Tumora Grawitz (formă a cancerului renal) - ce este, cum se manifestă, tratament
Doresc sa aflu mai multe detalii
Prin tumora Grawitz se înțelege cea mai răspândită formă a cancerului renal (aproximativ 85% din neoplaziile renale) și reprezintă o denumire alternativă pentru hipernefrom sau adenocarcinomul renal. În adenocarcinom, celulele de la nivelul epiteliului tubular încep să se multiplice necontrolat și, astfel, să dea naștere unei tumori. Tabloul clinic este adesea lipsit de semne și simptome până în stadiile avansate.
Află, în cele ce urmează, ce este mai exact tumora Grawitz și de ce apare, care sunt principalele semne și simptome sugestive, ce factori de risc cresc șansele apariției unei astfel de neoplazii, în ce constau etapele de diagnostic, precum și ce opțiuni terapeutice sunt disponibile.
Tumora Grawitz - ce este și de ce apare
Tumora Grawitz reprezintă o denumire alternativă pentru adenocarcinomul renal, cea mai întâlnită formă a cancerului renal.
Atât ca urmare a unei predispoziții genetice, cât și în lipsa acesteia, celulele epiteliale tubulare de la nivelul rinichiului suferă o mutație a unei gene și, astfel, încep să se dividă necontrolat. În timp, această multiplicare anormală a celulelor determină adunarea lor sub forma unei formațiuni (tumori). Această formațiune se poate extinde atât regional, cât și la distanță, dând naștere unor tumori secundare numite metastaze.
Deși carcinomul renal survenit fără implicarea factorilor genetici nu a putut fi asociat unei cauze clare, se consideră că cea de-a doua categorie are ca etiologii posibile următoarele afecțiuni genetice:
-
Sindromul Von Hippel Lindau (VHL) - boală cu transmitere autozomal dominantă ce predispune pacientul la apariția mai multor tipuri de neoplazii, printre care și un carcinom renal;
-
Sindromul Birt Hogg Dube - boală asociată cu dezvoltarea unor tumori benigne la nivelul foliculilor firelor de păr; cresc riscul de apariție a mai multor tipuri de tumori maligne, inclusiv adenocarcinomul renal;
-
Cancerul renal ereditar - predispoziția genetică de a dezvolta adenocarcinom renal de-a lungul vieții.
Factori de risc
În tumora Grawitz, o serie de factori de risc au fost identificați ca având abilitatea de a crește riscul de apariție al acesteia. Astfel, persoanele care au fost expuse la unul sau mai mulți dintre acești factori au o probabilitate mai mare de a dezvolta adenocarcinom renal față de restul populației.
Printre principalii factori de risc se regăsesc:
-
Vârsta și sexul - tumora Grawitz este mai des întâlnită la bărbați, în special în intervalul de vârstă 50-70 de ani;
-
Stilul de viață - dieta dezechilibrată ce a condus la o creștere ponderală semnificativă (mai ales obezitate); fumatul și consumul excesiv de alcool;
-
Comorbidități asociate (ex: hipertensiunea arterială);
-
Diferite tratamente medicamentoase (ex: tratamentul cu ciclofosfamidă);
-
Boala chistică renală dobândită - consecință a dializei;
-
Transplantul renal.
Tumora renală Grawitz - simptome
Dintre toate tipurile de cancer renal, adenocarcinomul este recunoscut pentru lipsa unei simptomatologii în stadiile incipiente. Astfel, atunci când începe să se contureze un tablou clinic, boala se află deja într-un stadiu mai avansat.
Atunci când sunt prezente, manifestările clinice din tumora Grawitz pot include semne și simptome precum:
-
Hematuria (sângele în urină) - în majoritatea cazurilor este macroscopică, deci vizibilă cu ochiul liber; este cel mai reprezentativ semn indicator al unei suferințe la nivel renal;
-
Durere în flancuri (la nivelul zonelor laterale abdominale);
-
Masă palpabilă în flancuri - indică o creștere a masei tumorale.
Aceste trei simptome cumulate alcătuiesc o triadă și, identificate simultan, pot orienta procesul diagnostic către o neoplazie la nivelul rinichiului.
Etape de diagnostic
Întrucât tumora Grawitz nu poate fi depistată în stadiile timpurii pe baza tabloului clinic, este important ca, în cazul expunerii la unul sau mai mulți factori de risc și încadrării în intervalul de vârstă preferențial, consultațiile cu medicul urolog să fie efectuate în mod regulat. În acest fel, șansele depistării și, implicit, supraviețuirii cresc considerabil.
În situația în care vizita la medic s-a produs ca urmare a instalării unui tablou clinic sugestiv pentru adenocarcinomul renal, medicul va urmări aceleași etape cu scopul obținerii diagnosticului de certitudine.
Dacă ai simptome specifice unei afecțiuni renale maligne, programează-te aici pentru o consultație și vei primi sfaturile medicale necesare. O consultație cu un medic oncolog are un preț ce variază între 150 și 300 de lei.
Orice diagnostic începe cu preluarea istoricului medical al pacientului, atât personal, cât și familial. Ulterior, acest istoric este completat de un examen fizic complet, cu un focus asupra zonei de interes (flancurile abdominale).
Pentru a putea completa discuția cu pacientul și semnele clinice prezente, medicul urolog (sau oncolog) va opta pentru cererea unor teste suplimentare precum:
-
Teste de sange - analizele de sânge sunt folosite pentru a evidenția anumiți parametri întâlniți în procesele neoplazice (ex: anemia);
-
Teste de urină - identifică și cuantifică hematuria (macroscopică și/sau microscopică), precum și alți compuși modificați în urină;
-
Examene imagistice (ecografie, radiografie, CT, RMN) - folosite pentru identificarea unor modificări structurale de la nivelul rinichiului, de tipul unei mase tumorale sau al altor feluri de formațiuni (ex: formațiune parenchimatoasă renală);
-
Biopsia renală - singura procedură diagnostică ce poate oferi certitudine; evidențiază celulele tubulare renale cu modificări de adenocarcinom și permite stadializarea cancerului renal.
Tumora Grawitz - tratament
Ulterior obținerii diagnosticului de certitudine și încadrării cancerului renal într-un stadiu de evoluție, sunt enumerate, evaluate și discutate opțiunile terapeutice disponibile.
În adenocarcinomul renal, stadializarea se încadrează în patru trepte de evoluție, de la stadiul I până la stadiul IV.
Stadiul I reprezintă o localizare restrânsă, iar stadiile II și III implică o extindere treptată, mai întâi regională, ulterior părăsind regiunea. Stadiul IV reprezintă extinderea la distanță, cu formarea de metastaze.
După ce tumora Grawitz a fost încadrată într-un stadiu de evoluție, afecțiunea poate fi abordată terapeutic în moduri diferite, în funcție de particularitățile și preferințele pacientului, la recomandarea și sub îndrumarea medicului:
-
Intervenția chirurgicală (operația) - se efectuează ținând cont de gradul de extindere; poate presupune excizia totală a rinichiului și/sau ganglionilor adiacenți (nefrectomie radicală) sau doar a tumorii și zonei ei înconjurătoare (nefrectomie parțială); o consultație cu medicul chirurg variază între 220 și 400 de lei;
-
Ablatia prin radiofrecventa - reprezintă o tehnică mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală; presupune încălzirea sau arderea celulelor maligne, cu ajutorul unei sonde (sub ghidaj ecografic);
-
Crioablația - folosește o metodă de abordare asemănătoare ablației prin radiofrecvență; presupune înghețarea celulelor maligne;
-
Radioterapia - folosită adesea pentru a preveni/trata recurențele sau cu scop paliativ; prețul unei consultații variază între 350 și 450 de lei, iar ședințele de radioterapie sunt decontate de CNAS. De asemenea, în cadrul Spitalului OncoFort, primul consult este gratuit la 3 radioterapeuti: dr. Liga Georgeta, dr. Andrada Grigorie și dr. Constantin Ciubotaru.
-
Terapia biologică - precum și în cazul radioterapiei, terapia biologică este folosită cu preponderență în scop paliativ sau în recurențe.
Viața după nefrectomie. Sfaturi
În cazul în care tumora a fost depistată în stadiile incipiente (stadiul I sau II), șansele de supraviețuire sunt considerabil mai mari, variind între 50 și 90%. Pe măsură ce tumora avansează sau chiar ajunge să metastazeze, supraviețuirea scade la un interval de 5-30%.
Nefrectomia, intervenția chirurgicală de excizare a rinichiului afectat, poate reprezenta o metodă terapeutică de succes, în special dacă este aplicată atunci când tumora este restrânsă sau extinsă regional.
În cazul în care doar un rinichi a prezentat o tumoră Grawitz, rinichiul rămas viabil va prelua funcția renală. Dacă ambii rinichi au fost afectați sau cel afectat era rinichi unic, va trebui instalată dializa și, astfel, prognosticul se modifică.
În concluzie, tumora Grawitz este un carcinom care, diagnosticat în stadiile timpurii, poate fi tratat în mod chirurgical și, astfel, poate beneficia de un prognostic favorabil. Este important de reținut faptul că frecventarea consultațiilor urologice poate crește șansele descoperirii încă din stadiile asimptomatice și poate crește șansa de supraviețuire sau chiar vindecare.
Bibliografie:
-
Adenocarcinomul renal https://emedicine.medscape.com/article/281340-treatment
-
Tumora Grawitz https://radiopaedia.org/articles/renal-cell-carcinoma-1#:~:text=Renal%20cell%20carcinomas%20(RCC)%20(,in%2060%25%20of%20the%20cases.
-
Despre tumora Grawitz https://www.healthline.com/health/renal-cell-carcinoma#outlook
-
Generalități https://rarediseases.org/rare-diseases/renal-cell-carcinoma/