Tumori canceroase rare - Hemangioendoteliom epitelioid - Prezentare caz
Doresc sa aflu mai multe detalii
Hemangioendoteliomul epitelioid este o tumora maligna neobisnuita cu origine vasculara care se poate dezvolta in: tesutul moale, plaman, os, creier, ficat si intestinul subtire. Cele mai frecvente organe afectate sunt plamanii si ficatul, apoi pielea si oasele.
Dr. Anca Zgura, medic specialist oncolog, ne prezinta parcursul unui pacient diagnosticat cu Hemangioendoteliom epitelioid hepatic.
Hemangioendoteliomul epitelioid hepatic primar este rar. In literatura de specialitate, au fost raportate aproximativ 200 de cazuri. Diagnosticul poate fi pus atat pe citologie, cat si pe histologie. Transplantul de ficat pare sa fie singura speranta pentru pacientii cu Hemangioendoteliom epitelioid hepatic din cauza multifocalitatii tumorii.
Primele simptome ale cancerului
Pacientul in varsta de 49 de ani, fara antecedente heredocolaterale si personale patologice, s-a prezentat la Spitalul OncoFort acuzand scadere ponderala si dureri abdominale difuze.
Examenul fizic a aratat sensibilitate abdominala pe partea dreapta a abdomenului. Investigatiile hematologice si biochimice de rutina, incluzand bilirubina serica, transaminazele, fosfataza alcalina si proteinele, au fost in limitele normale. Analizele de laborator pot fi realizate in Centrele GRAL Medical.
Examene clinice pentru stabilirea diagnosticului
Testele serologice pentru hepatita B si C au fost negative. Antigenul carcinoembryonic seric, CA 19-9 si alfa-fetoproteina au fost, de asemenea, normale. Colonoscopia si endoscopia superioara au fost normale.
Scanarea CT abdominala a prezentat multiple leziuni nodulare (>10) hepatice hipocaptante, hipodense, de cel mult 4cm, aceste modificari au fost confirmate si prin examen RMN al abdomenului.
S-a efectuat biopsia hepatica pe baza careia s-a stabilit diagnosticul de Hemangioendoteliom epitelioid, confirmat si prin examen imunohistochimic, proba prelevata fiind analizata in Laboratorul de Anatomie Patologica GRAL.
Initial pacientul nu s-a calificat pentru interventia chirugicala, dar au fost incepute procedurile pentru inscrierea pe lista de transplant hepatic.
Fiind vorba de un pacient cu o patologie rara si avansata, s-a hotarat in cadrul Comisiei Oncologice Multidisciplinare initierea tratamentului de specialitate.
Chimioterapia, solutia care a pregatit transplantul hepatic
Pacientului i s-a recomandat chimioterapia. Inainte de inceperea terapiei i-a fost montata camera implantabila pentru chimioterapie, pentru a facilita accesul la vene si pentru administrarea mai usoara a tratamentului chimioterapic. Pacientul a efectuat 4 serii de chimioterapie, care au fost tolerate foarte bine. In cadrul evaluarii de etapa s-a observat o usoara progresie a bolii prin cresterea in dimensiuni a leziunilor anterioare, fara Ieziuni nou aparute la nivelul parenchimului hepatic. Aceasta evolutie a dus la shimbarea liniei de tratament.
Dupa 3 luni de la initierea liniei 2 de tratament cu toleranta buna si mentinerea functiilor renale si biochimice in limite normale, fara o progresie a bolii, pacientul a fost evaluat si transplantat hepatic.
Puteti sa va programti la medicul oncolog, dr. Anca Zgura, medic specialist in oncologie, daca sunati la 021 323 000.
Pentru a evita disconfortul deplasarii, Spitalul OncoFort, prin Clinica GRAL Medical pune la dispozitia pacientilor varianta consultatiilor oncologice online prin telemedicina, aflați mai multe aici.