Tratament cancer ovarian - CAZ
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de ovar este unul dintre cele mai frecvente cancere ginecologice, dupa cancerul de col si corp uterin. De asemenea, are cea mai mare rata de mortalitate, din cauza faptului ca in majoritatea cazurilor este descoperit tarziu, cand este deja in stadii avansate ( III si IV).
Dr. Ionela Bizu, Specialist Oncologie, ne prezinta drumul catre vindecare pe care l-a parcurs una din pacientele sale, diagnosticata cu cancer ovarian.
Tratament cancer ovarian
Pacienta noastra in varsta de 54 ani, a fost diagnosticata cu adenocarinom seros ovarian in stadiul avansat III.
Primul pas a fost interventia chirurgicala care a constat in histerectomie totala cu anexectomie bilaterala in bloc, cu peritonectomie pelvina parietocolica bilaterala si diafragmatica dreapta, omentectomie si chimioterapie intraperitoneala. Dupa interventia chirurgicala, a efectuat 6 serii de chimioterapie adjuvanta, cu toleranta si rezultate bune.
Dupa 2 ani, in urma unui control de monitorizare a bolii, markerul tumoral CA 125 prezenta valori crescute, ceea ce a ridicat suspiciunea de recidiva a bolii. S-a decis efectuarea unei evaluari imagistice amanuntite, astfel pacienta a efectuat PET/CT. Rezultatul investigatiei a evidentiat o leziune tumorala peritoneala activa metabolic. In urma rezultatului, s-a decis administrarea a 6 serii de tratament chimioterapic. La finalul tratamentului, markerul tumoral CA 125 a avut valori normale.
Dupa 5 ani de la a doua etapa a tratamentului chimioterapic, pacienta acuza durere in hipocondrul stang. Se efectueaza teste specifice pentru a se depista cauza: markerul tumoral CA 125 avea valori crescute iar la examinarea PET/CT s-a constatat o imagine nodulara cu activitate metabolica crescuta, de aproximativ 19 mm, situata in treimea superioara splenica, pe fata viscerala. S-a intervenit chirurgical si s-a efectuat splenectomie, iar examenul histopatologic a pus diagnosticul de metastaza splenica de carcinom seros ovarian, de grad inalt. Dupa interventia chirurgicala, pacienta a efectuat RMN pentru zonele abdomen si pelvis. Examenul RMN a identificat mici modificari nodulare la nivelul lojei de splenectomie, cu suspicine de rest tumoral.
Testarea BRCA a identificat mutatii prezente la nivelul genelor BRCA 1 si 2, ceea ce a indicat o sensibilitate crescuta a tumorii la terapiile tintite.
Comisia oncologica multidisciplinara a Spitalului OncoFort, stabileste strategia terapeutica:
• tratament chimioterapic urmat de
• terapie de intretinere cu tratament tintit pentru mutatia BRCA si
• monitorizare clinica, biologica si imagistica periodica
In prezent, pacienta este in tratament de intretinere cu terapie tintita, iar rezultatele evaluarilor imagistice: CT torace si RMN abdomen si pelvis, arata raspuns complet la tratament.
Varsta inaintata si antecedentele familiale reprezinta factori de risc in aparitia cancerului ovarian. Desi nu exista metode de screening specifice pentru acest tip de cancer, putem efectua teste genetice care ne dezvaluie probabilitatea de a dezvolta cancer ovarian.
Este esential ca de la primele semne si simptome observate, sa consultati un medic specialist care va poate recomanda analize amanuntite. Astfel boala poate fi depistata la timp.
Programari pentru screening in Clinicile GRAL Medical la 021 323 0000 sau https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE