Radioterapia in neoplasmul de prostata – CAZ
Doresc sa aflu mai multe detalii
“Un medic trebuie sa spuna lucrurilor pe nume, adevarul este singura optiune, daca vrem ca pacientii sa fie constienti si sa lupte alaturi de noi pentru viata”, dr. Constantin Ciubotaru, medic specialist radioterapie oncologica.
Ne dorim ca bunicii, tatii si sotii nostri sa fie sanatosi. Insa spre finalul vietii, boala poate sa le distruga tihna de care ar trebui sa se bucure la aceasta varsta inaintata. Doctorul Constantin Ciubotaru ne-a povestit cum radioterapia poate face minuni indiferent de varsta, e nevoie de un plan bun de tratament dar si de cooperare din partea pacientului.
Este si cazul unui pacient in varsta de 81 ani, care s-a prezentat la Spitalul OncoFort la consultatia de radioterapie, cu diagnosticul de cancer de prostata.
Starea pacientului la primul consult de radioterapie
In timpul consultatiei, am analizat dosarul pacientului. Biopsia din prostata arata adenocarcinom Gleason 8 avansat, ce prinde ambele parti ale prostatei. Scintigrafia osoasa indica segmentele osoase normale conform varstei, fara a fi prinse de metastaze. Computerul tomograf si RMN-ul (Rezonanta magnetica nucleara) descriau o prostata marita, de 4,5 cm cu o tumora ce invada structurile din jur. Analiza specifica prostatei denumita PSA (antigenul specific prostatei) arata o crestere semnificativa 47 ng/ml, având in vedere ca valoarea normala maxima este de 4 ng/ml. Analizele si investigatiile sunt utile in stabilirea diagnosticului dar si a tratamentului, fiind esentiale medicului pentru a stabili planul de tratament.
Consultatia de radioterapie si analiza dosarului sunt gratuite, iar tratamentul de radioterapie este decontat de CNAS.
Tratamentul de radioterapie pentru cancerul de prostata
Pacientul a inceput tratamentul hormonal antiandrogenic menit sa mentina in staza (in repaos) celulele tumorale din prostata. Am explicat pacientului ca, desi tratamentul hormonal este foarte bun, acesta nu distruge efectiv celulele tumorale in totalitate ci mai degraba le mentine "adormite". Doar radioterapia poate "arde" si distruge celulele canceroase din prostata. Mai este si optiunea operatiei, ce presupune scoaterea prostatei, dar la o varsta avansata riscurile unei operatii sunt mai mari. Avantajul radioterapiei este clar, iar pacientul, dar si familia sa, se pare ca au inteles importanta efectuarii tratamentului de radioterapie.
Pacientul a fost informat despre durata si cum se va desfasura tratamentul: aproximativ 2 luni zilnic, de luni pana vineri, fiind necesare numeroase expuneri pentru a reusi distrugerea tumorei si invazia din jurul ei. Totodata, i s-a explicat bolnavului ca trebuie sa respecte un regim alimentar, existand riscul de deranj abdominal din saptamana a 4-a. La fiecare sedinta, pacientul trebuia sa fie cu vezica plina, pe cat posibil cu scaun recent. A urmat apoi etapa in care s-a semnat consimtamantul informat, s-a alcatuit dosarul complet al pacientului si s-a stabilit programarea pentru simularea CT.
Primul pas in efectuarea unei radioterapii performante IRMT:VMAT este luarea de imagini prin tomografie. Pe acestea am desenat (conturat) prostata cu tumora si invazia, ganglionii din jur, pentru a stabili zona tinta. Am conturat pe tomografie si organele ce trebuie "pazite" din calea razelor: vezica urinara, rectul, intestinele, maduva, plexul nervos pelvin si oasele femurale.
Dupa efectuarea acestei tomografii urmeaza etapa de conturare, care dureaza aproximativ 2 zile. Apoi au fost calculate dozele si fasciculele de radiatii care, in cazul performantei tehnicii IMRT VMAT, reprezinta un arc circular de radiatie ce concentraza foarte strans radiatia la nivelul tintei tumorale, evitand excelent organele sanatoase.
Radioterapia de lunga durata
Cazul a fost prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, alcatuita din medici din mai multe specialitati, oncologi si radioterapeuti. Raportul Comisiei Oncologice indica radioterapia de lunga durata ca tratament curativ.
In aproximativ 7-10 zile, pacientul a fost anuntat ca trebuie sa se prezinte la cabinet pentru inceperea tratamentului.
Dupa inceperea tratamentului, barbatul a efectuat periodic analize de sange, teste pentru COVID-19 si consultatii de specialitate. Pacientul a efectuat zilnic sedinte de radioterapie, acestea sunt foarte precise, controlate prin imagini pe masa de tratament, fara a da nici un semn de "deranj". Abia in saptamana a 5-a, pacientul a acuzat diaree si usturimi, asa ca, i-a fost recomandata intensificarea regimului, ce a devenit foarte strict (orez, morcov fiert, ceai de menta, piept de pui la gratar etc).
Rezultatele radioterapiei pentru neoplasmul de prostata
Pe parcursul tratamentului starea pacientului s-a imbunatatit iar analizele de sange au fost in parametri cvasinormali. Dupa 3 luni, pacientul a fost chemat la control cu un nou RMN si PSA, el fiind in continuare sub tratament de manipulare hormonala.
La verificarea de la 3 luni de la tratamentul de radioterapie, RMN-ul arata disparitia tumorii si a invaziei acesteia, iar analiza PSA avand valoare scazuta foarte mult, de la 47 la 3 ng/ml, ceea ce ne indica un raspuns excelent la tratament.
Desigur, pentru a monitoriza atent cazul, pacientul va efectua la fiecare 3-6 luni cate un RMN la Clinica GRAL Radiologie, analiza de laborator PSA, la Clinica GRAL Diagnostic si controale oncologice, pentru a ne asigura 100% ca pacientul este in regula si vindecat pe termen lung.
Pentru programari la consultatii de radioterapie la dr. Constantin Ciubotaru, in cadrul Spitalului OncoFort, sunati la 021 323 0000 sau puteti sa efectuati programare online aici.