Scorul ROMA - important în determinarea apariției cancerului ovarian
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer feminin din lume, fiind a patra cauză de deces din cauza cancerului la femei. Anual, se raportează peste 200.000 de cazuri noi, la nivel mondial. În România, statisticile susțin existența a 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Diagnosticarea tardivă face ca această formă de cancer să aibă o mortalitate ridicată.
- Ce este scorul ROMA și care este utilitatea lui?
- Cui îi este indicată efectuarea testului ROMA?
- Scorul ROMA - pregătirea pentru analiză
- Interpretarea rezultatelor
- Cât este de precis scorul ROMA?
- Ce trebuie să faci în momentul în care scorul ROMA este ridicat?
- Alte metode de diagnostic pentru cancerul ovarian
- Când trebuie să te prezinți la medic pentru simptome sugestive pentru cancerul ovarian?
- Speranța de viață a pacientei care suferă de cancer ovarian
Ce este scorul ROMA și care este utilitatea lui?
Scorul ROMA este un algoritm dezvoltat în anul 2011, pentru a crește specificitatea procesului de estimare a riscului de cancer ovarian epitelial. ROMA este acronimul pentru Risk of Ovarian Malignancy Algorithm, iar testul a fost gândit inițial pentru a determina probabilitatea de a identifica tumori maligne în timpul intervenției chirurgicale efectuate la femei în pre sau postmenopauză și care prezintă o masă pelvină.
Testul ROMA este un test seric calitativ al cărui rezultat este comunicat sub forma unui scor numeric obținut consecutiv determinării:
- CA-125, biomarker oficial pentru cancerul ovarian;
- HE4, valoarea proteinei epididimale 4 în ser, care crește în cazul cancerului ovarian, dar manifestă o specificitate redusă pentru aceasta;
- Statusului pre sau post menopauză al pacientei.
Coroborarea rezultatelor permite un calcul relativ precis al riscului de cancer ovarian. Pacientele cu un risc crescut pot fi monitorizate și tratate adecvat, pentru aceasta fiind necesară simpla efectuare a unei analize de sânge.
Cui îi este indicată efectuarea testului ROMA?
Testul ROMA este un test neinvaziv care poate fi efectuat, practic, de orice femeie. El le este recomandat, în general, următoarelor categorii de paciente:
- Femei peste 18 ani care au o formațiune ovariană;
- Femei peste 18 ani care au planificat o intervenție chirurgicală pentru o formațiune ovariană.
Este important ca pacienta să înțeleagă că scorul ROMA nu este o investigație cu scop de diagnostic. El este o metodă de încadrare a pacientei într-o categorie de risc crescut sau scăzut pentru cancerul ovarian, după ce a fost identificată o masă tumorală pelvină.
Scorul ROMA - pregătirea pentru analiză
Pentru efectuarea calculării scorului ROMA nu este necesară niciun fel de pregătire specială. Se recoltează, în orice moment al zilei, o probă de sânge venos. Este necesar ca biletul de trimitere pentru analiză să specifice dacă este vorba despre o pacientă în premenopauză sau la menopauză, interpretarea rezultatelor depinzând de această informație.
Interpretarea rezultatelor
Interpretarea rezultatelor depinde de statusul pacientei, astfel:
Femei aflate în premenopauză:
- Scor ROMA mai mare sau egal cu 11,4% = risc crescut de a depista cancer ovarian epitelial;
- Scor ROMA mai mic de 11,4% = risc scăzut de a depista cancer ovarian epitelial.
Femei aflate în postmenopauză:
- Scor ROMA mai mare sau egal cu 29,9% = risc crescut de a depista cancer ovarian epitelial;
- Scor ROMA mai mic de 29,9% = risc scăzut de a depista cancer ovarian epitelial.
Dacă ne referim la analiză scor ROMA și valori normale, acestea sunt cele mai mici de 11,4%, respectiv 29,9%.
Cât este de precis scorul ROMA?
Scorul ROMA are o specificitate crescută pentru calcularea riscului de cancer ovarian la femeile la care a fost identificată o formațiune pelvină. Totuși, există unele interferente care îi pot reduce acuratețea, după cum există și situații în care utilizarea lui nu este considerată relevantă:
- Fumatul influențează nivelul de HE4, ceea ce poate duce la rezultate eronate;
- Vârsta influențează concentrația de HE4, motiv pentru care interpretarea rezultatelor trebuie să țină cont și de acest parametru;
- Afecțiunile renale determină creșterea HE4, inclusiv în fazele timpurii de boală;
- Endometrioza se asociază cu creșterea valorilor CA 125. Endometrioza și scorul ROMA au o legătură relativ strânsă;
- Insuficiența cardiacă congestivă este una dintre cauzele creșterii CA 125;
- Ciroza hepatică reduce rata de metabolizare a CA 125, ceea ce se asociază cu valori serice crescute;
- Valorile CA 125 sunt mai mari la femeile în perioada fertilă, ceea ce face ca rata de cazuri fals pozitive la acest segment de vârstă să fie mai mare;
- Sensibilitatea CA 125 este de doar 50% în stadiul I de boală, ceea ce face ca scorul ROMA să fie un instrument discutabil în cazul diagnosticării fazelor incipiente de cancer ovarian. Specificitatea HE4 este net superioară celei a CA 125 în această etapă a bolii;
- Tratamentul cu biotină în doze mari poate oferi valori eronate;
- O concentrație de factor reumatoid mai mare de 250 UI/ml face ca testul ROMA să fie contraindicat;
- Vârsta mai mică de 18 ani face ca scorul ROMA să nu fie utilizabil;
- Scorul ROMA nu se poate calcula la pacientele care au primit tratament pentru neoplazie;
- Scorul ROMA nu este relevant la pacientele care se află sub tratament chimioterapic.
Ce trebuie să faci în momentul în care scorul ROMA este ridicat?
Determinarea scorului ROMA se realizează în contextul identificării, prin metode imagistice, a unei formațiuni tumorale la nivel pelvin. Acest lucru înseamnă că testul de efectuează la recomandarea medicului, iar rezultatele obținute vor fi interpretate de către acesta. Ce arată scorul ROMA mărit? O probabilitate crescută ca formațiunea pelvină identificată să fie de natură malignă.
Parcursul obișnuit al unei paciente în cazul căreia rezultatele scorului ROMA indică un risc crescut de cancer ovarian epitelial este vizita la medicul oncolog, care va recomanda un proces etapizat, astfel:
- Investigații imagistice suplimentare, mai precise și mai detaliate, pentru identificarea poziției și dimensiunilor formațiunii și relația acesteia cu structurile anatomice din cavitatea pelvină;
- Interventia chirurgicala pentru extirparea parțială sau totală a tumorii, în funcție de raporturile acesteia cu țesuturile învecinate;
- Un protocol de chimioterapie adecvat.
Alte metode de diagnostic pentru cancerul ovarian
Protocolul de diagnostic pentru cancerul ovarian include mai multe etape, analize, teste și determinări, în funcție de specificul și particularitățile fiecărei paciente:
- Investigații imagistice avansate reprezentate de RMN sau de CT;
- Teste oncologice pentru cancerul ovarian;
- Biopsia pentru prelevarea și analiza histopatologică a unui fragment din formațiunea identificată;
- Laparoscopia pentru extragerea tumorii;
- Biopsia histeroscopică și histeroscopia pentru examinarea unei eventuale extinderi a tumorii la nivelul uterului;
- Histerectomia;
- Endoscopia pelvină.
Când trebuie să te prezinți la medic pentru simptome sugestive pentru cancerul ovarian?
Cancerul ovarian este diagnosticat târziu, în majoritatea cazurilor, pe de o parte, pentru că prezentarea la medic se face târziu, pe de altă parte, pentru că simptomele nu sunt specifice.
Printre simptomele sugestive pentru cancerul ovarian enumerăm:
- Durerile abdominale în zona pelvină;
- Creșterea în volum a abdomenului, în absența sarcinii;
- Urinare frecventă, în absența simptomelor sugestive pentru o infecție urinară;
- Scădere inexplicabilă în greutate;
- Hemoragii vaginale eratice sau instalate postmenopauză;
- Simptome digestive constante de tipul grețurilor, vărsăturilor, indigestiei.
Speranța de viață a pacientei care suferă de cancer ovarian
International Agency for Research in Cancer comunică o rată medie de supraviețuire la 5 ani a pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian de 46%. Rata medie de supraviețuire la 5 ani crește la 94% în cazul diagnosticării precoce a cancerului ovarian, în stadiul I de boală, când tumora este limitată la nivelul ovarului/ovarelor.
Lipsa de specificitate a simptomelor și faptul că o mare parte a populației feminine nu se prezintă la consulturi periodice, regulate, anual, conform recomandărilor în vigoare, fac ca 75% dintre cazuri să fie depistate într-un stadiu avansat.
Cancerul ovarian este o entitate patologică gravă, considerată a patra cauză de mortalitate din cauza cancerului, în rândul femeilor. Principala cauză a acestei situații are legătură cu diagnosticarea tardivă a bolii, ca urmare a simptomatologiei nespecifice. În acest context, un instrument de lucru ca scorul ROMA este binevenit pentru instituirea cât mai rapidă a protocolului de tratament adecvat.
Bibliografie:
Kumar, Vijay, et al. “Diagnostic Value of Risk of Malignancy Algorithm (ROMA) in Adnexal Masses.” The Journal of Obstetrics and Gynecology of India, vol. 70, no. 3, 23 Dec. 2019, pp. 214–219, https://doi.org/10.1007/s13224-019-01295-3. Accessed 12 Nov. 2021.
Montagnana, Martina, et al. “The ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) for Estimating the Risk of Epithelial Ovarian Cancer in Women Presenting with Pelvic Mass: Is It Really Useful?” Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, vol. 49, no. 3, 1 Jan. 2011, https://doi.org/10.1515/cclm.2011.075. Accessed 14 Aug. 2020.
“Ovarian Cancer | AACC.org.” Www.aacc.org, www.aacc.org/cln/articles/2013/march/ovarian-cancer. Accessed 8 Feb. 2023.
“ROMA - Overview: ROMA Score (Ovarian Malignancy Risk Algorithm), Serum.” Www.mayocliniclabs.com, www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Overview/62661#:~:text=In%20premenopausal%20women%2C%20a%20risk. Accessed 8 Feb. 2023.
Sursa foto: Shutterstock