Sfaturi și recomandări legate de alimentația bolnavilor de cancer. Alimente interzise în timpul chimioterapiei
Doresc sa aflu mai multe detalii
Propriu-zis nu există alimente care stopează cancerul, dar cu siguranță o nutriție adecvată are o mulțime de beneficii pentru bolnavii de cancer, prin urmare merită întreaga atenție.
-
Ce alimente trebuie să evite pacientul oncologic, în general
-
Vitamine interzise în cancer
-
Alimente interzise în cancer de colon (rectal)
-
Alimente interzise în cancer pulmonar
-
Alimente interzise în timpul chimioterapiei
-
Alimente pe care pacienții oncologici este de preferat sa le consume
Ce alimente trebuie să evite pacientul oncologic, în general
Alimentele și suplimentele alimentare par să fie exact ceea ce are nevoie un pacient oncologic pentru a crește vitalitatea și rezistența organismului. În fond, se știe de ce slăbesc bolnavii de cancer, se știe că tratamentul specific împotriva cancerului are adesea, ca efect secundar, greața și pierderea poftei de mâncare, și nimeni nu are nici un interes să afle cât rezistă un om bolnav de cancer fără mâncare.
Ei bine, există anumite alimente interzise în timpul chimioterapiei, există vitamine interzise în cancer, există anumite specificații legate de administrarea de dulciuri pentru bolnavii de cancer, iar numeroase facilități pentru bolnavii de cancer au, în echipă, un medic nutriționist care contribuie la formularea corectă de rețete de mâncare pentru bolnavii de cancer.
-
Pacienții care suferă de cancer de prostată trebuie să evite consumul de ouă și lactate. Oricât de îndepărtată ar fi legătura dintre ouă și prostata, studiile demonstrează că o alimentație bogată în ouă este asociată cu o creștere a riscului de cancer de prostată agresiv;
-
Unele alimente și condimente pot interfera cu modul în care organismul reușește să metabolizeze medicamentele folosite în chimioterapie: usturoiul, ginkgo biloba, echinacea și ginsengul ar trebui să dispară din meniu, în perioada tratamentului;
-
Ceaiurile din plante conțin polifenoli care interferează cu unele medicamente folosite în chimioterapie: vincristina, vinblastina, tamoxifenul sau inhibitorii de tirozin kinază; mai bine să le eviți pe perioada tratamentului;
-
Grapefruitul și sucul de grapefruit inhibă unele enzime hepatice, ceea ce poate avea efect negativ asupra modului în care sunt metabolizate medicamentele;
-
Ceaiul verde interferează cu efectele unuia dintre cele mai folosite medicamente împotriva mielomului multiplu.
Vitamine interzise în cancer
Atunci când pacienții iau în calcul un regim alimentar cancer pulmonar, sau când se formulează un mic dejun pentru bolnavii de cancer, există tentația unei rețete cât mai bogată în nutrienți și vitamine. În fond, vorbim mereu despre importanța vitaminelor pentru un stil de viață sănătos. Ei bine, atunci când vine vorba despre alimentația în cancer de sân sau despre rețete de mâncare pentru bolnavi de cancer, vitaminele necesită multă prudență.
Iată câteva informații demonstrate prin studii științifice (Paula Ravasco, Nutrition in Cancer Patients), despre impactul unor vitamine asupra pacienților oncologici:
-
Antioxidanții reduc eficiența chimioterapiei și a radioterapiei. Unul dintre efectele acestor terapii este crearea unui exces de radicali liberi la nivelul celulelor tumorale, în ideea de a le omorî. Antioxidanții nu fac decât să neutralizeze acești radicali liberi, ceea ce reduce efectul tratamentului;
-
Vitamina A are toxicitate hepatică și accentuează efectele toxice ale chimioterapiei, care este cunoscută pentru modul în care suprasolicită ficatul și rinichii;
-
Vitamina B12 administrată în timpul curelor de chimioterapie crește incidența recidivelor;
-
Vitamina D, vitamina E și betacarotenii par să reducă eficiența tratamentelor oncologice;
-
Acidul folic este recomandat numai în anumite perioade, în funcție de calendarul curelor de chimioterapie;
-
În cancerul de sân, suplimentele de fier și de vitamina B12 administrate în timpul chimioterapiei par să aibă efecte negative asupra ratei de supraviețuire.
Alimente interzise în cancer de colon (rectal)
Dacă e să aducem în discuție o dietă cancer colon operat, începem prin a spune că este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare intervenției, să ai dificultăți legate de tranzitul intestinal accelerat și scaunele moi sau apoase. În aceste condiții, alimentele cu un conținut ridicat de fibre, cum sunt fructele și legumele, pot accentua problema.
Multe dintre tratamentele împotriva cancerului de colon se soldează cu schimbări permanente ale digestiei și tranzitului intestinal - o colostomie, de exemplu, necesită o recuperare de luni de zile înainte ca intestinul să își reia funcțiile normale.
Singurele alimente interzise în cancer de colon sunt cele de tip fast-food și cele caracteristice unei diete nesănătoase. Dar există recomandări pentru a evita o serie de alte alimente, susceptibile a declanșa sau accentua probleme digestive deja existente:
-
Fructele și legumele cu un conținut foarte ridicat de fibre;
-
Ceapa, varza de Bruxelles și varza;
-
Fasolea și lintea;
-
Băuturile carbogazoase și berea;
-
Alimentele grele și pe cele foarte bogate în grăsimi.
Alimente interzise în cancer pulmonar
Alimentația este foarte importantă în tratamentul cancerului pulmonar, având în vedere că, la un moment dat, în timpul terapiei, aproximativ 70% dintre pacienți ajung să fie subnutriți. Conform specialiștilor, recomandarea este pentru un regim alimentar care să susțină un sistem imunitar activ și sănătos. Alimente interzise în cancer pulmonar ar fi:
-
Alimentele foarte grase, prăjelile și alimentele foarte condimentate;
-
Alimentele fierbinți;
-
Cofeina;
-
Ouăle - se consumă doar ouă tari, fierte timp de 10 minute;
-
Lactatele nepasteurizate;
-
Iaurturile nepasteurizate și înghețată;
-
Produsele cu creme nepreparate termic;
-
Sushi și alte rețete cu pește crud;
-
Mierea și sucurile nepasteurizate.
Toate aceste alimente au potențialul de a transmite bacterii patogene ce vor determina infecții foarte dificil de tratat, în condițiile în care sistemul imunitar este deja afectat de tratamente.
Alimente interzise în timpul chimioterapiei
Este foarte important să știi ce se petrece în corpul tău în timpul chimioterapiei, ca să înțelegi de ce organismul are nevoie de o susținere suplimentară, din punct de vedere al nutriției. De cele mai multe ori, chimioterapia determină o reducere a numărului de limfocite din organism, ceea ce înseamnă că vei deveni mult mai susceptibil la infecții.
Inhibarea sistemului imunitar presupune, de asemenea, riscul ca orice infecții contractezi să fie mai dificil de tratat și să evolueze mai grav decât în mod normal. Prin urmare, specialiștii recomandă să eviți, în alimentație cancer următoarele:
-
Peștele crud sau gătit superficial;
-
Ouăle moi sau crude, inclusiv preparatele care includ ouă crude, de tipul maionezei;
-
Brânzeturile moi și lactatele nepasteurizate;
-
Legumele și fructele nespălate sau spălate insuficient.
Practic, aceste alimente interzise în timpul chimioterapiei au un risc crescut de a declanșa o infecție digestivă, care va da peste cap atât organismul pacientului, cât și cura de tratament începută. De asemenea, lista de alimente interzise în timpul chimioterapiei include ingrediente nesănătoase, care suprasolicită inutil ficatul și rinichii, deja afectați de toxicitatea medicamentelor administrate.
Alimente pe care pacienții oncologici este de preferat să le consume
Există, adeseori, tentația de a administra vitamine după radioterapie, de a căuta cele mai eficiente alimente împotriva cancerului sau de a găsi remedii miraculoase în diferite ierburi și ceaiuri. Poate că nu există, propriu-zis, un meniu radioterapie, dar cu siguranță există recomandări medicale și nutriționiști specializați în alimentația pacienților oncologici. Iată ce alimente ar trebui să se regăsească în dieta acestora:
-
Proteine de origine vegetală: fasolea, lintea, năutul, nucile și semințele sunt surse de proteine recomandate în timpul tratamentului oncologic. În cazul unui aport de proteine animale, se va prefera carnea de pasăre și carnea de pește;
-
Grăsimi mono- și polinesaturate: avocado, ulei de măsline, ulei din semințe de struguri, nuci sunt surse de acizi grași omega-3;
-
Carbohidrați sănătoși din alimente minim procesate: făină de grâu integrală, făină de ovăz integrală, tărâțe. Toate acestea sunt surse de fibre solubile, care mențin sănătatea tractului intestinal.
Rețete de mâncare pentru bolnavi de cancer aflați în tratament
Atunci când vine vorba despre alimentație cancer, resursele de energie și imaginație în ceea ce privește alimentația pot fi reduse. Pacientul oncologic, mai ales cel aflat în tratament oncologic, se confruntă cu numeroase efecte secundare ale tratamentelor, anorexia fiind unul dintre cele mai frecvent întâlnite. Toxicitatea crescută a chimioterapiei face ca lipsa poftei de mâncare să fie dublată de o stare permanentă de greață și vărsături.
În acest context, este foarte important ca pacientul să beneficieze de susținerea familiei și a unui specialist. Printre recomandările cheie legate de alimentație se numără:
-
Consumă alimente cu o concentrație mare de nutrienți, pentru a compensa pentru porțiile mici: fasolea și alte boabe, carnea de pui și pește, iaurtul și ouăle fierte tari sunt câteva idei;
-
Alege alimentele bogate în proteine, care trebuie consumate la începutul mesei, când apetitul este mai pronunțat;
-
În cazul imposibilității de a consuma alimente, bea milkshake, smoothie, suc de fructe și legume sau supă;
-
Mănâncă des, porții mici;
-
Păstrează la congelator porții din alimentele sau rețetele preferate, ca să ai mereu la îndemână ceva bun;
-
Spală-te des pe dinți, pentru a elimina gusturile neplăcute.
Mic dejun pentru bolnavii de cancer
Nu există o rețetă standard pentru micul dejun al bolnavului de cancer. Totuși, fiind prima masă a zilei, mulți pacienți susțin că le este mai ușor să se alimenteze corespunzător - le este foame, după pauza alimentară nocturnă, iar simptomele neplăcute nu au apărut încă.
Dacă acesta este și cazul tău, sau al persoanei dragi pe care o ai în grijă, pregătește un mic dejun cât mai hrănitor, pentru a încerca să compensezi pentru lipsa de apetit care ar putea apărea mai târziu, în timpul zilei.
Regim alimentar cancer pulmonar
Deși nu există nici un plan alimentar care să vindece cancerul pulmonar, o alimentație echilibrată poate contribui la suportarea mai ușoară a tratamentului și la menținerea unei stări generale bune. O alimentație adecvată unui pacient diagnosticat cu un tip de cancer pulmonar trebuie să includă:
-
Ouă bine preparate termic;
-
Lactate pasteurizate, degresate;
-
Nuci, semințe și unturi din nuci și semințe;
-
Fasole și alte boabe;
-
Alimente din soia;
-
Legume și fructe bine spălate;
-
Cereale integrale: pâine integrală, ovăz și tărâțe, paste integrale, orez brun;
-
Grăsimi sănătoase din avocado, nuci, semințe și ulei de măsline.
Cel mai bun fruct împotriva cancerului
Există tentația de a căuta, în permanență cel mai bun fruct împotriva cancerului, cea mai bună legumă împotriva cancerului, cel mai bun remediu din plante care combate cancerul și așa mai departe. Specialiștii recomandă să nu cădem în această capcană atunci când vine vorba despre alimentație cancer. Toate fructele și legumele sunt eficiente în prevenirea cancerului și toate fac parte dintr-un plan echilibrat de alimentație.
Chiar dacă diagnosticul de cancer nu va dispărea ca urmare a unui aport semnificativ dintr-un anumit fruct, specialiștii consideră că printre cele mai sănătoase fructe, care nu ar trebui să lipsească din alimentație, se numără:
-
Merele;
-
Fructele de pădure;
-
Legumele crucifere (broccoli, conoopidă, kale, varză);
-
Morcovii;
-
Peștele gras;
-
Nucile;
-
Boabele și semințele (fasole, linte, năut);
-
Strugurii.
Recomandările diferă în funcție de pacient și de tipul afecțiunii. Alimentația pacientului oncologic este un subiect complex, care merită o atenție deosebită, deoarece face parte din planul unui tratament de succes. Medicul curant este cel mai în măsură să facă recomandări pe marginea acestui subiect și să recomande un nutriționist specializat pe problemele pacienților oncologici, care să creeze un plan alimentar adecvat și corect.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324193
-
https://www.webmd.com/lung-cancer/features/foods-for-lung-cancer
-
https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/cancer-nutrition-services/recipes.html
-
https://www.cancer.net/blog/2014-04/foods-avoid-during-cancer-treatment
-
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cancer/cancer-diet-foods-to-add-and-avoid-during-cancer-treatment
-
https://www.webmd.com/lung-cancer/features/foods-avoid-lung-cancer#:~:text=Though%20your%20nutritional%20needs%20can,lead%20to%20nausea%20and%20diarrhea.
-
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/bowel-cancer/living-with/eating
-
https://www.cancercenter.com/integrative-care/naturopathic-support/natural-supplements-to-avoid
-
https://www.webmd.com/cancer/news/20230119/people-with-cancer-should-be-wary-of-taking-dietary-supplements
-
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/dietary-interactions-pdq
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723589/
-
https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/eating-well-during-your-treatment
-
https://www.cancercenter.com/community/blog/2021/02/nutrition-for-cancer-patients
-
https://www.cancer.net/survivorship/healthy-living/nutrition-recommendations-during-and-after-treatment
-
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/nutrition-pdq#:~:text=Eat%20foods%20that%20are%20high,desserts%2C%20and%20fried%20foods).