Rolul echipei de chirurgie in stabilirea planului de tratament al pacientului oncologic
Doresc sa aflu mai multe detalii
Spitalul OncoFort
Spitalul OncoFort este primul Centru Privat de Excelenta in Tratarea Cancerului din Romania, spital ce ofera servicii de radioterapie performanta, chimioterapie si chirurgie. Aici sunt diagnosticati si tratati lunar peste 1200 de pacienti.
Interventiile chirurgicale realizate in cadrul Spitalului OncoFort sunt orientate cu predilectie catre chirurgia oncologica laparoscopica sau deschisa. Interventiile care se efectueaza sunt din sfera chirurgiei digestive, generale, genito-mamare, ORL, toracice si urologice.
Echipa de chirurgie condusa de Prof. Dr. Irinel Popescu, combina tehnologia performanta a Spitalului OncoFort cu o experienta de peste 6 ani in Gral Medical in cele aproximativ 300 de interventii chirurgicale oncologice, cu rezultate deosebite, atat pentru interventiile simple, cat si pentru interventiile complexe, unele dintre acestea facute in premiera in sistemul privat.
Echipa multidisciplinara a spitalului
Domnul Prof. Dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Romane, Sectia de Stiinte Medicale, specializat in chirurgie digestiva, cu patologie hepatica, patologie pancreatica si patologie gastrica, ne dezvaluie cateva din detaliile activitatii echipei de chirurgie oncologica a Spitalului OncoFort.
“In Spitalul OncoFort si centrul de diagnostic Gral, exista o echipa multidisciplinara (tumor board), care se ocupa de managementul cancerului pe diversele localizari ale acestei maladii. Din aceasta echipa fac parte oncologi, radioterapeuti, anatomo-patologi si chirurgi. Aceasta echipa asigura un tratament integrat, care acopera atat partea oncologica (chimioterapie, radioterapie), cat si partea chirurgicala.
Pentru obtinerea celor mai bune rezultate in tratamentele oncologice – cancere, in ziua de astazi, trebuie sa functionam intr-o astfel de echipa multidisciplinara, in care, mai intai deciziile se iau pe baza discutiei in echipa, stabilindu-se planul de tratament, care ulterior este dus la indeplinire de aceiasi echipa.
As mentiona ca la aceste sedinte multidiciplinare de tumor board, din partea oncologiei participa Prof. Dr. Thomas Brodowicz, de la spitalul AKH - Viena, doamna Prof. Dr. Rodica Anghel si doamna Dr. Paula Toma.
Din punct de vedere al sectiei de chirurgie, care e cumva cea mai noua dintre sectii, desi are deja 6 ani de experienta, gama de interventii pe care le abordam este complexa si se adreseaza cancerelor digestive, dar nu numai acestora. Cancerele, atat cele din sfera digestiva (cancerul hepatic, cancerul pancreatic, cancerul de colon si de rect, cancerul gastric) cat si cele din sfera genitala (de corp sau de col uterin sau de ovare) sunt abordate in aceeasi viziune complexa si de colaborare intre chirurgi si oncologi.
Serviciile de radiologie si cel de anatomie patologica, unde lucreaza personal cu vasta experienta pe toata patologia oncologica, lucreaza in stransa legatura cu oncologia pentru stabilirea diagnosticului corect si a deciziilor de tratament. Probabil ca cei mai multi stiu ca in ziua de astazi, tratamentul cancerului se abordeaza in maniera personalizata, laboratorul avand un rol important, pentru ca fiecarui pacient i se efectueaza fie profilul genetic, fie analize de imunohistochimie, fie biologie moleculara, dupa caz si in functie de aceste rezultate sunt abordate anumite scheme de chimioterapie, radio-chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie.
Pentru echipa chirurgicala, examenul extemporaneu constituie un element important in stabilirea conduitei operatorii, rezultatul primit de la anatomo-patolog. De asemenea, examenul de certitudine este reprezentat de rezultatul histopatologic de la parafina, care, combinat cu examene de finete de imunohistochimie, orienteaza diagnosticul oncologic si tratamentul ulterior, tintit practic pe profilul pacientului. Intr-un asemenea mediu complex, chirurgul nu este doar un simplu operator, ci participa activ la bordul multidisciplinar, atat in hotararea planului de tratament, cat si in punerea acestuia in practica.
Calitatea vietii pacientului, principala noastra preocupare
Scopul nostru este de a-i asigura pacientului o calitate a vietii cat mai buna chiar in conditiile afectiunilor de tip cancer. Cu ajutorul radioterapiei sau chimioterapiei, sau radio-chimioterapiei se incearca transformarea leziunii, care initial era considerata inoperabila, intr-o leziune operabila. Chiar si in cazurile operabile, tratamentul poate incepe cu chimioterapia, pentru a imbunatati prognosticul bolnavului, pentru a-i oferi o sansa de supravietuire mai buna. In mediul multidisciplinar, prezenta chirurgului inca de la inceput, il face pe oncolog sa aiba viziunea tratamentului pacientului. Unul din scopurile majore ale acestui tratament, (terapia prechirurgicala, chimioterapie, radioterapie sau chimio-radioterapie) este acela de a-i oferi chirurgului sansa unei interventii care de multe ori poate sa ofere ani lungi de supravietuire si cateodata chiar vindecari ale acestor cazuri, de multe ori avansate.
Numarul de interventii efectuate a crescut de la an la an. Rezultatele acestei echipe multidisciplinare sunt in concordanta cu cele obtinute la nivel international. Revenind la actul chirurgical in sine, gama de interventii pe care o efectuam este aceeasi ca si in spitalele publice, dotarile sunt aceleasi ca si in serviciile cele mai dotate din spitalele publice. As mai mentiona faptul ca si in functie de dorinta pacientului, exista si tendinta de deplasare a unor anumite tipuri de interventii catre abordul minim invaziv, deci catre chirurgia laparoscopica.
Tratament complet, complex si integrat la standarde europene
Obiectivul in acest mediu oncologic este in primul rand salvarea vietii bolnavului si asigurarea unei durate de supravietuire cat mai lungi, respectand cele mai moderne principii oncologice.
In acelasi timp, interesul Spitalului OncoFort este de a folosi cele mai moderne tehnici in oncologie, printre care determinarea ganglionului sentinela in cancerul de san si in melanom, in aceasta idee de a face o chirurgie radicala, adusa la zi dupa protocoalele si ghidurile actuale.
Incercam sa oferim pacientilor ceea ce le pot oferi si spitalele europene, pentru noi a fost si ramane etalon spitalul AKH din Viena, la care ne raportam si constituie pentru noi repere si standarde la nivelul carora incercam sa ne ridicam.”
Este important de retinut ca in Spitalul OncoFort, decizia pentru tratarea pacientului se face in tumor board si este luata de o echipa a tuturor celor implicati in tratarea pacientului respectiv.
Pentru ca dosarul pacientului dumneavoastra sa poata fi analizat de catre echipa multidisciplinara (tumor board) a Spitalului OncoFort, trebuie sa il programati pentru o consultatie.
Domnul Prof. Dr. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metoda terapeutica in Romania, realizand primul transplant hepatic uman, in anul 2000. El este presedinte al Asociatiei Europene de Chirurgie incepand cu anul 2018. Asociatia Europeana de Chirurgie a fost conceputa pentru a oferi experiente educationale cuprinzatoare in cele mai importante domenii chirurgicale, cum ar fi chirurgia clinica, experimentala si a stiintelor conexe, educatiei chirurgicale si aspectelor socio-economice ale ingrijirii.
Prof. Dr. Irinel Popescu abordeaza cele mai complexe interventii din sfera oncologica in cadrul Spitalului OncoFort, printre care: Hepatectomie (rezectie partiala, a unuia sau a mai multor segmente de ficat), Rezectie pancreatica (excizia unei parti din pancreas), Gastrectomie (rezectie gastrica partiala sau totala), Colectomie - rezectia unei parti din colon (intestinul gros), Rezectie rectosigmoidiana - rezectia partii terminale a colonului (sigmoid, rect), Limfadenectomie (excizie a ganglionilor din zonele afectate de tumorile canceroase).
Prof. Dr. Irinel Popescu ofera consultatii de chirurgie oncologica si hepatologie. Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).