Tratament cancer rectal in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)
Doresc sa aflu mai multe detalii
Conform Asociatiei Globale a Cancerului de colon (Global Colon Cancer Association), 60% din decesele cauzate de cancerul colorectal ar putea fi prevenite, daca persoanele cu varsta de la 50 ani ar efectua controale periodice.
Specialistii OncoFort recomanda sa efectuati modificari in stilul de viata pentru a reduce riscurile aparitiei cancerului colorectal: sa mancati o varietate de fructe, legume si cereale integrale, sa beti alcool cu moderatie, sa renuntati la fumat, sa faceti exercitii cat mai multe zile pe saptamana si sa va mentineti o greutate sanatoasa. Investigatiile recomandate pentru screening sunt: consult gastroenterologic, colonoscopie, CT sau RMN.
Caz cancer rectal
Pacienta C.A. in varsta de 44 ani, este diagnosticata in septembrie 2015 cu adenocarcinom de rect inferior biopsiat, cu determinari secundare hepatice diseminate in intreg parenchimul hepatic. Pacienta se prezinta in Spitalul OncoFort pentru consult oncologic, in urma caruia se recomanda efectuarea statusului ALL-RAS si initiere chimioterapie. Statusul ALL-RAS nu deceleaza mutatii in genele K-RAS, N-RAS. De mentionat ca la diagnostic markerii tumorali: CA19-9 erau in limite normale, iar CEA usor crescut - 49ng/ml (N < 3ng/ml)
Cazul este prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, chirurgie generala, ORL, gastroenterologie), care recomanda initierea chimioterapiei cu Capecitabina+Oxaliplatin si Avastin.
In perioada 10.2015-02.2016 urmeaza tratament chimioterapic (Capecitabina+ Oxaliplatin) + Avastin 6 serii, iar RMN-ul abdomino-pelvin, de reevaluare efectuat in 04.2016 deceleaza remisiune partiala a determinarilor secundare hepatice si a tumorii rectale. Pacienta continua aceeasi schema de tratament pana la 8 serii, ulterior ramane in tratament cu Avastin +Capecitabina. Pacienta este monitorizata prin RMN abdomen+pelvis la 6 luni si CT torace anual. In 09.2016 efectueaza RMN abdomen+pelvis care arata regresia dimensionala a leziunilor hepatice, motiv pentru care se mentine aceeasi terapie. In prezent pacienta se afla in continuare sub observatia specialistilor OncoFort si efectueaza acelasi tip de chimioterapie, avand toxicitate minima si raspuns bun la terapie, iar starea clinica fiind una buna cu un indice de performanta ECOG=0.
In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie oncologica. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).