Cancerul mamar
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul de sân sau cancerul mamar
Să cunoști cât mai multe informații despre neoplazii te aduce cu un pas mai aproape de tratare și astfel mai aproape de vindecare. Următorul articol îți aduce informații cu privire la boala numită cancer de sân, simptomele pe care această neoplazie le are, diagnostic și tratament. În plus, vei afla cum să te autoexaminezi și cum poate arăta această afecțiune pe corpul tău.
Cuprins:
- Diagnosticarea cancerului mamar
Ce este cancerul la sân (cancer mamar)?
Cancerul mamar (cancer sân) este tipul de neoplazie care începe să se dezvolte în celulele de la nivelul sânului. Acestea din urmă încep să crească anormal și necontrolat, formând astfel noduli și în ultimă fază tumori.
Specialiștii de la Clinica Mayo au descoperit că cel mai adesea cancerului mamar se dezvoltă de la celulele responsabile de lactație, iar în cazul acesta vorbim de carcinom ductal invaziv. Astfel, în fucție de locul de ”pornire” a cancerului avem mai multe tipuri:
-
carcinom lobular invaziv;
-
carcinom ductal in situ;
-
cancerul de sân inflamator;
-
carcinom lobular in situ;
-
cancerul de sân la bărbați;
-
boala Paget;
-
carcinom mamar recurent etc
Simptome cancer de sân - noduli la sân
Nodulii la sân sunt formațiuni de țesut care au crescut la nivelul sânilor. Apariția nodulilor mamari (sau chiar a unui singur nodul) pot fi un prim simptom care indică apariția unui neoplasm mamar.
Alte simptome care prevestesc o neoplazie la nivel mamelar pot fi următoarele:
-
o schimbare a formei, a mărimii și a conturului sânilor;
-
apariția unei formațiuni de țesut;
-
îngroșare în sau împrejurul mameloanelor (sau chiar la subraț);
-
apariția unei zone cu aspect de portocală și culoare diferită pe sâni sau pe mamelon;
-
inflamare sau roșeață pe sân;
-
scurgere de lichid din mamelon, limpede sau cu sânge;
-
durere sau senzație de arsură care se resimte mai puternic în timpul menstruației.
Durerea în cancerul de sân (durerile de sân)
Multe dintre neoplazii nu se lasă descoperite prin prisma faptului că nu sunt însoțite de durere (ca în cazul cancerului de colon, cancerului pulmonar etc), iar în lipsa unui screening periodic, pacienții nici nu știu că suferă de cancer și ajung la medicul oncolog având cancer stadiul 3 sau cancer malign. Moment în care tratamentele sunt mai greu de suportat de către pacient.
Durerile de sân pot fi privite ca un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită la medic cât mai repede. De cele mai multe ori aceste dureri pot apărea și după ce pacientul a realizat intervenții chirurgicale precum mastectomia, în cazul acesta durerile de sân se numesc dureri fantomă.
Medicul dumneavoastră curant vă poate oferi medicamente sau unguente care să amelioreze aceste dureri, în funcție de gravitatea situație și cauza durerilor.
Cancer la sân poze
-
cancer mamar aspect coajă de portocală și mărime a sânului (posibil cancer de sân inflamator)
- mamelon inversat
- tumoare malignă sân
- rană curată după tratament de cancer sân
Rata de supraviețuire a pacientelor care au cancer mamar
Conform specialiștilor americanii de la Cancer Research UK rata de supraviețuire a celor care au cancer de sân este mare, dar depinde de stadiul în care este depistat. Astfel, pacienții cu neoplams mamar depistat în stadiul 1 au șanse de supraviețuire de 98%, cei depistați în stadiul 2 prezintă o rată de supraviețuire de 90%. De asemenea, o rată mare de supraviețuire a cancerului mamar o înregistrează și pacienții diagnosticați în stadiul 3 - de 70%.
Din păcate, nu putem fii atât de optimiști și când aducem vorba de cancerul mamar stadiul 4. În cazul acesta rata de supraviețuire este de aproximativ 25%. La acest nivel se poate muri de cancer la sân, un lucru care poate fi evitat dacă facem screening periodic și evităm potențiali factori determinanți ai cancerului de sân: alcoolul, fumatul, obezitatea, factori de natură mecanică (leziuni).
Protocol cancer mamar
Diagnosticarea cancerului mamar
Cancerul mamar poate fi diagnosticat din timp și tratat astfel încât să crească șansele de vindecare a cancerului la sân. Cele mai frecvente teste de screening care pot diagnostica neoplazia mamară sunt:
-
ecografia mamară;
-
ultrasunetele;
-
PET-CT-ul;
-
iar pentru un diagnostic cert se realizează biopsie mamară.
Autoexaminarea prin palpare
Inspectați în oglindă zona mamară și axilară pentru a descoperi modificări de formă, de mărime, verificați conturul precum și aspectul pielii și al mamelomului. De asemenea, luați în considerare secrețiile suspecte.
Tratament cancer sân
Tratament cancer sân fără operație
Următorul pas după diagnosticare este planul de tratament. Acesta din urmă se realizează cu ajutorul comisiei de tumor board, iar în funcție de tipul de neoplazie vi se poate recomanda radioterapie sau chimioterapie.
Chirurgia cancerului la sân
Totuși, în cazul bolii neoplazice de la nivel mamar este recomandată cel dintâi intervenția chirurgicală:
-
tumerectomia;
-
mastectomia radicală;
-
mastectomia parțială;
-
rezecția limitată de sector (îndepărtarea chirurgicală a tumorii și nu a întreg organului).
O veste bună este că după mastectomie se poate adopta reconstructia mamară. Iar pacientele se vor putea bucura de normalitatea de dinainte de chirurgia mamară.
Neoplazia mamară poate apărea atât la femei cât și la bărbați. Riscul apariției acestui tip de cancer crește odată cu vârsta, iar cele mai predispuse la această boală sunt femeile și în special femeile de peste 55 de ani.
Recomandări în evitarea dezvoltării neoplaziei mamare
-
Evitați fumatul
-
Feriți-vă de traumatisme mecanice (lovituri, zgârieturi etc)
-
Nodulii prea mici nu se simt la palpare ci pot fi observați la mamografie, ecografie sau RMN
-
Faceți screening prin metodele mai sus menționate odata la 2 ani (după vârsta de 40 de ani)
-
Aveți grijă la riscul genetic de a face cancer mamar. Dacă în familie există antecedente de cancer de sân sau ovarian este bine să faceți screening chiar începând cu vârsta de 30 de ani.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/breast-lumps/basics/definition/sym-20050619
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3986-breast-cancer
http://www.medetec.co.uk/slide%20scans/malignant-wound-images/target5.html
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/survival