Tratament cancer de prostata – prezentare de caz
Doresc sa aflu mai multe detalii
In Romania, cancerul de prostata este al treilea tip de cancer care cauzeaza decesul in randul barbatilor, conform datelor publicate de Institutului National de Statistica, sursa: IARC Globocan. Cancerul de prostata reprezinta cresterea necontrolata a celulelor de la nivelul prostatei. Exista forme cu o crestere lenta, dar si forme agresive de cancer de prostata la care aparitia metastazelor se produce rapid, cu o rata ridicata de raspandire in organism. O parte din pacientii care dezvolta cancer de prostata sunt asimptomatici, boala fiind descoperita intamplator printr-un screening, in urma efectuarii unui test PSA. De cele mai multe ori insa, apar simptomele cresterii in volum a glandei prostatice: urinare frecventa, dificila, in special noaptea, jet urinar slab si/sau interupt, dureri la urinare, insotite de aparitia sangelui in urina, tulburari erectile. In cazul existentei metastazelor pot sa apara si dureri pelviene, scadere ponderala, inapetenta, dureri osoase, paloare tegumentara.
Diagnosticul este stabilit in urma unor controale si analize efectuate de catre pacient. Barbatii care au acest tip de cancer trebuie sa se prezinte la oncolog si impreuna decid inceperea tratamentului.
Dr. Paula Toma medic primar oncolog, ne prezinta povestea unui astfel de pacient, un barbat in varsta de 63 ani, care s-a prezentat in 2013, când avea deci 56 ani, cu durere la nivelul oaselor pelvine si multiple determinari secundare osoase cu punct de plecare neprecizat. S-a efectuat o biopsie osoasa care a relevat determinare secundara de carcinom cu punct de plecare prostatic.
Evaluarea nivelului PSA (Antigenul specific prostatic) a confirmat diagnosticul. Pacientul a inceput radioterapia osoasa in scop antalgic pentru ca durerea nu mai putea fi controlata cu analgetice. Apoi, conform standardelor terapeutice de la acea vreme, s-a administrat chimioterapie si tratament cu inhibitori de osteoclaste. Dupa 6 serii de tratament la Spitalul OncoFort, nivelul PSA a scazut la valori normale, iar pacientul a continuat tratamentul cu terapie antihormonala timp de aproape 2 ani si jumatate. Periodic, pacientul venea la Spitalul OncoFort pentru analize de control specifice. Una din analizele de laborator, PSA a inceput, insa, din nou sa creasca concomitent cu aparitia de noi focare metastatice osoase, descoperite la examenele imagistice efectuate. S-a instituit din nou tratamentul chimioterapic cu normalizarea (restabilizarea) nivelului PSA. Dupa o noua tentativa de tratament cu terapie antihormonala standard, PSA a inceput din nou sa creasca.
Tratament revolutionar cu eficacitate crescuta in cancerul de prostata
In acel moment tocmai se rambursase o noua terapie antihormonala de noua generatie, revolutionara deci si cu rezultate promitatoare. Pacientul a primit noul tratament si din 2017 pana in toamna lui 2019 boala a fost stationara. Apoi la analizele de laborator efectuate, s-a observat ca nivelul PSA a inceput din nou sa creasca si in lipsa evidentei imagistice a noilor focare s-a considerat ca singura localizare in care progresa boala este prostata. S-a initiat radioterapia la nivelul prostatei dupa care PSA a scazut o scurta perioada de timp dar apoi a reinceput sa creasca.
Evaluarea imagistica a aratat diseminare la nivelul ganglionilor subdiafragmatici, in special cei lomboaortici. S-a reinitiat tratamentul cu chimioterapie in februarie 2020 sub care nivelul PSA a scazut.
In tot acest timp a fost continuat tratamentul cu inhibitori de osteoclaste in scopul stabilizarii determinarilor secundare osoase, dupa 4 ani de tratament lunar s-a trecut la administrarea la 3 luni a acestuia pentru a scadea riscul aparitiei osteonecrozei de mandibula, o complicatie de temut al acestei terapii.
Sansa unei vieti normale
Inca de la inceputul tratamentului, din 2013, starea pacientului a fost una foarte buna si s-a mentinut in toata aceasta perioada.
De asemenea, toleranta la tratament, indiferent daca vorbim de cel chimio, hormono sau radioterapic a fost foarte buna. Astfel, pacientul, initial salariat, iar acum pensionar, si-a putut desfasura activitatile profesionale si casnice aproape la fel pe toata perioada tratamentului.
Consultatii online la Spitalul OncoFort
Pentru ca este o perioada dificila pentru toata lumea, dar in special pentru bolnavii oncologici, din cauza pandemiei create de Coronavirus, Spitalul OncoFort, prin Clinica GRAL Online, vine in ajutorul pacientilor prin consultatiile oncologice online.
Medicii oncologi disponibili si serviciile medicale oferite le gasiti aici:
https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE
Programari telefonice la 021 323 0000