Tratament sustinere - chimioterapie si radioterapie
Doresc sa aflu mai multe detalii
Referitor la tratamentul cancerului, cel mai adesea, pacientii stiu ca exista 3 mari posibilitati de tratament: interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia. Daca despre interventia chirurgicala lucrurile sunt in general bine cunoscute, pe seama chimioterapiei si a radioterapiei au luat nastere adevarate mituri legate de toxicitatea acestora si intensitatea efectelor adverse resimtite de catre pacienti.
Ce tipuri de tratament pentru cancer exista?
Aceasta este prima intrebare careia trebuie sa ii raspundem. Simplificat putem vorbi de 3 tipuri de tratament: tratamentul curativ, tratamentul suportiv sau de sustinere si tratamentul paliativ.
1. Tratamentul curativ se adreseaza strict tratarii bolii oncologice. Acesta poate fi chirurgical (excizia tumorii sau a metastazelor), poate fi reprezentat de tratamente oncologice specifice (chimioterapia, tratamentele hormonale sau imunoterapia) sau de radioterapie.
2. Tratamentul suportiv sau de sustinere se adreseaza tratarii simptomelor pacientilor cu boli neoplazice, simptome aparute fie ca urmare a bolii fie ca urmare a tratamentelor aplicate.
3. Ingrijirile paliative reprezinta multitudinea de masuri (medicale si non-medicale) ce se intreprind pentru a ameliora simptomatologia si a asigura confortul medical, social si psiho-spiritual al pacientilor cu boli incurabile in stadii avansate.
De ce este nevoie de tratament suportiv sau de sustinere?
In tratamentul bolilor neoplazice pacientul se va confrunta cu diverse simptome unele aparute ca urmare a bolii, altele aparute ca urmare a tratamentelor efectuate. Printre cele mai des intalnite simptome ar fi greata, varsaturile, diareea, febra, durerile musculare/osoase/viscerale, tulburari de sensibilitate, astenia fizica, lipsa poftei de mancare. Totodata este posibil sa apara si modificari ale analizelor de sange (scaderea leucocitelor, a trombocitelor, anemie, etc.). Tratamentul suportiv isi are menirea de a reduce aceste simptome, de a ajuta organismul sa se refaca mai repede dupa sedintele de chimioterapie sau radioterapie, sa preintampine aparitia de noi simptome.
Cand se administreaza tratamentul suportiv?
Tratamentul se administreaza inaintea, in timpul sau dupa sedintele de chimioterapie, inaintea sau dupa sedintele de radioterapie sau atunci cand apar sau se exacerbeaza simptomatologia legata de boala sau de tratament.
In ce consta tratamentul de sustinere?
Tratamentele de sustinere sunt recomandate de catre medici si sunt personalizate pentru fiecare bolnav, luandu-se in considerare patologiile si starea de sanatate a fiecarui pacient. Acesta poate consta in solutii perfuzabile menite sa rehidrateze (ex.: Ser fiziologic, solutii Ringer, solutii de glucoza), medicatie antiemetica (impotriva starilor de greata si varsaturilor), antispastice, vitamine, corticoterapie (doze mici de corticosteroizi precum dexametazona, medrol etc.), antiacide, diuretice (medicamente ce cresc volumul de urina eliminat), medicatie antialgca (impotriva durerilor) – de la antialgice uzuale pana la opioide.
Se poate autoadministra tratament suportiv la domiciliu?
Nu este indicat sa se faca automedicatie, medicamentele administrate ca tratament suportiv au ca oricare alte medicamente reactii adverse si interactiuni medicamentoase. Este absolut necesar avizul medicului pentru terapiile suportive, tratamentele injectabile/perfuzabile fiind obligatoriu efectuate sub supraveghere medicala iar terapiile orale obligatoriu cu prescriptie de la medicul curant.
Medicii OncoFort au grija atat de tratamentul bolii cat si de confortul pacientului pe parcursul tratamentului. Pentru programari in cadrul Spitalului OncoFort, sunati la 021 323 0000 sau pentru consultatii oncologice online: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE