Tratament cancer mamar metastatic - CAZ
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de san este adesea descoperit in stadii avansate din cauza lipsei screeningului. Este esential ca fiecare femeie sa efectueze periodic consult de specialitate si investigatii de control. Descoperit in stadii incipiente, creste atat eficienta tratamentului cat si sansa de supravietuire.
Dr. Constantin Teodor, Specialist Oncolog, ne prezinta cazul unei tinere paciente care a fost tratata cu succes de cancer mamar metastatic:
De la diagnosticul cancerului mamar la tratament
In urma cu 2 ani primeam provocarea de a trata o tanara pacienta in varsta de 30 de ani cu diagnosticul de cancer mamar metastatic. Cu ocazia primei consultatii, aveam sa descopar o boala avansata cu multiple metastaze pulmonare si osoase. Pacienta se afla in imposibilitatea de a merge distante scurte sau de a urca numai cateva trepte.
Avand foarte putine informatii obtinute din analiza histopatologica a biopsiei mamare, am solicitat examene suplimentare de imunohistochimie si biologie moleculara. Rezultatele testelor au fost prezentate in comisia oncologica multidisciplinara si in timp foarte scurt pacienta a inceput tratamentul. Un tratament personalizat, ce a asociat pe langa chimioterapia clasica si tratament cu molecule noi (anticorpii Trastuzumab si Pertuzumab) potrivite receptorului HER2 identificat in urma testelor de biologie moleculara.
Evolutia pacientei sub acest tratament a fost una rapid favorabila, dupa numai aproximativ 2 luni aceasta putand sa renunte la suplimentarea cu oxigen si sa se reintoarca treptat la activitatile zilnice obisnuite, evaluarea imagistica (computer tomograf) avand sa confirme rezultatul bun al terapiei cu reducerea semnificativa a tumorii mamare si a metastazelor pulmonare.
Tratamentul cancerului dupa progresia la nivel cerebral
Continuand tratamentul si urmarirea periodica, dupa un an, se observa in cadrul monitorizarii aparitia catorva mici determinari secundare cerebrale. Astfel, cazul a fost rediscutat in comisia oncologica multidisciplinara unde s-a luat decizia de iradiere a metastazelor cerebrale si schimbarea tratamentului anterior cu un altul de linia a doua, de generatie mai noua, o terapie relativ recent patrunsa in tara noastra, ce reprezinta o combinatie intre un anticorp si un citostatic. Pacienta a tolerat foarte bine noul tratament, fara efecte secundare majore, calitatea vietii s-a imbunatatit constant si pacienta s-a reintors la activitatile obisnuite in mai putin de o luna de la diagnosticul progresiei.
In prezent, pacienta este monitorizata periodic, isi mentine o stare generala buna, duce o viata normala, iar evaluarile imagistice arata o stationare a bolii.
Pacienta a beneficiat de un plan de tratament personalizat ce a constat intr-o terapie tintita. Eficienta tratamentului a ajutat-o pe pacienta noastra sa isi reia rapid activitatile zilnice din viata sa si sa depaseasca aceasta perioada.
Importanta screeningului in cancerul mamar
Afectiuni grave, precum cancerul mamar, pot fi tratate eficient daca sunt descoperite inca din stadii incipiente. Se recomanda efectuarea unui consult de specialitate periodic in cadrul caruia se pot realiza investigatii pentru examinare amanuntita: ecografie mamara sau mamografie. In functie de stadiul bolii, se poate recomanda CT, RMN mamar sau biopsie. Afla mai multe aici despre primii pasi in depistarea cancerului mamar.
Screeningul efectuat periodic iti poate salva viata!
Programeaza-te in Clinicile GRAL Medical la 021 323 0000 sau online aici.