Viața după radioterapie, ce urmează?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Radioterapia este o metodă de tratare a cancerului care utilizează doze crescute de radiații. Aceasta are rolul de a distruge celulele canceroase. Fiind o tehnică de tratament agresivă, radioterapia prezintă o serie de efecte secundare care au un impact major asupra vieții pacientului. De aceea, este important a cunoaște care sunt acestea și care sunt metodele de recuperare după finalizarea tratamentului.
-
Pașii de urmat după radioterapie - (după radioterapie ce urmeaza? - click aici!)
-
Revenirea la stilul de viață anterior (meniu radioterapie - click aici!)
Efectele secundare ale radioterapiei
Radioterapia (click aici!) prezintă o multitudine de efecte secundare care afectează activitățile cotidiene ale pacientului. Cea mai mare parte dintre acestea pot fi ameliorate prin tratament simptomatic. De altfel, acestea vor dispărea după efectuarea radioterapiei. Dintre aceste efecte secundare fac parte:
-
fatigabilitate (oboseală);
-
leziuni la nivelul pielii;
-
xerostomie (senzația de gură uscată);
-
ulcerații la nivelul cavității bucale;
-
halitoză (respirație urât mirositoare);
-
dificultăți la deglutiție (înghițire);
-
scăderea apetitului;
-
reducerea gustului sau a mirosului;
-
căderea părului;
-
diaree;
-
prezența edemului la nivelul articulațiilor (acestea se umflă și perturbă mobilitatea);
-
scăderea libidoului;
-
disfuncții erectile;
-
infertilitate.
Un alt efect secundar major căruia nu i se acordă o atenție deosebită este starea emoțională și psihică precară a pacientului. Acesta poate experimenta stări emoționale negative, precum: frustrare, anxietate. De aceea, este importantă consilierea psihologică a acestor pacienți. Ameliorarea acestor stări contribuie și la potențarea efectelor terapeutice ale radioterapiei.
Pașii de urmat după radioterapie (după radioterapie ce urmeaza?)
Vizite regulate la medicul specialist
La finalizarea radioterapiei (vezi ghid radioterapie aici!), este necesar ca pacientul să urmeze o serie de pași pentru a ameliora posibilele efecte secundare rămase. De asemenea, evaluarea stării de sănătate este esențială pentru a preveni eventuale recidive.
Recuperarea psiho-emoțională
Procesul diagnosticarii cancerului, precum și efectuarea terapiei destinate acestei patologii pot fi copleșitoare pentru mulți pacienți. Consilierea acestora în timpul sau după finalizarea tratamentului este importantă pentru ameliorarea stării psihice și un echilibru emoțional benefic pentru pacient.
Respectarea tratamentului recomandat pentru leziunile pielii
Efectele secundare ale radioterapiei pot rămâne chiar și după încheierea tratamentului. Așadar, este necesar a respecta recomandările și planul terapeutic indicate de către medicul dermatolog. De asemenea, la apariția unor leziuni noi, a eritemului (înroșirii) pielii și a pruritului (mâncărimii) este important a consulta medicul specialist.
Protejarea zonelor tratate cu radioterapie
Riscul de a dezvolta cancer de piele după un tratament cu radioterapie este mai crescut. De aceea, este recomandată utilizarea cremelor de protecție solară. O altă metodă de protecție constă în expunerea la soare înaintea orelor prânzului sau după-amiaza, după ora 15.
Menținerea unui regim alimentar echilibrat (meniu radioterapie)
Regimul alimentar este foarte important pentru o recuperare deplină, dar și pentru prevenirea instalării altor patologii. Se recomandă consultul medicului nutriționist pentru a beneficia de cel mai optim plan nutrițional, deoarece necesitățile nutritive sunt diferite pentru fiecare pacient.
Printre alimentele indicate se află:
-
cele cu un conținut proteic crescut (pește, carne de pui, ouă, lactate, leguminoase);
-
nucile și alte oleaginoase;
-
fructele;
-
legumele.
Este important de menționat că există și unele alimente ce se recomandă a fi evitate:
-
alimentele bogate în grăsimi (prăjeli, carne cu grăsime);
-
alimentele procesate;
-
alimentele cu un conținut ridicat al carbohidraților (dulciuri, pâine albă).
Un alt aspect al alimentației este reprezentat de consumul de lichide. Cantitatea medie care se recomandă a se consuma zilnic este de aproximativ 2 litri. Este de dorit consumul de apă, ceaiuri sau sucuri naturale (în cantitate moderată). Printre băuturile interzise se află băuturile carbogazoase și cele cu un conținut crescut de zahăr. De asemenea, cafeaua, ceaiul verde sau negru sunt indicate, dar în cantități moderate.
Realizarea activității fizice
Activitatea fizică are un efect benefic asupra evoluției pacientului și este important să fie efectuată conform stării de sănătate a fiecăruia. Nu se recomandă suprasolicitarea fizică, deoarece nu aduce beneficii suplimentare, dimpotrivă. Sunt recomandate plimbările, de preferat în natură (parc, pădure) și exercițiile de intensitate mică și moderată.
Sprijinul familiei
Sprijinul familiei și al prietenilor este extrem de important pentru pacient. Un prim efect benefic este cel moral. Astfel, având în jurul său oameni care îl încurajează și îl sprijină, stresul resimțit de pacient este mai redus.
Suplimentar, membrii familiei pot să își exprime sprijinul și prin:
-
implicarea în achiziționarea alimentelor și a obiectelor necesare pacientului;
-
realizarea activităților casnice;
-
acordarea îngrijirilor medicale în măsura competențelor;
-
asigurarea transportului la medic;
-
vizita și petrecerea timpul de calitate cu pacientul.
De asemenea, unele activități sau acțiuni care au menirea să empatizeze cu pacientul pot ridica moralul acestuia. Spre exemplu, unele persoane pot:
-
să se radă pe cap, la fel ca și pacientul;
-
să meargă cu pacientul la ședințele de tratament;
-
să participe împreună la cercuri de consiliere.
Revenirea la stilul de viață anterior
Unii pacienți aleg să lucreze pe durata tratamentului, mai ales dacă nu au un serviciu solicitant. În același timp, alții aleg să își întrerupă activitatea. În acest caz, lucrul poate fi reluat după o perioadă de recuperare. Această perioadă poate fi cuprinsă între câteva săptămâni și câteva luni. Intervalul de recuperare diferă foarte mult la fiecare pacient și este de dorit a fi stabilit împreună cu medicul specialist.
Întoarcerea la locul de muncă ajută pacientul să se simtă din nou normal. De asemenea, există avantajul întâlnirii cu colegii de muncă, iar comunicarea cu aceștia poate contribui la ridicarea moralului pacientului. De obicei, companiile permit păstrarea sau reîntoarcerea la locul de muncă a pacientului ce a efectuat radioterapie. Pot exista situații când există divergențe pe această temă. În astfel de cazuri este recomandată apelarea la o persoană din domeniul legislativ, mai ales dacă pacientul are capacitatea de a munci.
Este important de menționat că pacienții pot avea nevoie de unele modificări ale mediului de lucru pentru a se putea adapta. Unele dintre acestea pot fi:
-
adoptarea pauzelor mici și repetate;
-
utilizarea unor metode de planificare pentru activități sau întâlniri;
-
schimbarea orelor de lucru (dacă este posibil).
Cel mai important aspect este starea de sănătate a pacientului. Astfel, dacă are capacitatea de a lucra normal sau moderat, reîntoarcerea la locul de muncă poate fi o opțiune. În caz contrar, se recomandă a rămâne în recuperare, pentru ameliorarea stării de sănătate.
Programează-te aici pentru o consultație și află care sunt cele mai potrivite recomandări și sfaturi pentru perioada post radioterapie.
În cadrul Spitalului OncoFort, tratamentul de radioterapie este decontat CNAS.
Bibliografie:
www.aad.org, https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/melanoma/radiation-care, accesat la data 31.03.2022;
www.stanfordhealthcare.org, https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/oropharyngeal-cancer/assets/what-to-expect-after-radiation-therapy.html, accesat la data 31.03.2022;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/radiotherapy/side-effects/, accesat la data 31.03.2022;
www.cancercouncil.com.au, https://www.cancercouncil.com.au/cancer-information/cancer-treatment/radiation-therapy/life-after-cancer-treatment/, accesat la data 31.03.2022;
/www.cancerresearchuk.org, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/follow-up-after-treatment, accesat la data 31.03.2022;
/www.cancer.net, https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/young-adults-and-teenagers/school-and-work-during-cancer/going-work-during-and-after-cancer, accesat la data 31.03.2022.