Planificare 3D/IMRT
Doresc sa aflu mai multe detalii
Planificare 3D-CRT
Evolutia tehnologica ne-a adus astazi posibilitatea de a fructifica incontestabilele avantaje ale radioterapiei conformationale tridimensionale (3D-CRT). Pentru a efectua planificarea 3D-CRT a tratamentului radioterapeutic, medicul radioterapeut curant si fizicienii medicali analizeaza mai intai dosarul medical al pacientului, urmarind investigatii efectuate anterior, precum Tomografia Computerizata de diagnostic (CT), Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), dar si analize medicale de sange, biopsii. Ulterior, pacientul efectueaza o examinare de tip imagistic la computerul tomograf simulator, examinare folosita pentru a delimita volumul tumoral si a organele de risc din jur.
In functie de rezultatul obtinut in urma examinarii CT are loc planificarea 3D-CRT a tratamentului radioterapeutic. Sistemul de planificare a tratamentului este foarte important intrucat trebuie sa asigure calitatea si eficienta maxima a tratamentului de radioterapie de care va beneficia pacientul. In majoritatea spitalelor acesta planificare a tratamentului se rezuma la o simpla estimare aritmetica a campului de iradiat - acesta poate fi mai mare sau mai mic decat dimensiunile volumului tumoral. Mai exista planificare 2D a tratamentului, in care sunt folosite sisteme de calcul rudimentare, care pot estima mai bine campul de iradiat, insa calculul dozei se face la o profunzime limitata a tesutului tumoral.
Imaginile si datele achizitionate la CT SIM sunt transferate catre statia de lucru, unde medicul radioterapeut curant va contura cu ajutorul softului dedicat FOCAL PRO, pe fiecare imagine, volumul tumoral si ariile ganglionare (dupa caz) si bineinteles organele cu risc din jur. In final, reconstructia acestor imagini pe care s-au delimitat zonele de interes, genereaza volume tridimensionale si implicit simularea virtuala a pacientului. Acesta etapa este cruciala si este comparabila ca si importanta si acuratete cu interventia de chirurgie oncologica. Diferenta este ca in cazul planificarii 3D conformationale nu este necesara prezenta fizica a pacientului.
Este foarte important ca in acest proces de conturare 3D sa fie delimitat intreg volumulul leziunii tumorale, altfel zonele care nu sunt delimitate, nu vor primi doza necesara de radiatii si se poate ajunge la reactivarea celulelor canceroase. Pe de alta parte, daca tesuturile sanatoase sau organele cu risc sunt cuprinse in zona de tratament, acestea vor primi o doza de radiatii necuvenita, rezultatul putand fi chiar distrugerea acestor tesuturi sanatoase. Astfel este imperativ necesar ca fasciculul de radiatii incident sa fie conformat corespunzator volumului tumoral si blocat pe zonele tesutului sanatos sau a organelor cu risc.
Dupa efectuarea conturarii 3D-CRT, fizicienii medicali stabilesc cu ajutorul softului dedicat XiO planul de incidente si geometria fasciculelor de radiatie. Dupa finalizarea acestei etape, planul de tratament se verifica prin simularea virtuala, stabilindu-se coordonatele reale ale volumului tumoral. Scopul final este obtinerea unei combinatii optime a dozelor de radiatii prescrise de medicul curant, evitarea organele cu risc din jurul volumului tumoral si asigurarea pentru pacient a celei mai bune rate de succes a tratamentului de radioterapie.
Plan de tratament 3D-CRT pentru un carcinom invaziv al valului palatin:
Distributia dozei de radiatie pe volumul tumoral
Se observa delimitarea volumului tumoral (rosu), a tesutului sanatos si a organelor cu risc din jur: ochi, nerv optic, trunchi cerebral, creier si piele.
Planificare IMRT
Planificarea INVERSA
Principiul planificarii IMRT – planificarea INVERSA:
- definirea dozei optime si a distributiei de doza in planul de tartament pentru VT SI OAR si determinarea de catre statia de planing a intensitatii si a campurilor de radiatii optime pentru a obtine doza necesara tratamentului.
Modelarea intensitatii fasciculului de radiatii
1. Cancer faringe-laringe-mediastin
Reprezentarea 3D a volumului de tratatat - rosu si a organului de risc - maduva – albastru.
2. Harta distributiei intensitatii de radiatiei calculata de sw prin tehnica de planificare inversa si utilizare MLC mod dinamic.
3. Imaginea pe film de control a formei campului iradiat utilizand colimatorul multilamelar in mod dinamic pentru modelarea intensitatii fasciculului de radiatiei.
Mai multe informatii utile gasiti aici.