Tratament cancer hipofaringian in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul hipofaringian (cancerul laringofaringian) apare in hipofaringe sau laringofaringe (partea inferioara a gatului, situata deasupra esofagului). In declansarea cancerului hipofaringian contribuie mai multi factori: fumatul, consumul de alcool, poluarea mediului inconjurator, procese patologice de lunga durata netratate.
Specialistii OncoFort recomanda un stil de viata sanatos pentru a reduce riscurile acestui tip de cancer: sa renuntati la alcool, fumat, alimente condimentate, bauturi acidulate si cele fierbinti.
Caz cancer de hipofaringe
Pacientul F.A., in varsta de 55 de ani, s-a prezentat la Gral Medical pentru un consult ORL, acuzand disfonie si tumefactie la nivel submandibular bilateral, simptome debutate in urma cu aproximativ 6 luni. Pacientul este fumator. A fost sfatuit sa abandoneze fumatul.
La examinarea clinica s-au palpat cateva formatiuni tumorale la nivel cervical bilateral, cea mai mare masurand 4 cm. S-a efectuat faringoendoscopie flexibila, care a evidentiat prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul hipofaringelui, din care s-au prelevat biopsii. Rezultatul histopatologic a confirmat prezenta unui carcinom non-keratinizant moderat diferentiat.
In continuare, i s-au recomandat examinari RMN ale craniului si regiunii cervicale si CT ale toracelui, abdomenului si pelvisului. Imaginile au aratat prezenta tumorii de la nivel hipofaringian cu extensie la nivelul spatiului parafaringian bilateral si adenopatii cervicale bilateral, fara determinari secundare la nivelul celorlalte organe.
Cazul pacientului a fost discutat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, formata din profesori de oncologie si radioterapie si din medici de diverse specialitati, cum ar fi oncologie, radioterapie, chirurgie, iar decizia terapeutica a fost initierea chimio-radioterapiei.
S-a administrat radioterapie in doza totala de 66Gy in 33 de fractii timp de 6,5 saptamani si chimioterapie concomitenta cu Cisplatin saptamanal, obtinandu-se raspuns complet.
RMN-ul efectuat post-tratament nu a mai evidentiat prezenta bolii la nivel hipofaingian, iar endoscopia si biopsia nu au confirmat prezenta tumorii reziduale.
In prezent, pacientul se prezinta la controale ORL periodice si efectueaza RMN trimestrial, pentru decelarea precoce a unei eventuale recidive ale bolii. De asemenea, a renuntat la fumat.
Beneficiază de:
⇒ primul consult gratuit de radioterapie
⇒ tratamente de radioterapie și chimioterapie DECONTATE integral (CNAS).
Programează-te la 021 323 0000 sau completând formularul de mai jos