărie, bluză cu mânecă lungă și ochelari de soare;
-
consult anual la medicul dermatolog și realizarea unei dermatoscopii pentru a crește precizia diagnosticului.
De asemenea, diagnosticul este susținut pe baza biopsiei excizionale pe toată grosimea, cu o margine de siguranță în jurul leziunii. Este obligatoriu ca fragmentul bioptic să fie prelucrat într-un centru anatomo-patologic cu experiență.
Monitorizarea pacientului cu melanom și posibile tratamente
Este important ca pacienții cu melanom să evite neapărat arsurile solare, expunerile prelungite neprotejate la soare și la radiațiile ultraviolete artificiale. De asemenea, aceștia vor fi instruiți să practice autoexaminarea periodică a tegumentului și a ganglionilor limfatici periferici. În plus, pacienții cu melanom vor efectua controale periodice pentru a fi monitorizați clinic cu scopul de a se detecta, cât mai precoce, posibila recidivă sau pentru a diagnostica alte tumori ale pielii.
Tratamentul este stabilit în funcție de stadiul bolii din momentul diagnosticării. Variantele optime de tratament, în acest tip de cancer de piele, pot fi:
-
excizia largă a tumorii cu margini de siguranță;
-
imunoterapia;
-
terapia target (în cazul prezenței genei BRAF V600).
Alimentație melanom malign
Specialiștii americani recomandă în cazul cancerelor o alimentație mai puțin bazată pe carne și mai mult orientată spre hrană vegetală. Câteva dintre alimentele recomandate și în cazul neoplaziei de la nivelul pielii sunt:
-
ceaiul - băutul ceaiului zilnic întărește sistemul imunitar datorită antioxidanților. Ceaiul verde este unul dintre cele mai bune surse de antioxidanți din plante.
-
legume - consumul de legume este iarăși un obicei foarte bun și ajută la scăderea riscului apariției cancerului de piele. Printre legumele recomandate sunt morcovul, brocoli, conopida, varza, hreanul sau legumele cu frunze. Toate acestea ajută la detoxifierea organismului și eliminarea substanțelor nocive.
-
peștele - cercetările au arătat ca un aport săptămânal de pește ajută la evitarea declansării bolilor.
În concluzie, melanomul malign este o boală canceroasă foarte periculoasă, dar depistată la timp se poate vindeca ușor. De asemenea, precauția și protejarea pielii este recomandată, în special în sezonul cald.
Dorim să auzim cât mai des ”m-am vindecat de melanom”, de aceea, chiar merită să acționăm și să ne programăm la un consult dermatologic. În cadrul GRAL Medical vă puteți programa la 021 323 0000 sau prin click aici!
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14391-melanoma