Alimente care stopează cancerul
Doresc sa aflu mai multe detalii
Stilul de viață adoptat de fiecare persoană în parte are aproape întotdeauna un impact semnificativ asupra stării acesteia de sănătate. O pondere extrem de importantă într-un stil de viață sănătos o deține alimentația (dieta), iar cancerul nu este excepție de la această regulă. Se consideră că aproximativ 40% din numărul total de neoplazii pot fi prevenite prin intermediul unei diete bine structurate.
Află mai departe ce sunt mai exact alimentele antitumorale, care sunt principalele astfel de alimente, cum ar trebui introduse în dieta oricărei persoane, precum și în ce fel influențează acestea evoluția unui cancer.
-
Reguli generale - alimente anticancer (alimente antitumorale)
-
Suplimente - cele mai bune vitamine pentru bolnavii de cancer
Alimente care stopează cancerul - generalități
Nu de puțin timp, legătura dintre alimentație și riscul de a dezvolta diferite tipuri de neoplazii a fost descoperită și aprofundată. În timp ce unele alimente sunt responsabile pentru creșterea probabilității apariției cancerului (ex: carnea roșie în cancerul de colon), altele au fost identificate ca având un rol protector asupra organismului, prevenind de la 30 până aproape de 50% din numărul total al cazurilor de cancer.
Prin urmare, pentru a alcătui o dietă cu proprietăți antitumorale, nu este suficient să fie adăugate doar alimentele cu rol protector, ci trebuie eliminate sau cel puțin reduse considerabil alimentele cu potențial dăunător.
De asemenea, cantitatea de produse consumate trebuie ajustată în funcție de caracteristicile particulare ale fiecărei persoane în cauză. Astfel, nu doar produsele cu proprietăți antitumorale contribuie la efectul dorit, ci și cantitățile acestora și ale celorlalte alimente consumate.
Alimentație antitumorală - exemple și mod de acțiune
Pe măsură ce relația dintre alimentație și riscul de a dezvolta neoplazii a început să fie studiată în mod extensiv, din ce în ce mai multe produse au început să fie incluse în categoria de alimente antitumorale. Nu doar un număr considerabil de fructe, ci și legume, nuci, condimente, uleiuri și pește se regăsesc printre recomandările principale. Astfel, datorită multitudinii acestora, se poate alcătui o dietă completă și ușor de urmat.
Din numărul total de alimente cu proprietăți antitumorale, câteva sunt adesea amintite și recomandate de către specialiști.
-
Broccoli (crucifere)
Broccoli face parte din familia cruciferelor și este probabil unul dintre cele mai reprezentative alimente antitumorale. Acest efect se datorează unui compus numit sulforafan, identificat în studii ca având proprietăți antitumorale semnificative. Includerea cruciferelor (în special broccoli) în mai multe mese pe parcursul unei săptămâni a fost asociată cu scăderea riscului pentru cancerul de sân (aproximativ 75%), cel de prostată (aproximativ 50%), precum și cel colorectal.
În plus, s-a descoperit faptul că în cazul anumitor tipuri de cancer (ex: de prostată), sulforafanul a fost implicat în reducerea volumului tumoral.
-
Fructe de pădure
Multe fructe au fost descoperite ca având influențe asupra reducerii riscului de neoplazii. Totuși, din totalitatea acestora, fructele de pădure dețin cel mai important rol. Afinele, zmeura, precum și alte fructe de acest tip conțin o cantitate mare de compuși cu efect antioxidant, proprietate cunoscută ca având rol de prevenție și supresiv asupra celulelor tumorale.
-
Semințe de in
În ciuda dimensiunilor reduse, semințele de in reprezintă o sursă extrem de importantă de fibre și lipide benefice. Pe lângă proprietățile de prevenție a cancerului colorectal (prin conținutul bogat de fibre), a celui de sân, de prostată și a altor tipuri de neoplazii, semințele de in au fost asociate cu proprietăți de reducere în volum sau chiar distrucție a celulelor tumorale.
-
Pește
Există mai multe motive pentru care adăugarea în dietă a peștelui poate contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului. În primul rând, înlocuirea porțiilor de carne roșie cu unele de pește va reduce riscul de cancer colorectal. În al doilea rând, peștele este bogat în grăsimi benefice, de tip omega 3, precum și în vitamina D, nutrienți recunoscuți pentru proprietățile de reducere a riscului de neoplazii.
Nu în ultimul rând, studiile realizate pe populațiile consumatoare preponderent de pește față de cele consumatoare de carne roșie au indicat un risc considerabil mai redus pentru dezvoltarea cancerului în cazul primei categorii de persoane.
-
Ulei de măsline
Uleiul de măsline reprezintă un adaos extrem de util și eficient în cadrul unei alimentații sănătoase, alcătuită din alimente antitumorale.
Mai multe studii au identificat uleiul de măsline ca fiind eficient în prevenția cancerului de sân și colorectal. În plus, este ușor de procurat și încorporat în orice tip de dietă, în special în cea mediteraneană.
Reguli generale - alimente anticancer (alimente antitumorale)
Identificarea alimentelor antitumorale și încorporarea lor în dieta zilnică este probabil cel mai important pas efectuat în scopul reducerii riscului pentru dezvoltarea proceselor neoplazice. Totuși, este extrem de important de reținut faptul că, pentru obținerea efectului maxim dorit, nu este suficient doar să fie introduse alimentele antitumorale, ci trebuie eliminate sau reduse considerabil cele favorizante.
Astfel, înlocuirea completă sau măcar parțială a cărnii roșii cu pește, reducerea consumului de alcool și a celui de zahăr și renunțarea la alimente procesate potențează efectul benefic generat de alimentele antitumorale.
Nu în ultimul rând, greutatea este un bun indicator al stării de sănătate. Odată cu ajustarea alimentației din punct de vedere calitativ, trebuie orientată atenția și către ajustarea ei din punct de vedere cantitativ.
Suplimente - cele mai bune vitamine pentru bolnavii de cancer
O dietă corectă și completă nu trebuie nicidecum substituită de către suplimente. Astfel, vitaminele și mineralele asigurate pe altă cale decât dintr-o alimentație corespunzătoare trebuie întotdeauna să aibă o justificare.
Atât în scop preventiv, cât și curativ, administrarea suplimentelor este preferabil să fie realizată doar la recomandarea și împreună cu medicul oncolog. În acest fel, se vor administra doar nutrienții absolut necesari, care nu pot fi obținuți în cantitățile necesare strict din dietă.
Programează-te aici pentru o consultație și beneficiază de sfaturile medicale de care ai nevoie! O consultație la medicul oncolog are un preț ce variază între 150 și 300 de lei.
Principalele suplimente cu rol antitumoral (variabil) sunt vitamina B12, acidul folic, vitaminele D și C, compușii cu rol antioxidant, probioticele, diferite enzime.
În concluzie, relația dintre dietă și riscul de a dezvolta un proces neoplazic este una strânsă. Includerea principalelor alimente antitumorale în dieta zilnică, eliminarea/reducerea celor cu potențial dăunător și menținerea unei greutăți optime sunt factori care pot scădea considerabil riscul de apariție a multor tipuri de cancer. De asemenea, în funcție de recomandările medicului curant, pot fi administrate suplimente cu rol protector.
Bibliografie:
-
Alimente antitumorale https://utswmed.org/cancer/support-services/resource-articles/anti-cancer-diet-lower-risk/
-
Exemple de alimente și moduri de acțiune https://www.healthline.com/nutrition/cancer-fighting-foods#TOC_TITLE_HDR_8
-
Relația dintre alimentație și cancer https://www.healthline.com/nutrition/cancer-and-diet#cancer-foods
-
Reguli generale https://www.everydayhealth.com/cancer-photos/top-foods-to-fight-cancer.aspx
-
Cancerul și nutriția https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387/